La vampira de Barcelona
La vampira de Barcelona
Dilluns 27 de desembre, a les 22.05

S'estrena el thriller d'època i coproducció de TV3 "La vampira de Barcelona"

El dilluns 27 de desembre, a les 22.05, TV3 estrena "La vampira de Barcelona", un thriller d'època de Brutal Media i Filmax en coproducció amb TV3 i amb la participació de l'ICEC. El llargmetratge, amb la direcció de Lluís Danés, està protagonitzat per Nora Navas, Roger Casamajor, Bruna Cusí, Sergi López i Francesc Orella, entre altres.

"La vampira de Barcelona" va ser la triomfadora dels XIII Premis Gaudí, amb cinc reconeixements, i va recollir el Gran Premi del públic de la 53 edició del Festival Internacional de Cinema de Sitges.

"La vampira de Barcelona" és un thriller d'època basat en fets reals, que van passar a la ciutat comtal el 1912, que relata la fabricació d'un monstre amb el fi d'amagar els autèntics monstres.

Formalment, és una història de misteri i terror amb una posada en escena onírica i gòtica que apropa al món dels contes clàssics. El Raval, i tot el que ha significat aquest barri en el nostre imaginari, és un dels protagonistes indiscutibles de la pel·lícula, que fuig de la rèplica exacta per centrar-se en l'atmosfera de l'època en un entorn urbà i industrial. Aquest recurs permet certs jocs escenogràfics que presenten el barri com un entorn laberíntic en el qual el món laboral i el món de l'oci, el comercial i el domèstic, s'alternen en un constant joc de transformacions.

Aquests carrers, que poden encongir-se o elevar-se amenaçadorament davant la nostra mirada, condueixen d'un mercat de carrer ple de gent fins al Paral·lel més grotesc, d'un bordell a un magatzem, o d'un modest taller tèxtil fins a un gens recomanable menjador popular. El film es mou, també, entre la superfície i un subterrani infernal, dualitat que il·lustra l'estètica industrial com si d'un motor transformador es tractés; un Moloch que devora els seus treballadors com si fossin combustible.

Així, la pel·lícula distingeix dos grans mons molt diferenciats a la Barcelona de principis de segle XX. El dels rics, superfície i aparença, seguint referents pictòrics com Ramon Casas, Francesc Masriera o Rusiñol, i emplaçaments emblemàtics com el Gran Teatre del Liceu; i el més popular, connectats a través del prostíbul. En aquest espai es reuneixen al mateix temps el vici, el luxe i l'excentricitat, passant a un imaginari més exagerat, uns colors més intensos i saturats, d'ambients més carregats, de conte de terror, similars a la pintura expressionista germànica. Aquest submón on s'estrenyen els vincles entre el món dels rics i el dels pobres és el d'Enriqueta Martí, la Vampira de Barcelona.

El primer llargmetratge de ficció dirigit per Lluís Danés, va ser el gran triomfador dels XIII Premis Gaudí amb cinc reconeixements. A més d'endur-se el Gaudí a la millor pel·lícula, va obtenir els premis a millor direcció artística per a Lluís Danés, millor vestuari per a Mercè Paloma, millors efectes visuals per a Lluís Rivera, Aleix Torrecillas i Anna Aragonès, i millor maquillatge i perruqueria per a Laura Pérez i Xavi Valverde.

També va recollir el Gran Premi del Públic de la 53 edició del Festival Internacional de cinema de Sitges i ha aconseguit, aquest any, el premi als millors efectes especials en el Grimmfest, el Manchester's International Festival of Fantastic Film.

LA VAMPIRA DE BARCELONA

Director: Lluís Danés
Guió: Lluís A. Martínez i María Jaén
Director de fotografia: Josep Maria Civit
Música: Alfred Tapscott
Intèrprets: Nora Navas (Enriqueta Martí), Roger Casamajor (Sebastià Comas), Bruna Cusí (Amèlia), Pablo Derqui (Fuster), Mario Gas (Sr. Méndez), Francesca Piñón (Sor Engracia), Sergi López (policia Amorós), Núria Prims (Madame) i Francesc Orella (Salvat)

Sinopsi:

A la Barcelona de principis del segle XX hi conviuen dues ciutats: una, burgesa i modernista; l'altra, sòrdida i bruta. La desaparició de la petita Teresa Guitart, filla d'una rica família, commociona el país i la policia té aviat una sospitosa: Enriqueta Martí, coneguda com "la vampira del Raval". El periodista Sebastià Comas s'endinsarà en el laberint de carrers, bordells i secrets del barri del Raval, on sap que trobarà la veritat sobre les desaparicions i assassinats macabres de nens dels quals s'acusa la vampira. Aviat descobrirà que allà s'hi amaga una elit disposada a ocultar els seus vicis a qualsevol preu.

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut