Entrevista

Teresa Guardiola, una metgessa pionera, a "Singulars"

Maria Teresa Guardiola és metgessa, té 92 anys i fins fa molt poc encara passava consulta perquè no volia deixar els pacients que omplien la seva sala d'espera.
Actualitzat
La convidada a "Singulars" és una dona singular amb una biografia i una personalitat que també ho són.

Maria Teresa Guardiola és metgessa, té 92 anys i fins fa molt poc encara passava consulta perquè no volia deixar els pacients que omplien la seva sala d'espera.

Va estudiar Medicina a l'Hospital Clínic de Barcelona, en una època en què gairebé no hi havia dones a la universitat. A Medicina n'eren dues, i ella explica com a anècdota que un dia els professors no les van admetre en una classe sobre sexualitat.

Les dificultats de la postguerra la van fer convertir-se en llevadora i adquirir una gran experiència en obstetrícia i tocologia.

Independent i decidida, Teresa Guardiola i el seu marit van marxar a Veneçuela just acabats de casar. Allà, a finals dels anys 40, va muntar el servei d'obstetrícia d'un gran hospital i va convertir-se en professora a l'Escola d'Infermeria.

Un accident de cotxe molt greu la va obligar a anar en cadira de rodes durant un temps. Tot i que li van dir que potser no tornaria a caminar, se'n va sortir, diu, gràcies a la seva força de voluntat i al pensament positiu.

De Veneçuela va anar als Estats Units, i allà va endinsar-se en la medicina naturista i va començar a interessar-se per la nutrició i els seus efectes en la salut.

El 1961, després d'acabar la seva formació al Departament de Nutrició del White Memorial Hospital de Los Angeles, va ser-ne la responsable d'Higiene i Nutrició Infantil.

Quan va tornar a Espanya, va ser la responsable de Neonatologia i Nutrició Infantil a l'Hospital del Mar de Barcelona.

Amb una energia sorprenent, Teresa Guardiola treballa ara de manera incansable en un projecte que l'entusiasma: un llibre en el qual vol recollir tota la seva experiència com a metgessa i nutricionista.

Per viure millor i arribar a envellir bé, la doctora Guardiola ens dóna uns quants consells: respirar bé i si pot ser a l'aire lliure, millor; alimentar-se de manera equilibrada i evitant l'excés de proteïna animal; pensar en positiu i, molt important, activar el que ella anomena "els calaixets psicològics".

Als "calaixets psicològics"és on tenim els pensaments, i, segons Teresa Guardiola, si el pensament està bé, el cos funciona bé. I per mantenir el pensament tranquil cal respirar bé i també no perdre les ganes d'aprendre, de llegir, d'estudiar. Cal mantenir l'interès per tot el que ens envolta. A ella, als seus 92 anys, li funciona.

Teresa Guardiola: "Si el pensament està bé, el cos funciona bé."