El geni de la pintura

"On tot va començar... Picasso i Barcelona" , a "El documental"

Anys de joventut, descoberta i aprenentatge de Picasso a la ciutat comtal.

"Allà és on va començar tot... Allà és on vaig entendre fins on podia arribar", va dir Picasso als seus biògrafs els últims anys de la seva vida. D'aquí ve el títol d'"On tot va començar... Picasso i Barcelona", de Jaume Boix, l'estrena de l'espai del 33 "El documental" del 14 de març amb motiu de la celebració dels 50 anys del Museu Picasso.

El film segueix els anys de joventut del pintor, quan va descobrir a Barcelona la modernitat, es va obrir al món, va atresorar uns coneixements, va teixir unes amistats per a tota la vida i hi va pintar uns paisatges físics i humans que no pintaria enlloc més. També dóna les claus per entendre un aspecte ben curiós: que el militant comunista més famós del segle XX i símbol del pacifisme donés més de mil obres a una ciutat governada per un alcalde franquista.

Picasso va viure nou anys a Barcelona. S'hi va instal·lar amb la seva família el 1895, quan tenia tretze anys. Es va matricular a l'Escola de Belles Arts de la Llotja, però, després d'una estada a Madrid i a Horta de Sant Joan (Terra Alta) va tornar el 1899 renovat a la ciutat. Alguns experts identifiquen aquest moment amb una ruptura en què va deixar de ser un alumne i d'anar a l'escola per donar pas al jove artista. Es va integrar ben aviat en els cercles culturals d'avantguarda i va començar a freqüentar la taverna dels Quatre Gats, centre neuràlgic dels artistes del moment que li va obrir les portes de la modernitat.

Entre 1900 i 1901 la seva obra va traspuar l'esperit de l'avantguarda barcelonina. En el decurs d'aquest darrer any i fins al 1904 va crear el seu primer estil personal: l'Època Blava, en el qual va treballar a Barcelona i París. Moltes de les obres més cèlebres de l'Època Blava de Picasso, avui als museus més prestigiosos d'arreu del món, van ser pintades a Barcelona, com "La vida", "Dues germanes", "La sopa", "Els pobres a la vora del mar", "El vell jueu", "La Celestina", "Mare i infant a la vora del mar" o "El vell guitarrista".

Picasso anhelava fer-se un nom com a artista i, en aquest sentit, París li oferia més oportunitats i hi podia contractar un marxant que el representés. Hi va marxar definitivament el 1904, però va mantenir un vincle amb Barcelona.

El documental perfila la seva biografia i la seva obra en una narració no cronològica, fent salts en el temps que connecten diferents punts de la seva trajectòria, posant l'accent en la creació del Museu Picasso. L'artista, que no va voler tornar mai a Espanya mentre continués el règim franquista, no va veure el seu museu. Va morir a França el 8 d'abril de 1973.

"On tot va començar... Picasso i Barcelona" descobreix per primera vegada la història de com es va crear el Museu Picasso, malgrat tots els esforços del règim franquista per fer-li ombra, i fa una aposta visual sorprenent i captivadora perquè l'espectador se submergeixi en l'època de Picasso.

Fitxa tècnica:
Direcció: Jaume Boix
Direcció científica: Museu Picasso de Barcelona
Guió: Jaume Serra i Miguel Martínez Shaw
Producció executiva: Jordi Sellas i Francisco Vargas Echeverría
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció delegada TVC: Ruth Llòria
Producció executiva TVE: Andrés Luque
Realització: Carlos G. Ayuso
Direcció de producció: Cristina Bosch
Direcció de fotografia: Carles Tomàs
Producció: Susanna Alcoriza i Cecilia Cardiello
Música: La Crem
Espanya, 2011

Una producció d'RBA Contenidos Audiovisuales en coproducció amb Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola, Museu Picasso de Barcelona, Ajuntament de Barcelona i l'ICUB, i amb la col·laboració de l'ICIC.

Més informació
Vídeo Telenotícies TV3 "50 anys del Museu Picasso: els treballadors expliquen les obres" (9/3/13)
Vídeo Telenotícies TV3 "50 anys del Museu Picasso" (6/3/13)

On i quan veure "On tot va començar... Picasso i Barcelona":
Televisió: dijous 14 de març a les 22.35 al 33 dins el programa "El documental"
Internet: tv3.cat/eldocumental i TV3alacarta a partir de l'estrena en televisió, quan vulgueu.

El documental
Emissió els dijous a les 22.35 al 33
Web: tv3.cat/eldocumental
Twitter: twitter.com/eldocumental33
 
Anar al contingut