"Sense ficció" estrena "Constructing Albert"

"Sense ficció" dedica una nit a la gastronomia amb l'estrena de "Constructing Albert" i "Insectes"

Demà, dimarts 27 de febrer, a les 21.55, el programa estrena a TV3 "Constructing Albert", l'aventura d'Albert Adrià que reflecteix el seu esforç per construir-se a si mateix, i per alliberar-se del pes del seu germà Ferran Adrià i de la marca que el va dur a ser sinònim de creativitat culinària: El Bulli. El documental, coproduït per TV3 que també s'estrenarà a tv3.cat, amb drets d'emissió a Catalunya, segueix l'innovador circuit gastronòmic a Barcelona que ha construït Albert: el Barri.

Tot seguit, "Sense ficció" estrena "Insectes" ("Bugs"), a TV3 i a tv3.cat, amb drets d'emissió a Espanya. El treball planteja una qüestió: menjar insectes pot salvar el món? Escarabats, grills, tèrmits, formigues, saltamartins... La llista s'allarga fins 1.900 insectes comestibles. Esdevindran l'alimentació del futur?

"Constructing Albert"

Albert Adrià té tots els ingredients d'un geni creatiu i, amb el seu germà Ferran Adrià, va dur a terme la revolució gastronòmica més gran de la història: El Bulli, un "big bang"  creatiu que va sorgir de la ment d'aquests dos germans criats a l'Hospitalet de Llobregat. Des d'aleshores, el nom "Adrià" és sinònim de creativitat i excel·lència.

La cara visible i coneguda d'aquell laboratori d'innovació culinària fou la de Ferran i, la desconeguda, la d'Albert, que va ser batejat com "l'arma secreta d'El Bulli" per la revista "Time". Albert, que fugia del protagonisme mediàtic, la distinció més rellevant que va aconseguir després de 33 anys d'exitosa carrera va ser la de "cuiner més infravalorat del món".

Dos anys després del tancament d'El Bulli, Albert s'endinsa en una nova i transformadora aventura. Al Paral·lel (Barcelona), construeix  un circuit gastronòmic format per sis restaurants únics i units pel seu segell personal. El documental s'ha enregistrat durant els últims quatre anys en què Albert Adrià va començar aquest univers que va anomenar elBarri. El circuit està format pel restaurant Tickets, que ha obtingut una estrella Michelin en elevar la tapa a l'alta gastronomia; Bodega 1990 és un homenatge a la vermuteria de tota la vida; el Pakta és una fusió de cuina peruanojaponesa; Hoja Santa i Niño Viejo, dues formes diferents d'immersió en la millor cuina mexicana, i l'Enigma, el restaurant que Albert pretén situar entre els deu millors del món.

"Constructing Albert", dirigit per Laura Collado i Jim Loomis, és una producció de Trueday Films, amb la coproducció de TV3 i Alexandra Film. També compta amb la participació d'Estrella Damm, Lavazza, l'Institut Català d'Indústries Culturals i l'Estonian Film Institut.

Premis

IDFA FORUM Project in Development Pitch, a l'International Documentary Film Festival Amsterdam (2013).

IDFA FORUM Rough Cut Project, a l'International Documentary Film Festival Amsterdam (2016).

"Insectes" ("Bugs")

Els insectes estan de moda des d'un punt de vista gastronòmic i com a superaliment que podria acabar amb la fam en un planeta superpoblat. Els cuiners i investigadors Ben Reade, Josh Evans i Roberto Flore, del Laboratori d'Aliments Nòrdics de Copenhaguen, han posat en marxa el Projecte Insectes, en què cacen i tasten insectes de tot arreu, des d'Europa fins a Austràlia, Amèrica, Àfrica i el Japó.

Josh Evans explica que treballen amb els insectes, "un recurs alimentari oblidat i infrautilitzat , que sempre és al nostre voltant i que ni tan sols considerem comestible. Ens interessa agafar aquests organismes i transformar-los en un menjar que sigui bo."

"També ens ho volem mirar des d'una altra perspectiva: com és que els occidentals no mengem insectes? Sovint, ho comparem amb el sushi. Als 90, el peix cru feia fàstic a molta gent, i ara el sushi es troba a tot arreu i es pot comprar preparat en molts supermercats. Ens hem adonat que hi ha aliments que, fa uns quants anys, feien fàstic, però els gustos de la gent canvien molt de pressa", afirma Ben Reade.

A partir d'aquesta recerca, els investigadors es plantegen una sèrie de preguntes. Si la producció industrial d'insectes s'acaba imposant, seran tan gustosos i saludables com els insectes silvestres? Qui en traurà profit, la gent o els gran conglomerats alimentaris? Quina petjada ecològica deixaran?

"Insectes" ("Bugs"), dirigit per Andreas Johnsen va rebre el premi Food Smart Cities a l'Enviromental Film Festival Cineambiente de Torino (2016).

tv3.cat/senseficcio

facebook.com/senseficcio

twitter.com/senseficcio

Anar al contingut