Batalla contra la petrolera més poderosa

"60 minuts" recorda el desastre mediambiental de l'"Exxon Valdez"

El 24 de març del 1989, aquest petroler va vessar milions de litres de petroli cru a la costa d'Alaska provocant la catàstrofe ambiental més gran de la història nord-americana.
Actualitzat
Ara fa vint anys, en les primeres hores del 24 de març del 1989, el petroler "Exxon Valdez" s'encalla a Alaska. Milions de litres de petroli cru arriben a la costa i l'incident es converteix en la catàstrofe ambiental més gran de la història nord-americana. Durant setmanes, dramàtiques imatges d'aus marines mortes i llúdrigues marines cobertes de petroli fan la volta al planeta. "60 minuts" segueix la història de pescadors com Riki Ott i els de la petita ciutat de Cordova, a Alaska, que durant vint anys han lliurat la batalla més llarga en la història dels EUA legals contra l'empresa petrolera més poderosa del món: Exxon Mobil. Una batalla que va arribar a la seva fi el juny del 2008 davant del Tribunal Suprem dels Estats Units, que pràcticament va exonerar la companyia de les responsabilitats socials i ambientals.

Quan l'"Exxon Valdez" es va encallar, el 1989, Andrew Wills era un pescador d'arengada pròsper a Alaska i també el propietari de tres fàbriques de conserves. Els 41 milions i mig de litres de petroli cru que es van vessar des del tanc del vaixell van destruir la població sencera d'arengada i també la feina de Wills com a pescador. Aquest fet el va portar a demanar un préstec per poder obrir una llibreria, una cafeteria i el "bed and breakfast" La Sirena, a Homer, Alaska. Wills esperava poder pagar els deutes amb uns 85.000 dòlars dels prop de 2,5 mil milions de dòlars que esperava aconseguir per part d'Exxon en concepte de danys i perjudicis. La decisió de la Cort Suprema dels EUA de sol·licitar tan sols a Exxon un pagament al voltant de 500 milions de dòlars volia dir que Wills només rebria 15.000 dòlars, una xifra insuficient per eixugar els seus deutes. "Després de tot el que hem passat, això és, amb prou feines, suficient per cobrir la nòmina d'un mes", diu Wills. "És com haver rebut una ganivetada a l'estómac."

Per tot Alaska, els demandants en el llarg plet contra Exxon van reaccionar a la decisió del Tribunal Suprem amb dolor i ràbia, sentiments que tan sols es van atenuar per l'alleujament que va suposar haver acabat amb la controvèrsia i el litigi legal.

"Aquesta decisió és una bufetada en fred a la cara", segons Garland Blanchard, de 59 anys, membre d'una tercera generació de pescadors que va perdre el seu matrimoni juntament amb dos vaixells de pesca, la casa, el gos i el gat a causa de les pressions econòmiques causades pel vessament. Blanchard espera rebre menys de 100.000 dòlars de la indemnització, molt per sota dels 1,2 milions de dòlars que pensava obtenir. "Les nostres vides i les nostres empreses han estat destruïdes i no tenim pràcticament res. És patètic", diu.

La ciutat d'Homer estava disposada a destinar entre 4 i 5 milions dels dòlars que havia de rebre en una dotació per ajudar a pagar pels serveis socials, segons Walt Wrede, l'administrador de la ciutat. Ara la ciutat rebrà una petita fracció d'aquesta quantitat. "Aquest és un veredicte molt depriment", diu Wrede, "i tothom està molt decebut".