La vida de Neus Català arriba al cinema aquest divendres amb la coproducció de TV3, "Un cel de plom"

Divendres, arriba a les sales de cinema "Un cel de plom", la coproducció de TV3 sobre la vida de Neus Català. Demà es farà una preestrena als Cinemes Bosque, a les 20.00, amb la presència de l'equip de la pel·lícula. "Un cel de plom" va fer la seva première internacional a la Secció oficial del Barcelona Film Fest el 22 d'abril

La història d'una de les últimes supervivents del camp d'extermini de Ravensbrück, activista de la resistència francesa i referent de la lluita antifeixista arriba de la mà de Miquel Romans, en la que és la seva òpera prima. El film té un repartiment encapçalat per Nausicaa Bonín en el paper de Neus Català

"Un cel de plom" és una producció de Principal 2 Films i Comando de Gandulas AIE en coproducció amb TV3, la participació d'Aragón TV i el suport de l'ICEC. La pel·lícula arriba als cinemes el divendres 28 d'abril de la mà de Filmax, després de la seva première internacional a la Secció Oficial del Barcelona Film Fest el 22 d'abril.

L'òpera prima de Miquel Romans és una adaptació lliure del llibre homònim de Carme Martí (Editorial Amsterdam, 2012). Romans recrea els fets reals narrats en un dels episodis del llibre: el retorn a casa d'una jove Neus Català, interpretada per l'actriu Nausicaa Bonnín ("Tres dies amb la família", "La llum d'Elna"), després d'haver estat presonera per l'exèrcit alemany i de fer treballs forçats a una fàbrica nazi a Txecoslovàquia. Rachel Lascar ("A través de mi ventana"), Roger Batalla ("Com si fos ahir"), Iria del Rio ("Visitant"), Natalia Barrientos ("Les de l'hoquei"), Paula Vélez ("Polseres vermelles") o Laura Conejero ("La Riera"),  completen el repartiment.

"Aquesta és una història de superació, d'absències i de lluita per la memòria, una historia de dones lluitadores i somniadores. La Neus va morir l'abril del 2019 a l'edat de 103 anys i aquesta pel·lícula vol ser un homenatge a la seva persona", explica el director, que debuta en el llargmetratge de ficció.

Testimoni inesborrable del segle XX

Neus Català va néixer el 1915 als Guiamets. La guerra civil la va agafar al seu poble del Priorat, on ja d'adolescent havia participat en una vaga al camp per la igualtat de salaris de les jornaleres. Amb la guerra va marxar per defensar la República com a infermera, i després de passar la frontera cap a França amb 180 nens i nenes d'una de les colònies de Negrín, es va incorporar a la Resistència acompanyada del seu primer marit, l'occità Albert Roger. Detinguda i torturada a la presó de Llemotges, va ser deportada el 1944 al camp d'extermini de dones de Ravensbrück. D'allà va ser traslladada al camp de treball d'Holleischen, on va iniciar una lluita combativa.

Sinopsi

L'any 1945, amb l'alliberament dels camps nazis, Neus Català, jove republicana feminista, torna a França després d'haver estat empresonada per l'exèrcit alemany. Mentre recupera la seva vida en llibertat, rememora els fets viscuts un any abans, quan amb un grup de dones va sabotejar la fàbrica de producció de bales on els nazis les feien treballar, a Txecoslovàquia. Van ser conegudes com El Comando de les Gandules. Però la veritable resistència de la Neus Català tot just acaba de començar: la lluita per la memòria.

tv3.cat/ficcioicinema

Anar al contingut