Demà, a les 21.55

"Quèquicom" estrena reportatge sobre l'agricultura, en una sessió doble

Demà, dimecres 3 d'abril, a les 21.55, "Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, estrenarà el reportatge "Tractors, de la mula al xip", de Pere Renom i Cari Pardo. En aquest capítol, tot llaurant l'espectador podrà aprendre per què els tractors tenen les rodes tan grosses, o què són el Watt i el cavall de vapor. I després, el programa reemetrà el reportatge "I... bacteris", un recull construït a partir de diversos episodis del programa que ja s'han emès, amb un denominador comú: aquests microorganismes unicel·lulars.

"Tractors, de la mula al xip"

D'ençà de la seva aparició, l'agricultura ha tingut diverses revolucions tecnològiques, que sempre han anat en la direcció d'estalviar esforç i augmentar l'eficiència: la tracció animal, la mecanització, la precisió i la interconnexió. Només falta la robotització i el pagès no haurà de moure ni un dit per treballar al camp.

Hi intervenen Jordi Terrazas, d'Equibru; Joan i Marc Bosch, del Museu del Tractor d'Època, de Castellbisbal; Jaume Brugués, pagès; Alexandre Escolà, d'ETSEA, de la UdL - Agrotecnio Center; Josep Alegre, comercial d'Aleca, i Gabriel Anzaldi, de Sistemes de Gestió Intel·ligents a Eurecat.

"i ...bacteris"

Sense els bacteris no seria possible la vida al planeta, ni els homes es podrien plantejar viatjar a Mart. També n'hi ha de patògens que poden causar des de diarrees lleus fins a la tuberculosi. De bacteris intestinals, n'hi ha tants milions que arriben a pesar un quilo i mig, com el fetge d'un adult. I aporten un 10% de l'energia que l'home necessita per viure. Alguns científics els han batejat com l'òrgan invisible. Els aliments probiòtics, com el iogurt, poblen els intestins de bacteris que possibiliten la digestió i estimulen el sistema immunitari. S'alimenten de la fibra que conté la verdura, els cereals, la fruita seca o els llegums.

"Quèquicom", el programa de divulgació científica del 33, s'emet cada dimecres, a les 21.55.

tv3.cat/quequicom
facebook.com/quequicom
@quequicom33
Anar al contingut