"Fills maltractadors, pares amb pors"
"Fills maltractadors, pares amb pors"
DIMARTS, A LES 21.55

"Sense ficció" estrena "Fills maltractadors, pares amb pors" sobre la violència filioparental

Demà, dimarts, a les 21.55, TV3 estrena "Fills maltractadors, pares amb pors", dirigit per Josep Rovira i realitzat per Jacob Peña, un documental de producció pròpia del "Sense ficció" sobre la violència filioparental, una patologia de l'amor.

"Fills maltractadors, pares amb pors" és un documental que aborda la violència filioparental donant per primera vegada la paraula als protagonistes d'aquesta dolorosa realitat present en moltes famílies.

Dirigit per Josep Rovira i realitzat per Jacob Peña, el documental compta amb el testimoni d'una vintena de fills, la majoria d'ells menors d'edat i pares que trenquen el silenci i parlen sense vergonya d'una realitat que afecta moltes més famílies del que en realitat es diu i se sap.

Per aconseguir-ho s'han enregistrat diverses sessions de teràpia grupals en què intervenen nois i noies, mentre que en altres sessions en paral·lel són els pares els que confessen les angoixes i la impotència viscuda.

Les càmeres acompanyen també els joves a entrevistar-se amb psicòlegs especialistes, amb representants del cos de Mossos d'Esquadra encarregats d'intervenir en casos de violència filioparental i amb una fiscal i un jutge de menors que actuen quan a les famílies no els queda més remei que denunciar.

El resultat és un documental en què la claredat i la duresa dels testimonis explicita la dimensió d'aquest conflicte posant en evidència que, en ser un fenomen nou, potser no està prou reconegut dins de les famílies i aquestes tampoc no reben l'atenció global que seria necessària des dels diferents àmbits públics com són la sanitat, el món escolar o la justícia.

El contrapunt l'ofereixen un grup de familiars d'afectats de l'associació Afatrac que, cap al final del documental, es queixen que la falta d'assistència pública i d'un pla d'actuació global sobre aquesta realitat que condemna molts nois i noies a seguir creixent amb el problema i amb l'estigma social de ser conflictius de per vida.

Què és la violència filioparental?

És la violència que exerceixen els fills menors o adults contra pares i germans en els entorns familiars. Segons els experts, és una patologia que ve motivada per diversos factors que es poden combinar entre si com són la pèrdua del respecte i del sentit de verticalitat en l'autoritat dels pares, a vegades per l'aparició de comportaments addictius a les noves tecnologies o pel consum de drogues, més l'exaltació d'una cultura gratuïtament violenta.

Les situacions que es donen poden arribar a ser un autèntic calvari, amb escenaris de violència física i psicològica amb repercussions greus dins de les cases, però també amb complicacions judicials, policials i en la salut dels implicats. Situacions que necessiten teràpies d'internament llargues i costoses que han de pagar les famílies, sense cap ajuda del sistema públic, que no té cap resposta articulada per al problema.

Per això, els nois i les noies que hi participen assoleixen, en el documental, un paper protagonista i fan entrevistes a psicòlegs, policies i jutges i fiscals de menors, i conversen, també, amb les seves famílies, i revisen tot allò que va provocar les situacions de violència viscudes a casa.

El documental ha estat possible gràcies al valor de diverses famílies, pares i fills que han volgut col·laborar en aquesta teràpia oberta per ajudar a desestigmatitzar la violència filioparental mostrant-la com una realitat que demana l'ajuda de les diferents administracions i la comprensió de la societat.

S'ha d'agrair la col·laboració d'entitats com "Amalgama7" i "Ita, trastorns de conducta" per obrir les portes dels seus centres assistencials i en especial a tot el seu personal terapèutic i assistencial per la implicació en el documental. I també ha estat d'una ajuda inestimable la participació de la Unitat de Menors de Mossos d'Esquadra, de la Fiscalia i del Jutjat de Menors de Tarragona, de l'Hospital de Dia d'Adolescents del Parc Taulí de Sabadell i de l'Associació de Familiars Afectats per Trastorns de Conducta.

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut