Arròs a la cubana
- Programa: Cuines amb Marc Ribas
- Cuina: Gessamí Caramés
- Dificultat: Baixa
- Temps: Més d'una hora
- Informació nutricional -Obre
El plàtan comú, que es menja cru, és ric en sucres senzills, mentre que en el plàtan mascle, de textura farinosa i que es menja cuit, són en forma de midó, i per això és molt menys dolçAmb la col·laboració de:
INGREDIENTS
INGREDIENTS PER A 4 PERSONES
250 g d'arròs bomba
100 g mongeta negra
8 ous
8 tomàquets pera
2 grans d'all
1 plàtan mascle
1/2 caiena
1 llima
Coriandre
Llorer
Pebre vermell fumat dolç
Rom
Pasta de tomata concentrada
Anís estrellat
Sal
Pebre negre
Oli OVE
PREPARACIÓ
- Posem a hidratar a la nevera durant 12 hores 100 g de mongeta negra.
- Posem a bullir a una olla les mongetes ja hidratades amb l'aigua on s'han hidratat. Si cal,hi afegim més aigua fins que estiguin cobertes per dos dits. Hi afegim llorer i les coem durant 20 minuts a partir de que xiuli la vàlvula de l'olla.
- Un cop cuites les deixem 10 minuts de repòs amb l'olla tancada.
- Colem la mongeta. Reservem tant la mongeta com el líquid de cocció.
- En un pot reduïm a foc viu el brou resultant de la cocció de la mongeta. L'haurem de deixar més concentrat i amb més densitat.
- Tallem a pètals 8 tomàquets i desprès a brunesa i els posem a una paella al foc. Els remenem a foc mig fins que perdin l'aigua de vegetació.
- Quan hagin perdut l'aigua de vegetació hi afegim pebre vermell fumat dolç, ho remenem i ho ofeguem amb un rajolí de rom.
- Quan s'hagi evaporat el rom hi afegim 2 cullerades de pasta de tomàquet concentrat, una fulla de llorer i 1 anís estrellat. Ho coem fins que quedi llesta la salsa.
- Rentem tres cops en aigua 250 g d'arròs bomba.
- Tallem 2 grans d'all a brunesa i els posem a saltar a una paella amb oli OVE amb mitja caiena.
- Quan l'all agafi color hi aboquem l'arròs, que "perlarem" una estoneta remenant-lo.
- Un cop perlat hi afegim aigua fins que cobreixi l'arròs un dit, hi afegim un polsim de sal i un cop bulli el courem durant 2 minuts. A foc viu.
- Un cop passats els dos minuts i l'aigua estigui bullint, baixem el foc, remenem l'arròs i el deixem coure 13 minuts mes.
- Un cop cuit estirem l'arròs en una safata perquè perdi temperatura.
- Pelem i tallem a tires un plàtan ascle verd.
- Posem les tires en una safata de forn, ho salpebrem i l'enfornem a 180º durant 10 minuts.
- Un cop atemperat, barregem l'arròs i la mongeta negra.
- Ja podem muntar el plat. Fem una base amb l'arròs i la mongeta barrejats, hi posem a sobre salsa de tomàquet i les tires de plàtan.
- Fregim dos ous i els afegim a sobre.
- Rematem el plat amb la reducció de l'aigua de cocció de les mongetes, una mica de coriandre i ratlladura de llima.