S'ha presenat el documental "Odi, del sentiment al delicte", la producció de TV3 que demà s'estrena al "Sense ficció"
S'ha presenat el documental "Odi, del sentiment al delicte", la producció de TV3 que demà s'estrena al "Sense ficció"

"Odi, del sentiment al delicte", la producció de TV3 que demà s'estrena al "Sense ficció"

Aquesta tarda, s'ha preestrenat a l'auditori de la Model "Odi, del sentiment al delicte", una producció de TV3 que s'estrenarà demà, dimarts, a les 22.05, al "Sense ficció" i amb la qual arrencarà una nit temàtica que TV3 dedica als delictes d'odi.

El documental, de Carles Prats Padrós i Joan Carles Villacreces Rodríguez, explica, amb testimonis, experts i exemples, aquest sentiment corrosiu que es pot convertir en delicte.

A la preestrena hi han intervingut David Bassa, director d'Informatius de TV3; Carles Prats, director del documental; Montse Armengou, directora del "Sense ficció", i diversos testimonis i representants de les entitats en defensa dels drets humans i els col·lectius vulnerables que apareixen en aquesta producció de TV3.

Els delictes d'odi i discriminació són agressions a persones concretes pel fet de pertànyer a col·lectius vulnerables, però són un missatge de rebuig a tot el col·lectiu. La pandèmia ha exacerbat la sinofòbia, i les agressions verbals i físiques s'han multiplicat exponencialment els darrers anys. I, tot i que s'ha reformat el Codi Penal, alguns dels col·lectius més vulnerables queden fora de la llista de grups amb protecció especial.

Cada cop hi ha més consciència i es declaren més incidents, però la majoria de víctimes no denuncien. Malgrat els progressos, encara hi ha un dèficit de sensibilització i formació de policies, advocats, fiscals i jutges. La via punitiva ha demostrat ser insuficient per combatre el discurs d'odi i discriminació. La prevenció és clau per evitar aquests atacs greus.

El documental "Odi, del sentiment al delicte", que s'ha presentat aquesta tarda a la Model, s'estrenarà demà, 16 de novembre a les 22.05 al "Sense ficció".

A la presentació, hi han intervingut David Bassa, director d'Informatius de TV3; Carles Prats, director del documental, i Montse Armengou, directora del "Sense ficció", l'espai dins el qual s'emetrà el documental. També hi han assistit la consellera de Justícia de la Generalitat, Lourdes Ciuró; la directora general d'Execució Penal a la Comunitat, Susagna Roura; la responsable de Mesures Penals Alternatives, Teresa Clavaguera, i representants de les entitats en defensa dels drets humans i dels col·lectius vulnerables que surten al documental.

David Bassa, director d'Informatius de TV3, ha explicat que presentar documentals com el d'avui "és el que dona sentit i raó de ser a una televisió pública. Els nostres serveis informatius tenen una implicació amb la societat". Ha explicat també que el 90% dels delictes d'odi no es denuncien, raó per la qual "mediàticament no tenim la percepció de la gravetat que això suposa. Per això, demà, TV3 aposta, en horari de màxima audiència, per una nit temàtica sobre l'odi. I per l'estrena d'aquest documental, perquè la societat es posi davant d'un mirall i entengui fins a quin punt estem inoculats per l'odi i que cal lluitar per combatre'l".

Tot seguit, ha pres la paraula Montse Armengou, La directora del programa "Sense ficció" ha explicat que qualsevol estrena d'un documental és una satisfacció a la qual el programa ja es podria haver acostumat, perquè "portem dotze temporades estrenant documentals cada dimarts", però que el d'avui és un "documentalàs" per diverses raons. "Perquè és 100% producció pròpia, ADN ‘Sense ficció', no defuig temes difícils ni abstractes. Però també perquè parla d'odi, i per odi es pot acabar en un lloc com aquest en què estem fent la presentació ara mateix, una presó, ja que la línia que separa l'odi del delicte és finíssima." També ha volgut fer un càntic a la generositat i la valentia dels testimonis que surten al documental "perquè ho tenen tot a perdre, per aparèixer al documental: donen la cara, poden tenir represàlies i reviuen tot el que va passar" i als professionals que hi ha al darrere "que els han sabut donar la confiança que aquesta exposició valia la pena." Ha acabat parlant del poder reparador dels documentals de denúncia, per als exposats i també per a la societat en general.

La intervenció de Carles Prats, director del documental, ha fet referència al contingut i com es va realitzar un documental com aquest, que recull el testimoni de veus –moltes de silenciades– de col·lectius que sovint "no posem als titulars dels telenotícies perquè ni tan sols ens n'arriba la informació, com ara persones que viuen al carrer, persones migrades... que poden tenir reticències a l'hora de denunciar la seva situació perquè això no els provoqui problemes de qualsevol tipus. I que les enquestes revelen que senten desconfiança vers els poders públics, perquè creuen que no els emparen". També ha explicat que el documental "Ha quedat curt. S'obren molts debats i molt complexos sobre els processos d'odi i totes les persones a qui afecten" i ha posat l'exemple del Quim, testimoni del documental, que diu sobre el seu agressor: "per mi, la reparació no és tant una pena penitenciària llarga com que faci una reflexió sobre el mal que ha causat, que integri el dolor que ha provocat."

Tots tres ponents han volgut donar les gràcies a Montserrat Besses, l'ànima instigadora d'aquest documental, i a tota la resta de l'equip, per la gran feina feta.

Demà, dimarts, després de l'estrena al "Sense ficció" d'aquesta producció de TV3, i per continuar amb la nit temàtica dedicada als delictes d'odi, s'emetrà el programa especial "Les llavors de l'odi", un espai conduït per Carles Prats en el qual hi haurà reportatges amb el testimoni d'agressors, i experts que ajudaran a buscar quines són les llavors de l'odi. La nit temàtica es completarà amb la publicació de continguts digitals, a través del web de TV3, vídeos exclusius i articles que aprofundeixen en els perquès i a trobar resposta als diversos interrogants amb relació a l'odi.

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

Anar al contingut