El disc

Lletra i Música:
Lletra:
Música:
Canta:
  1. Fa quaranta anys, Sisa va tenir la idea de reunir en una sola casa personatges de còmic, llibres i cinema infantil de tots els temps per aconseguir l'impossible, fer sortir el sol per la nit. Reciclant l'esperit somiador i esperançador de la mítica cançó de Sisa, "Qualsevol nit pot sortir el sol", Macaco dedica a totes aquelles persones que pateixen una malaltia un missatge carregat de tendresa: res és impossible si ho desitgem.
  2. El 1984 Lionel Richie va debutar en el terreny de la música country, deixant de banda l'estil pel qual se'l coneix més, el rhythm-and-blues. Ho va fer amb "Stuck on you", ara ja convertit en tot un clàssic. Els intèrprets de l'adaptació al català de "Stuck on you" són dos veterans del món de la producció musical, però novells pel que fa als seus propis projectes com a cantautors. Oriol Padrós ha publicat "Contradiccions", amb Picap, i Eduard Gener s'estrena amb "Les avingudes", amb RGB Suports. La cançó expressa d'una manera tendra i directa que estar i quedar-se al costat de qui més s'estima no és només bo per a la persona estimada, sinó per a un mateix. "No em mouré mai més, si et quedes amb mi."
  3. Després d'un concert de Don McLean, la poetessa Lori Lieberman va escriure un poema titulat "Killing me softly with his blues". El 1971 el poema va servir com a font d'inspiració per compondre "Killing me softly", que va ser popularitzada el 1973 per Roberta Flack. El 2015, amb motiu de La Marató, la cançó s'ha traduït al català per ser interpretada a tres veus. Judit Neddernmann, cantautora catalana revelació, guanyadora del Premi Martí i Pol i d'un Premi Arc; Sara Pi, una de les veus més prometedores del "rhythm'n'blues"; i Alessio Arena, cantautor napolità resident a Barcelona, interpreten tot una oda a la importància de sentir-se acompanyat.
  4. Feia temps que Niña Pastori volia col·laborar amb La Marató de TV3 i aquest any ho ha pogut fer acompanyada de Josemi Carmona, membre dels Ketama. La popular "cantaora", s'estrena en català, amb un tema que, des del primer moment, la va atrapar pel missatge d'esperança que transmet. La cançó, que ens encoratja a viure el present perquè no podrem recuperar el temps perdut, la va publicar el 1977 originàriament en francès el mític Johnny Hallyday. Aquí es va popularitzar sota el títol "Me olvidé de vivir" gràcies a l'adaptació que en va fer Julio Iglesias.
  5. "Ara que tinc vint anys" es va convertir, el 1968, en tot un himne per a una generació. Una cançó amb la que Serrat convidava a conservar l'energia que caracteritza a la joventut. En aquesta ocasió, Oques Grasses ha versionat la cançó amb el seu estil que barreja reggae, rock i pop i que imprimeix un nou color al clàssic de Serrat, sense perdre l'esperit original de la cançó. El grup osonenc convida a qualsevol persona que se senti malalta a tirar endavant amb la força que caracteritza a l'esperit d'aquells que tenen vint anys.
  6. Participar aquest any al disc de La Marató ha estat una gran experiència per a Carlos Baute. Tot el que buscava transmetre amb "Te regalo", cançó que el va catapultar a l'èxit l'any 2005, ha pres un nou sentit durant la seva gravació en català. Baute canta "et regalo el meu cor passi el que passi. Seré el teu consol sempre que et calgui. Lluitarem plegats amb el que sigui" un missatge que arriba per igual a Catalunya com a la seva terra natal, Veneçuela, on l'obesitat és un dels problemes de salut més importants del país.
  7. En algun moment de les nostres vides tots hem xiulat la popular cançó "Don't worry, be happy", que va permetre a Bobby McFerrin fer el salt a la fama. La cançó, que va ser el primer tema a "cappella" de la història que arribava a número 1, naix del lema d'un guru de l'índia amb milers de seguidors arreu del món, Meher Baba, per a qui l'alegria és el millor antídot per superar les situacions difícils. En aquesta ocasió, Quartet Mèlt, un grup d'estudiants de la Universitat Autònoma de Barcelona, i Carles Arbusé, el xiulador més conegut de Catalunya, s'han ajuntat per interpretar de nou aquest tema i impregnar-nos de positivitat.
  8. L'últim gran èxit de The Pretenders, "I'll stand by you", ha estat versionada múltiples vegades, entre les que destaquen l'adaptació de Rod Stewart, la de la sèrie "Glee" de la Fox o la de "Girls Aloud". Aquest cop és el torn Los Sobrinos, nebots de Peret i autèntics hereus de la rumba catalana, que amb la seva versió busquen transmetre un missatge carregat d'energia i positivitat. És el primer cop que participen en un projecte d'aquestes dimensions i ho fan amb una declaració d'amor incondicional a tots aquells que estan travessant un moment difícil.
  9. Marina BBface & The Beatroots, projecte musical procedent de grups com The Pepper Pots i Electric Gozarella, s'ha convertit en un referent de la música negra a l'estat espanyol. La seva adaptació de "Close to you" de The Carpenters ens recorda que va ser Karen Carpenter, la veu que va popularitzar el tema als anys 70. "A prop teu" és la versió en català que han gravat per al disc de la Marató d'aquest any. Potser algú reconeixerà que "Close to you" és la cançó d'amor que sona a la pel·lícula dels Simpson quan en Homer coneix la Marge i li declara que vol estar sempre a prop seu.
  10. Raimon participa per primer cop en el disc de La Marató amb un missatge encoratjador per afrontar qualsevol situació. "Animal d'esperances i memòria", una cançó ja publicada a l'àlbum "Raimon a l'Olympia" (Picap, 2006), no és un dels seus treballs més coneguts, però difícilment ningú podrà evitar emocionar-se en sentir-lo. Aquesta cançó pren ara una nova vida amb l'acompanyament de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya. El cantautor de Xàtiva, que ara fa 75 anys, reivindica a "Animal d'esperances i memòria" la vida i l'optimisme en front dels límits i les decepcions.
  11. Miquel Abras va rebre l'encàrrec de posar veu a una cançó monumental d'un altre empordanès com ell, "l'Amor particular" de Lluís Llach. Però Abras no ho ha fet sol. Ha format duet amb Rozalén, una artista d'Albacete en ple ascens dins el panorama musical espanyol, que canta per primer cop en català. Junts han fet una autèntica declaració d'amor a la gent que s'estima.
    Rozalén, a més, coneix molt bé la relació entre la música i les malalties doncs té un màster en musicoteràpia i ha treballat amb persones que pateixen Parkinson, sordera, ceguesa i exclusió social. És per això que, amb aquestes dues veus, la cançó creix i es converteix en un cant d'amor cap a tots els que pateixen alguna malaltia.
  12. Pepet i Marieta, el grup de la Sénia que es va popularitzar per la cançó de l'estiu de TV3 "Corre l'estiu", volia participar en el disc de La Marató de TV3 amb una cançó que allunyés les penes, que fos alegre i festiva com ells. "Carnaval", l'adaptació de "La vida es un carnaval" de Celia Cruz, resultava perfecta. Una cançó que aposta per plantar-li cara a la realitat i viure de ple la vida, en lloc de recrear-nos en la desgràcia, molt en la filosofia de la reina de la salsa.
  13. "Total eclipse of the heart" ha estat una de les cançons més venudes de tots els temps des que es va publicar l'any 1983. Durant les primeres setmanes se'n van arribar a adquirir 80.000 còpies al dia! És, sens dubte, el tema més famós de Bonnie Tyler, la cantant gal·lesa més coneguda de tots els temps. Els osonencs Nyandú, una de les bandes de pop que millor s'han consolidat en l'escena alternativa catalana, li han donat una nova vida per al disc de La Marató. Una versió que recorda la importància de passar junts una malaltia o qualsevol moment difícil per a les persones que s'estimen. De lluitar contra la soledat i no separar-se per no defallir.
  14. La versió de "Photograph" és una de les més actuals que s'inclou aquest any al disc de La Marató. L'original, que ha captivat tot un sector de públic intergeneracional, és del cantautor anglès Ed Sheeran i narra la historia d'una noia que espera que algun dia torni el seu estimat i guarda el seu amor congelat en una fotografia. Caïm Riba, fill de també cantant Pau Riba, ha versionat aquesta cançó amb una sensibilitat artística extraordinària. L'exmembre del grup pop Pastora ha adaptat la lletra per tal expressar el desig d'algú que vol que s'acabi una malaltia i que tot torni a ser com abans.
  15. El disc d'enguany es va presentar com la manera perfecta de fer partícip Gemma Humet en La Marató del 2015, doncs la prometedora cantant i pianista és diabètica. Acompanyada dels músics de l'ESMUC, on ella hi va estudiar jazz, Humet interpreta una cançó de lluita i fe quan ja no queda esperança. La cançó, originalment titulada "Impossible (2012)", va permetre al britànic James Arthur donar-se a conèixer després d'haver guanyat el concurs "The X Factor". Ara, amb aquesta adaptació, es vol brindar la mateixa oportunitat a Gemma Humet, convertint-la en un referent per al gran públic català.
  16. "No vull plorar més. Seré ferm com una roca, i això ho aconseguiré gràcies als amics. Perquè no estic sol." Són alguns dels versos melancòlics que canta Colin Vearncombe, més conegut com a Black, per recordar-nos la importància dels més estimats en els moments difícils. No és el primer cop que el hit dels 80 "Wonderful life" s'inclou al disc de La Marató. L'any 2008 Pastora va ser l'encarregada de posar-li veu, però en aquesta ocasió és el propi autor de la cançó, Black, qui s'ha atrevit a cantar-la en català.
  17. Feia temps que la cantant extremenya volia col·laborar al disc de La Marató, però fins a aquest any no havia trobat ni el temps ni la cançó oportuna per fer-ho. "Respirar", inclosa al seu últim disc, sembla feta a mida per a La Marató. Un poema colpidor que parla de la necessitat de viure sobreposant-se al dolor. Una lletra amb què l'autora s'atreveix a cantar per primera vegada en català i que dedica a totes les persones que, d'alguna manera o altra, se senten malaltes.
  18. "Pero a tu lado" és un preciós cant a l'esperança, publicat el 1995 per Los Secretos, i que ara pren una nova vida en català, gràcies a La Marató de TV3 i interpretada pels músics originals. Enrique Urquijo, compositor de Los Secretos, una de les bandes referents de la història del pop en castellà en els anys vuitanta, va dedicar una cançó a la seva filla acabada de néixer. En lloc de caure en els tòpics del pare feliç, va parlar d'una realitat més crua: la d'un passat ple de fracassos que va deixar enrere en el moment que va arribar ella. Quan més enfonsat estava, va descobrir un món nou per recuperar la seva vida: estar sempre al costat de la filla
  19. La família del Super3 són uns pioners a l'hora de crear propostes imaginatives i innovadores. Avalats per més de 20 anys d'interacció amb els més petits, des de fa temps aposten també per l'anglès com una eina important de comunicació. Precisament per això el disc de La Marató compta amb ells cantant en aquesta llengua per primera vegada. Interpreten "All for love", tema central de la pel·lícula "Els tres mosqueters", que en el seu moment havien interpretat cantants mítics com Sting, Rod Stewart o l'autor original, Bryan Adams. La família del Super3 celebra amb aquesta cançó l'esperit d'unió que ha caracteritzat al club durant aquests anys i aporta el seu toc d'alegria i color a La Marató.
  20. Des de fa uns anys, la música dance és present al disc de La Marató per tal d'arribar al públic més jove i aconseguir així reflectir al disc l'essència del programa: arribar a tots els públics. Perquè La Marató és cosa de tots. Aquest any, l'encarregada de portar el dance al disc ha estat la cantant romanesa Inna, que, des de fa uns anys i gràcies als seus temes "Hot i Love", és tot un referent a les discoteques. En l'adaptació de "Freed from desire", de la italiana Gala, Inna ens anima a lluitar per tal de superar les batalles internes i sobrepassar qualsevol obstacle. I sense deixar de ballar!

Des de fa onze anys, La Marató arriba acompanyada d'una banda sonora, que en aquesta ocasió està formada per 20 temes. Unes cançons que fan un recorregut a través del dolor, la tristor, el drama, la impotència… però també des de la lluita, la fe, la força, l'esforç, el suport, la generositat, l'esperança…

Vint temes entre els quals podem trobar "hits"dels 80, com "Viure és tan meravellós", la versió que ha fet Black del seu famós "Wonderful life", cançons molt arrelades a Catalunya, com "Amor particular" de Lluís Llach, cantada per Miquel Abras i Rozalén, o música dance, com "Tu tens la força", que interpreta Inna.

La novetat d'aquesta edició és que la família del Super3, dins de l'aposta del canal per potenciar l'aprenentatge de l'anglès, interpreta, per primera vegada, un tema en aquesta llengua, "All for Love" ("Tots per un").

La producció musical, com en altres edicions, va a càrrec de Marc Parrot, els germans Toni i Txasqui Ten i Jordi Cubino. Àngel Lacalle és el director d'un projecte en què han col·laborat els equips del programa, La Fundació La Marató de TV3, Catalunya Ràdio, TV3 i TVC Edicions.

La recaptació que s'obtingui en aquesta edició es destinarà al marcador de La Marató del 13 de desembre, amb l'objectiu de finançar projectes de recerca científica sobre la diabetis i l'obesitat. La Marató ha recaptat més de 142 milions d'euros en les 23 edicions anteriors, que han permès impulsar 680 projectes de recerca sobre un ampli grup de malalties greus i sense curació coneguda.

L'onzena edició discogràfica física es posarà a la venda, únicament, el diumenge 29 de novembre, al preu de 10 euros, amb els diaris d'àmbit català. Enguany hi ha el retorn del diari "La Mañana" de Lleida i la incorporació de dos diaris que tenen una periodicitat regular que inclou l'edició del dissabte. Aquests són el "Diari de Sabadell" i el "Diari de Terrassa". A aquests tres cal sumar-hi els habituals de cada any, "La Vanguardia", "El Periódico de Catalunya", "El Punt Avui",  "ARA" , "Mundo Deportivo", "Sport", "Diari de Tarragona", "Diari de Girona", "Regió 7",  "Segre", "La Grada" i "L'Esportiu". L'edició serà de 220.000 còpies.

A partir del dia 29, el disc es podrà adquirir digitalment a iTunes, al preu de 9,99 euros.

VÍDEOS RELACIONATS
NOTÍCIES RELACIONADES
ELS DISCS DE LES ALTRES EDICIONS
Anar al contingut