Diumenge, a les 22.45

Obsessió, a "This is art"

Diumenge, a les 22.45, "This is art", la coproducció de TV3 amb Brutal Media, amb el suport de l'ICEC, presentada i dirigida per Ramon Gener. Ramon Gener condueix l'espectador per mons reals i imaginaris per reflexionar sobre la vida i l'art, però, per damunt de tot, per reflexionar sobre un mateix. L'obsessió en l'art és una emoció negativa? O potser tot el contrari? En aquest capítol s'intentarà descobrir-ho: s'exploraran les obsessions de diversos artistes i els vincles que s'estableixen entre l'obsessió i la creació.

Es començarà amb un artista obsessionat pel passat clàssic, pel món grecoromà, com Jacques-Louis David. Per a això, Ramon Gener es traslladarà a l'Escola de Belles Arts de París, on es recrearà un dels seus quadres més famosos, amb l'ajuda d'alguns estudiants de l'Escola.

Claude Monet va ser un altre artista obsessiu. Ell, com a bon impressionista, es va obsessionar per la llum. El programa visitarà casa seva, a Giverny, i l'estany japonès que va omplir de nenúfars per a la seva última i més extensa sèrie de pintures.

S'entrevistarà, a bord del Pequod, el dibuixant José Ramón Sánchez, que, amb 80 anys, s'ha atrevit a convertir en còmic una de les obsessions de la seva infància: la novel·la "Moby Dick", de Herman Melville.

També s'explicarà l'obsessió que va sentir el pintor Oskar Kokoschka per Alma Mahler, viuda del compositor Gustav Mahler, i tot el que va arribar a fer en vida per aquesta passió no corresposta.

"This is art" recrearà una escena de la pel·lícula "Vertigen" (1958), d'Alfred Hitchcock, el tema principal de la qual és, precisament, l'obsessió d'un home per una dona que creu que està posseïda per l'esperit d'un avantpassat. Un exemple perfecte de quan una obsessió pot ser tan bonica com sinistra.

I, finalment, Gener viatjarà fins al cap de Creus per visitar el pla de Tudela, un paisatge rocós on Salvador Dalí va crear una de les seves obres més famoses: "El gran masturbador", un quadre amb un significat molt personal.

I és que les obsessions són capaces, moltes vegades, de convertir el món en un lloc més creatiu.

"This is art"

Ramon Gener condueix l'espectador per mons reals i imaginaris per reflexionar sobre la vida i l'art, però, per damunt de tot, per reflexionar sobre un mateix.

S'endinsa en els universos particulars de Picasso, Toulouse-Lautrec, Botticelli, Man Ray o Gaudí, entre d'altres; fa viatjar l'espectador fins a llocs tan diferents i amb tanta història com Verona, Londres, París, Giverny, Versalles, Auvers-sur-Oise o el mateix camp de concentració d'Auschwitz, i es posa en la pell de personatges tan entranyables i literaris com Cyrano de Bergerac o el no menys famós Alonso Quijano, més conegut com a Don Quixot de la Manxa. "This is art", a més, fa reviure i sentir emocions com l'enamorament, la malenconia, l'alegria, la vergonya o l'odi.

tv3.cat/thisisart

facebook.com/ThisisArtTV

twitter.com/ThisisartTV

Anar al contingut