El disc

Lletra i Música:
Lletra:
Música:
Canta:
  1. La mítica "Hallelujah" de Leonard Cohen és l'única cançó que apareix en dues edicions d'El disc de La Marató. La primera va ser al 2006, interpretada en clau de cantautor per Gerard Quintana, i la segona és ara amb la veu catalana del jazz més elogiada els últims temps: la d'Andrea Motis, amb Joan Chamorro. De fet, tots dos ja n'havien gravat un "cover" en anglès a l'àlbum "Feeling good" (2012).

    "Al·leluia" sintetitza l'esperit de la banda sonora de La Marató, mantenint el significat que hi va donar Cohen quan va publicar el tema al 1984 al disc "Various positions": és la màxima expressió d'"alegria" en hebreu. I és així, també, com l'ha sentit la interminable llista d'estrelles de la música que l'han versionada, des de Dylan fins a Bon Jovi, passant per Enrique Morente i, ara, Andrea Motis.
  2. Un dia, la vida et dóna un mal cop i t'envia a l'altre barri. "Que boig el món". Això és el que transmet Lax'n'Busto amb el seu primer "single" del disc "Objectiu: la Lluna". El caràcter fulminant de les malalties coronàries reflecteix aquesta bogeria del món que descriu la històrica banda de rock català.

    Per interpretar la balada, s'han ajuntat una cantant amb un gran futur, Victòria Riba, i dues bandes de llarg recorregut: els targarins Lexu's i Palance, projecte de Xavier Serrano que succeeix Els Convidats. Amb aquest grup, Serrano va viure una anècdota que mai oblidarà: una manresana que va entrar en coma durant gairebé un any –després d'una parada cardiorespiratòria– va sortir-ne gràcies, segons ella, a escoltar una cançó d'Els Convidats que la va fer plorar. I és que la música cura!
  3. Hi ha cançons que semblen escrites a mida per a La Marató de TV3. És el cas de "Jo sempre hi seré", traducció al català de "Donde quedo sólo yo", interpretada per la mateixa Laura Pausini i publicada al 2013 en format de duet amb Álex Ubago en el recopilatori "20 grandes éxitos". En la cançó, la cantautora italiana de més èxit mundial es compromet a cuidar algú per sempre, amb força, sinceritat i amor. "Si sents que el cor t'ofega, vine i t'abraçaré…"

    Pausini, que ha adaptat una part del seu repertori al castellà, el portuguès, l'anglès i el francès, ha gravat per primer cop en català als seus estudis de Bolonya, on va confessar per sorpresa que un dels motius que l'han portat a participar en aquesta Marató de TV3 és que fa tres anys que es tracta d'un problema cardíac.
  4. En un disc dedicat a les malalties coronàries, no hi podia faltar el gran èxit del pop en castellà de tots els temps, "Corazón partío", d'Alejandro Sanz. No era una gesta fàcil ja que l'artista sempre ha estat reticent a consentir les traduccions i les adaptacions de la seva joia. La cançó, segon "single" de l'àlbum "Más", va donar al 1997 una empenta de gegant a la música de fusió espanyola, i és una emocionant súplica a la persona estimada perquè mai no ens abandoni, i per no perdre la il·lusió de viure. Antonio Orozco, gran admirador d'Alejandro Sanz i un dels artistes amb més vendes a tot l'estat, s'ha atrevit a donar-hi una nova vida en català, amb el plus afegit d'una orquestra de nens que tot just ara comencen a treballar en el món de la música, però amb un talent extraordinari: alumnes de l'Escola de Música - Centre de les Arts de l'Hospitalet de Llobregat.
  5. La primera cançó que es va gravar per a un Disc de La Marató de TV3 va ser una versió dels Beatles, "In my life", interpretada per Lluís Gavaldà en solitari. Era l'any 2005. Ha passat una dècada fins que Els Pets, el grup de pop català de més èxit de tots els temps, hi han participat al complet. La seva és una versió d'un grup de power-pop nord-americà, Fountains Of Wayne, que va arribar al punt àlgid de la seva carrera al tombant de segle.

    "Troubled times", publicada a l'àlbum "Utopia parkway" el 1999, reivindica el paper dels records per superar les difícils estones de soledat, absència o malaltia. El mateix Gavaldà l'ha traduïda i adaptada, i el cert és que, tal com sona, podria formar part perfectament del repertori habitual d'Els Pets. Una autèntica joia.
  6. La música dance que impera a les discoteques no és patrimoni de la nit i de la festa, sinó que també pot ser un vehicle de missatges de força per ajudar a afrontar una malaltia sense la persona que més estimes: l'absència, la pèrdua sobtada –elements dramàtics que la cançó visualitza–. Així és com reinterpreta la romanesa Alexandra Stan la cançó de la popular Cher "Strong enough", adaptada al català amb el títol de "Sóc forta". Publicat al 1999, ha estat el segon "single" més venut en tota la carrera de l'excèntrica diva del pop.
    Alexandra Stan és especialment coneguda gràcies a internet. El seu vídeo "Mr. Saxobeat" ha rebut més de 240 milions de visualitzacions, el més vist en la història de la música. Dissortadament, va haver de desaparèixer del panorama musical per culpa dels maltractaments rebuts per la seva parella, però ha tornat amb més força que mai a l'actualitat musical.
  7. Si Abraham Mateo va ser capaç d'encisar les megaestrelles del pop juvenil One Direction perquè el duguessin de teloner en tots els seus concerts en països de parla hispana, ara, també encantarà el públic català gràcies a la sinceritat amb què interpreta "Creu en tu". Es tracta de la súplica que fa al seu pare, que pateix una malaltia coronària, perquè tingui fe en ell mateix per poder sortir-se'n. Un tema adient per a La Marató 2014 des d'un punt de vista poc usual en la música: de fill a pare.

    Nascut a San Fernando (Cadis), Abraham Mateo és des del 2009 el fenomen adolescent més important que ha sortit els últims anys a l'estat espanyol, comparat fins i tot amb Justin Bieber. "Lánzalo" forma part del seu segon disc, "AM", els beneficis del qual estan destinats a Unicef per als nens de Síria.
  8. L'any 2002, el primer single que el colombià Juanes va triar per al seu disc "Un día normal" es va convertir en un autèntic himne a la pau a tot Llatinoamèrica. Es deia A Dios le pido, i consistia en una pregària per beneir les nostres famílies, els fills i les persones més pròximes i demanar-ne la protecció. Amb aquest tema, Juanes va guanyar el Latin Grammy a la millor cançó de rock.
    Els eivissencs Projecte Mut –una de les bandes més sòlides dels últims anys a les Illes– han donat un punt country a la cançó i la seva personalitat. A cavall entre el folk i el rock, David Serra –cantant i compositor– i Joan Barbé –músic i productor– barregen instruments elèctrics i instruments folklòrics de les Pitiüses, com les castanyoles, el tambor pagès i l'espasí, per musicar lletres pròpies i poetes eivissencs.
  9. El poder de la comunicació, la importància d'expressar els sentiments, l'alegria de saber dels altres…

    "Quelqu'un m'a dit", d'una manera gairebé innocent i natural, és un al·legat a favor de les paraules com a missatgeres de l'ànima i de tot allò de bo que portem a dins. Amb aquesta cançó, Carla Bruni, coneguda també com a esposa de l'expresident Nicolas Sarkozy, va travessar fronteres l'any 2002 tot seduint el públic europeu, amb un àlbum deliciós del mateix títol en què feia el seu homenatge particular a la "Chanson" francesa.

    La versió en català, la interpreta amb molt de carisma i personalitat el polifacètic músic i actor Joan Dausà, consolidat ja com un dels grans del pop català actual després de l'èxit de "Jo mai mai"
  10. No és el primer cop que s'atreveix a cantar en català aquest artista gallec, icona del pop independent i conegut en els seus inicis per la banda Piratas. Ho va fer fa deu anys amb una versió d'"Un joc d'ous", del seu amic Adrià Puntí, per a un disc de tribut a Umpah-pah. I ara no té cap por d'afrontar un clàssic dels Antònia Font: "Alegria". A sobre, amb una esplèndida dicció mallorquina.

    El missatge d'Iván Ferreiro és molt clar: alegria. Donar un respir per somriure en els moments més difícils d'una malaltia, i contagiar-se de l'esperit positiu. Això és el que es desprèn de la popular cançó que va encimbellar els Antònia Font com la gran revelació del pop català en els anys noranta, i els va convertir en el grup més exportat a tot Espanya.
  11. Ni la mateixa cantautora canària Rosana s'hauria imaginat mai abans d'aquest Disc de La Marató 2014 que es faria acompanyar per tota una institució en el món de la música clàssica com són l'Orquestra Simfònica i Cor del Gran Teatre del Liceu, per interpretar conjuntament i en català un dels temes més impressionants de l'estrella del pop Celine Dion, la canadenca que va donar la volta al món amb la cançó de "Titanic", la inoblidable "My heart will go on".

    "Estic viva" ("I'm alive") va ser un "hit" de l'àlbum "A new day has come" (2002), inclòs a la pel·lícula "Stuart Little 2". El seu missatge és encoratjador: un cant a la lluita per la vida i un gràcies a qui s'estima. Rosana ens regala una veu emotiva i tota la sensibilitat per l'ésser humà que ha manifestat sempre des de "Lunas rotas".
  12. La va escriure George Harrison al 1968 per al mític "White album" dels Beatles, amb un convidat de luxe: Eric Clapton. Inspirada en la lectura del "Yiching", és tot un homenatge a una cosa que forma part d'ell gairebé com si fos una extensió del seu cos: la guitarra. El símbol de tot allò que s'estima i també del qui es necessita al costat per seguir endavant en els moments de soledat, dolor o tristesa. La lletra parla d'un cor que s'atura.

    Per versionar aquest clàssic dels Beatles, considerat una de les millors cançons de tots els temps, la responsabilitat ha estat d'un dels millors guitarristes catalans: Toni Xuclà. Ell s'ha encarregat d'aquesta adaptació amb l'orquestra Cordes del Món i la veu espectacular de la nova princesa del soul: Izah.
  13. El disc de La Marató sempre destina un racó a recuperar cançons tradicionals per encaixar-les en el marc dels valors humans que vol promoure. En aquest sentit, la "Rosó" de tota la vida és aquí la llum i l'amor que emanen de la persona estimada, per molt que el cor no bategui com caldria. Composta al 1922 per a la comèdia musical "Pel teu amor" i popularitzada per Emili Vendrell, la cançó ha fet unes quantes voltes al món interpretada per tenors com Aragall, Kraus i Carreras, i clàssics de la música popular com Dyango, Moncho, Marina Rossell, Juan Perro i Mireille Mathieu.

    El grup revelació del rock català Obeses, conegut des de "Regala petons", la cançó de Nadal de TV3, revisita la "Rosó" amb un toc de rock, de glam, amb els peculiars aguts del carismàtic cantant Arnau Tordera i una originalitat indiscutible
  14. Una altra d'aquelles cançons sorprenents que ens regala cada l'any el Disc de La Marató és aquesta adaptació amb aires flamencs de "Carrie", una balada que la banda de hard rock sueca Europe va publicar el 1986 al mateix àlbum que la cançó que la va fer coneguda arreu del món durant tota una dècada, i que encara avui es balla a totes les festes: "The final countdown". "Lluitaré al teu costat" és un crit a caminar junts en els moments més difícils de la lluita, fàcilment contextualitzable a l'esforç per vèncer qualsevol malaltia.

    Els protagonistes de "Lluitaré al teu costat" són dues veus metropolitanes amb un "quejío" molt bonic: Bea García, de Cornellà, cantant del grup de flamenc-fusió Calima, i Manuel Fernández, jove "cantaor" que viu a Badalona. "
  15. El 1974, després de vuit anys sense gira, Bob Dylan va tornar als escenaris amb un disc a la motxilla, "Planet waves", que contenia el que seria un dels grans èxits del seu repertori: "Forever young". Un meravellós cant a la joventut eterna, però també la benedicció que un pare dóna a un fill perquè el cor no deixi de bategar-li mai. I és que feia ben poc que Dylan havia estat pare. En el Disc de La Marató, el text adquireix un aire d'esperança, fermesa i protecció.

    L'encarregat d'interpretar-la en català, "Sempre jove", és Empty Cage, un duet de guitarra i bateria format per Sergi Estella i Gerard Tort. Ells van guanyar el concurs Sona 9 l'any 2012 presumint d'un so cru i contundent –"Tal com raja" es diu el seu disc de debut–, bevent d'estils com el blues i el rock'n'roll.
  16. Una de les cançons de Rosario menys conegudes popularment és "El niño de tus ojos", i no pas per falta de qualitat artística, sinó perquè trenca els seus registres habituals i l'estereotip festiu i alegre. Més que una cançó, és un lament ple de melangia interpretat per la veu de la mare que sent que no ha ajudat prou el seu fill quan calia, que l'ha deixat sol en els moments en què més ho necessitava. Pell de gallina.

    Aquest emocionant crit a la duresa de la vida va ser publicat originàriament el 2006 al disc "Contigo me voy", poc després d'haver tingut el seu fill Pedro Antonio. La lletra no reflecteix la seva realitat, sinó les seves pors, que Rosario Flores ha volgut reinterpretar una altra vegada, ara en català, per al Disc de La Marató.
  17. L'esperança s'ha de mantenir fins a l'últim alè, però no es pot deixar sola: sempre ha d'anar acompanyada amb l'esforç. Això és el que transmet aquesta versió de Try, la balada de la nord-americana Pink que va ser un èxit al 2012, publicada en l'àlbum "The truth about love". La famosa cantant, compositora, ballarina, acròbata i actriu pretenia parlar de molt més que de l'amor en aquesta lletra.

    Andreu Rifé, intèrpret de "Lluitar", és conegut com a actor la sèrie "Polseres vermelles" i és un músic que s'està consolidant després de l'èxit de "Fil de llum". L'acompanya el Cor Àkan, formació que integra grups d'immigrants magrebins i subsaharians i és un exemple de valors implícits a La Marató, com la integració.
  18. L'instint humà ens porta a buscar la mà de la persona estimada quan jeu al llit i està lluitant a vida o mort. Quan la mà es refreda, senyal que se'n va. En aquesta emocionant ària de "La Bohème", composta per Giacomo Puccini i estrenada a Torí el 1896, el personatge Rodolfo s'apressa a dir tot el que sent pel malalt abans que la mà sigui del tot freda.

    L'adaptació del text al català és preciosa, escrita pel mateix artista que la canta: Pau Riba. Tot un referent en la història del rock i de la Cançó a Catalunya, i un dels creadors més influents en les joves generacions del pop. Per a aquesta excepcional versió del Disc de La Marató, es fa acompanyar per la Simfònica del Vallès, on curiosament toca el violí el seu germà Xavier Riba.
  19. Si se'n llegeix la lletra, probablement no s'entendrà què hi fa el gran èxit dels Bee Gees en el Disc de La Marató. Tot encaixa quan se sap que està relacionat, d'una manera molt especial, amb les malalties del cor. Els estudis diuen que més del seixanta per cent de les persones que tenen una parada cardiorespiratòria podria salvar-se si hi hagués un desfibril·lador a la vora. Per això, Girona va posar en marxa un pla per distribuir aquests aparells per tota la ciutat.

    Els compassos de "Stayin' alive" marquen, justament, el ritme que ha de seguir el reanimador per fer un massatge cardíac. I La Marató ha decidit que, aquest any, la millor sintonia seria una versió instrumental de la melodia dels mítics Bee Gees interpretada per la banda del programa: Se Atormenta Una Vecina.

La Marató 2014 té una banda sonora que no hi pot faltar i que, com passa des de fa ja 10 edicions, pren forma de disc. Les cançons del disc de La Marató fan un recorregut a través del dolor, la tristor, el drama, l'absència, la pèrdua sobtada, la solitud, la incomprensió, la impotència… però també des de la lluita, la fe, la força, l'esforç, el record, el suport, la generositat, l'esperança… la Vida!

Un total de 19 temes, 18 cançons i una versió instrumental del clàssic dels Bee Gees "Staying alive" interpretat per la banda del programa, Se Atormenta Una Vecina. Un tema que fa servir la comunitat mèdica internacional per marcar el ritme de la reanimació en cas de parada cardíaca.

La producció musical, com en altres edicions, va a càrrec de Marc Parrot, els germans Toni i Txasqui Ten i Jordi Cubino. Àngel Lacalle és el director d'un projecte en què han col·laborat els equips del programa, La Fundació La Marató de TV3, Catalunya Ràdio, TV3 i TVC Edicions.

La recaptació que s'obtingui en aquesta edició es destinarà al marcador de La Marató del 14 de desembre amb l'objectiu de finançar projectes de recerca científica sobre les malalties del cor. La Marató ha recaptat 131 milions d'euros en les 22 edicions anteriors, que han permès impulsar 636 projectes de recerca sobre un ampli grup de malalties greus i sense curació coneguda.

La desena edició discogràfica física es posarà a la venda, únicament, el diumenge 30 de novembre al preu de 10 euros amb tots els diaris d'àmbit català que tenen edició dominical: "La Vanguardia", "El Periódico de Catalunya", "El Punt Avui", "Diari de Tarragona", "Segre", "Diari de Girona", "Regió 7" i "Ara"; els esportius "Sport", "Mundo Deportivo", "El 9 Esportiu" i "La Grada", i la revista "Enderrock". L'edició del disc de La Marató d'enguany serà de 215.000 còpies. A partir del dia 30, el disc es podrà adquirir digitalment a iTunes al preu de 9,99 euros. També serà aquesta plataforma la que vendrà els 9 discos anteriors de La Marató al preu de 4,99 euros a partir de la mateixa data.

VÍDEOS RELACIONATS
NOTÍCIES RELACIONADES
ELS DISCS DE LES ALTRES EDICIONS
Anar al contingut