La teòloga alemanya Margit Eckholt, a "Signes dels temps"
Diumenge, a les 11.15

La teòloga alemanya Margit Eckholt, a "Signes dels temps"

Diumenge, a les 11.15, "Signes dels temps", entrevista Margit Eckholt, professora de teologia dogmàtica i fonamental a la Universitat d'Osnabrück i, fins fa poc, presidenta de l'Associació Europea de Teologia Catòlica

Margit Eckholt, que ha vingut a Barcelona convidada per la Tribuna Joan Carrera, explica les reformes que reclama el camí sinodal alemany, no exempt de controvèrsia. Reformes com el tema de l'autoritat i l'accés de les dones als ministeris sacerdotals

Lideratge compartit

Per entendre el camí sinodal d'Alemanya, "Signes dels temps" planteja a Eckholt diverses qüestions: Què està passant a l'Església catòlica d'Alemanya? Quines reformes reclamen la majoria dels bisbes, juntament amb els laics i laiques, des que el 2019 la Conferència Episcopal creés el camí sinodal? I quines friccions hi ha amb el Vaticà?

"Des de l'inici, el camí sinodal va ser un projecte comú entre els bisbes i laics i laiques, amb un lideratge compartit. I, a través de diversos fòrums, es debat i s'aprofundeix sobre els desafiaments actuals a l'Església alemanya", diu Margit Eckholt. Un camí del qual també formen part molts religiosos i religioses, sacerdots i diaques.

L'autoritat

La teòloga considera que el punt de debat és com pensar per ara i pel futur "l'autoritat dels bisbes i el seu ministeri, que és sacramental, en estructures sinodals. És a dir estructures de participació amb tot el poble de Déu". L'autoritat és un dels punts que genera controvèrsia amb el Vaticà. De moment la Santa Seu ha aconseguit que els bisbes alemanys frenin l'aprovació dels estatuts de l'anomenat comitè sinodal, les resolucions del qual serien vinculats per l'Església a Alemanya.

Reformes

Des del camí sinodal alemany, la majoria dels bisbes i el potent ZDK, el comitè central que aplega les associacions de laiques i laics, reclamen reformes a l'Església. Margit Eckholt diu que defensen introduir canvis en l'àmbit de la moral sexual, revisar el celibat, posar fi a l'autoritarisme, parlen d'Església i democràcia i reivindiquen el paper de les dones. En aquest sentit, "defensen l'accés de les dones als ministeris sacerdotals". El papa Francesc ja es va mostrar contrari al sacerdoci femení.

Respecte al diaconat, Eckholt fa referència al Sínode de Würzburg (1971-1975): "Aleshores, els bisbes alemanys ja van demanar a Roma obrir el diaconat a les dones. No van rebre resposta".

Des de la teologia s'han fet estudis sobre el diaconat femení. A Alemanya, des del 1997, hi ha una xarxa de suport al diaconat femení que ofereix a les dones cursos de formació, i cada any, el 2 d'abril, festa de Santa Caterina, se celebra a les diòcesis el dia de la dona diaconessa, una festa molt participada, explica Eckholt.

El programa

"Signes dels temps" va encetar el setembre la trenta-vuitena temporada, i és un dels programes més veterans de TV3. Actualment, "Signes dels temps" és dirigit i presentat per la periodista Montserrat Esteve Mallofré. Agustí Vila és el realitzador; Imma Segarra Leal, la productora; Joan Grané Terrades, l'ajudant de realització; Eulàlia Tort Brodó és a la redacció i Àngels Serres Créixams a la documentació. 

3Cat.cat/signesdelstemps

#SignesdelsTemps3Cat

Anar al contingut