Documental

"Desconstruint el vi català"

Un recorregut per la Catalunya vinícola acompanyat de les reflexions de diverses personalitats del món del vi.

Aquest dijous, a les 21.20, el canal 33 emet el documental "Desconstruint el vi català", un recorregut per la Catalunya vinícola acompanyat de les reflexions de diverses personalitats del món del vi. Història, territori, ecologia, singularitat genètica, consum de proximitat... A mig camí entre el documental i el reportatge aquesta obra de 55 minuts pretén redescobrir una beguda que va arribar a Catalunya fa 2.700 anys i que avui forma part important de la cultura i la identitat d'un poble.

El vi va arribar a Catalunya per l'Empordà fa gairebé 3.000 anys i actualment existeixen 12 denominacions d'origen en un territori relativament petit però molt divers quant a terreny i clima. La qualitat vinícola ha millorat enormement en els últims anys i el vi català s'exporta amb molt d'èxit per tot el món, un bon exemple és el cava. La tendència actual és tornar als orígens recuperant una agricultura més ecològica així com l'ús de varietats de raïm autòcton. La relació del vi català i el seu poble podria ser la d'altres regions vinícoles històriques on s'ha consumit més vi forà que propi, almenys fins ara.

L'espectador descobrirà que el vi a Catalunya és molt més que una beguda, molt més que un aliment. El vi està tan arrelat a la cultura i a les tradicions catalanes que resulta impossible entendre els catalans sense conèixer el cultiu de la vinya. "Descobrint el vi català" apropa a paisatges, pobles, arquitectures, tradicions on el vi ha deixat empremta.

El documental va dur els seus creadors a realitzar un gran nombre d'entrevistes a personatges relacionats amb el món del vi: viticultors, crítics, sommeliers, botiguers... que han sigut entrevistats en el seu lloc de feina.

"Desconstruint el vi català"  va ser "Premi Arrels" al Festival Internacional Most 2013 (Vilafranca del Penedès) i s'ha projectat a la Secció Oficial del Festival Internacional CineEscena 2013 (Tenerife, Espanya).

Fitxa tècnica

Idea original: Raúl Deamo i Manel Capdevila
Guió: Jordi González i Raúl Deamo
Direcció i muntatge: Raúl Deamo
Producció: Manel Capdevila
Producció executiva: Sebas Mery
Càmera principal: Javi Clavero
Càmeres i so directe: Omar Vásquez, Isbac Caralt i Aleix Ventura
Música original: Pau Martí i Albert Recolons
Suport muntatge: Marçal Gabriel i Jordi González

Imatge gràfica: Arantxa Nagore i Danide
Disseny web: Arantxa Nagore
Disseny cartell: Joan Moreno

Producció: Singlot Media
Producció associada: Life and Pictures
Mecenes: DO Catalunya, DO Pla de Bages i DO Penedès.
Anar al contingut