31 de març: dia de la visibilitat transgènere

La transsexualitat, una realitat cada cop més present, també, a la televisió

El 31 de març es commemora el Dia Mundial de la Visibilitat Transgènere. Una data que recorda la importància de fer visible aquesta realitat per educar i despertar consciències.

No són poques les conquestes que el col·lectiu transsexual ha aconseguit en els últims anys, tot i que queda molt per fer: no va ser fins l'any passat, el 2018, que l'OMS va deixar de considerar la transsexualitat una malaltia mental.

Els últims estudis asseguren que almenys l'1% de la població mundial experimentarà algun grau de variació de gènere. Aquesta és una realitat, doncs, cada cop més present en la nostra societat, i que la televisió està contribuint a visibilitzar.

Anys enrere, la transsexualitat s'associava al món dels adults, però cada cop hi ha més nens i nenes que, ja de ben petits, expliciten clarament la seva disconformitat amb el gènere que se'ls va assignar en nèixer. Aquest és el cas del Max, el protagonista de "Butterfly", la minisèrie de la BBC que TV3 estrena ara en català. Ell té clar que vol ser Maxine, però aquesta decisió li comportarà moltes dificultats tant a casa com a l'institut.

TV3 també ha abordat la transsexualitat a molts dels seus programes, com el "30 minuts" "Trànsit, menors transexuals", que va impactar els espectadors i ha guanyat, des de la seva emissió, diversos premis internacionals. El reportatge s'endinsa en la realitat de quatre menors trans: el David (6 anys), l'Estel (11 anys), la Raquel (14 anys) i el Mario (17 anys). Uns testimonis impactants que permeten entendre les vivències d'aquests nens i nenes abans i després de fer el trànsit i els difícils processos d'acceptació que, sovint, viuen els seus pares.

La divulgació és fonamental. Com explicar als nens, des de petits, què és la transsexualitat? Com dir-los que, tot i que la majoria de vegades, els nens tenen penis i les nenes, vulva, de tant en tant un nen neix amb vulva? I a l'inrevés? Així ho van explicar a l'informatiu infantil "Info K".

El tema de la transsexualitat, ja en l'etapa adulta, també va centrar un capítol de "La gent normal". A "Ser transsexual, com es viu?" vam conèixer la història de de la Marta, que va aconseguir operar-se amb 47 anys, després de tota una vida amb una identitat i un físic masculí que rebutjava des de ben petita.

I més material per a la reflexió i la conscienciació amb aquest reportatge de "Quan arribin els marcians": "Gèneres en transició", que explora el fons d'un malestar que cada any porta milers de persones a qüestionar-se la seva identitat de gènere i a iniciar el que s'anomena el procés de trànsit. És aquest un malestar que ens interpel·la a tots? És resultat d'una societat rígida que només entén el gènere amb un codi únic i binari de dona/home? Què vol dir ser home? Què vol dir ser dona?

 

ARXIVAT A:
Dia de la visibilitat transgènere
Anar al contingut