DIUMENGE, 21.55

"Sabem acollir?", a "30 minuts"

Diumenge, 3 de febrer, a les 21.55, "30 minuts" estrena la producció pròpia "Sabem acollir?", un reportatge d'Esther Llauradó i Txus Muñoz, on s'analitzarà, a través dels casos de sol·licitants d'asil de països molt diferents, com, tot i que bona part de la societat catalana ha fet seu el lema "Volem acollir", no és tan clar que s'estigui fent prou bé.

Persones carregades de maletes voltant per Barcelona. No són turistes. Acaben d'arribar, han dormit al carrer o en una pensió d'emergència social. La primera parada és l'Oficina d'Estrangeria, on demanen protecció internacional.

Són sol·licitants d'asil, però estan lluny de la imatge del refugiat sirià que hi ha en l'imaginari col·lectiu. Han arribat amb avió. Són majoritàriament veneçolans que fugen de la crisi humanitària, també colombians, hondurenys i salvadorencs que fugen de la violència, georgians que no se sap exactament de què fugen...

El 30 minuts "Sabem acollir?" explica la cara B de la realitat dels refugiats i d'un sistema d'acollida col·lapsat. Què passa quan els refugiats arriben? Amb quina realitat es troben?

-Esperes de dos anys per saber si seran considerats refugiats o no. Setanta mil expedients al Ministeri de l'Interior pendents de resolució.

"La situación va a seguir siendo complicada", Estrella Rodríguez, dir. gen. d'Integració i Atenció Humanitària, Ministeri de Treball

-Homes dormint al carrer, en cases ocupades, o, en el millor dels casos –després de mesos d'espera- en albergs per a les persones sense sostre.

"Aquesta situació de persones benvingudes en situació de buscar refugi s'ha sumat a una realitat també creixent de sensellarisme a Barcelona", Míriam San José, educadora social Hospital de Campanya

-Famílies que reben ajuda del programa de l'Estat per a refugiats durant sis mesos, però amb serioses dificultats per aconseguir després trobar feina i pis, ser independents.

"Jamás he trabajado que no sea en negro. Jamás he tenido la oportunidad de un contrato" Martín, refugiat del Salvador.

"Una cosa és 'volem acollir': ara hem de veure la realitat", Ignasi Amat, coordinador Llar Sant Joan de Déu.

-I persones que, dos anys després, quan tenen feina i són independents, se'ls denega la sol·licitud de protecció internacional i es queden en situació irregular.

"Me da verguenza ir al Ayuntamiento, a la Cruz Roja y pedir más ayuda. La gente va a decir: 'Ya te ayudamos un año, es tu problema si te han denegado'", Olek, refugiat d'Ucraïna

Que una part important de la societat diu #volemacollir i exigeix a les administracions que ho facin, ha quedat clar en manifestacions, actes i fins i tot en un concert multitudinari. Però ho sabem fer?

Un reportatge d'Esther Llauradó i Txus Muñoz
Imatge: David Bou
Producció: Sandra Rierola
Muntatge: Carles Señalada

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 1 de febrer del 2019

Anar al contingut