Cristian Măcelaru
DIJOUS, A LES 20.00

L'Orquestra Nacional de França dirigida per Cristian Măcelaru des de París, en directe a Catalunya Música

Demà dijous, 19 de maig, a les 20.00, Catalunya Música transmetrà en directe des de l'Auditori de Ràdio França de París el concert del violinista Augustin Hadelich, els percussionistes Emmanuel Curt i Florent Jodelet i l'Orquestra Nacional de França dirigits per Cristian Măcelaru. Interpretaran l'obra "États d'alerte" (Estats d'alerta), per duo de percussions i orquestra de Philippe Manoury, la "Simfonia espanyola" d'Édouard Lalo i els tres esbossos simfònics "El mar" de Claude Debussy. Els comentaris de la transmissió els farà Eulàlia Benito.

El compositor francès Philippe Manoury enguany fa 70 anys i ho celebra amb un seguit d'esdeveniments en els quals s'interpretaran algunes de les seves obres més emblemàtiques. El concert de l'Orquestra Nacional de França d'aquest dijous començarà precisament amb l'obra "États d'alerte" (Estats d'alerta) de Manoury. La partitura va ser un encàrrec del duo de percussionistes KrausFrink, que es va estrenar el 21 de maig del 2017 a Saarbrücken (Alemanya). Es tracta d'un concert per a dues marimbes i orquestra que té un caràcter molt proper a l'ambient burlesc de les pel·lícules de Buster Keaton, a qui fa tot un homenatge musical. Moments de gran tensió s'alternen amb períodes musicals més estàtics. Però en tot moment es palpa en l'ambient un perill latent. Els dos solistes, com si fossin dos fugitius en constant estat d'alerta, intenten fugir desesperadament de les increïbles situacions en què es troben, tot emulant la concepció delirant dels films de Keaton. 

Històricament els compositors clàssics numeraven totes les seves simfonies. Tanmateix, alguns autors, per ser més originals i trobar altres formes d'expressió musical, van anomenar "simfonia" a partitures que realment eren formes híbrides, a mig camí entre una simfonia i un concert, com és el cas de la "Simfonia espanyola" d'Édouard Lalo. El compositor francès la va dedicar al cèlebre violinista navarrès Pablo Sarasate. En aquesta ocasió serà el jove violinista Augustin Hadelich qui afrontarà el repte d'interpretar l'obra més coneguda de Lalo. 

Claude Debussy, en canvi, ho va fer d'una altra manera. Després de demostrar la inutilitat d'escriure noves simfonies va compondre tríptics simfònics que ben bé podrien passar per simfonies: com per exemple "El mar", una de les obres simfòniques més cèlebres de tot el repertori francès, que posarà el punt final al programa. 

Aquest concert estarà disponible durant un mes a la web de Catalunya Música. 

 

#CatMúsica35anys 

Anar al contingut