Josep Puigbó conversa amb Pilarín Bayés, a "(S)avis"

Demà, dijous 4 d'abril, al 33, a les 21.55, "(S)avis", el programa dirigit i presentat per Josep Puigbó, que recull el testimoni de personatges clau de la història recent, entrevistarà Pilarín Bayés, una sàvia ninotaire.

Dibuixar la seva vida. Hi somia sovint i necessita fer-ho a tothora, fins i tot quan no treballa. Segurament, és per aquest motiu que les il·lustracions de Pilarín Bayés (Vic, 1941) han esdevingut a aquestes altures tot un exemple de compromís amb els valors culturals, polítics, socials i religiosos del país.

Ha estat molt lligada a la revista Cavall Fort, en la qual ha col·laborat des dels inicis, i ha il·lustrat també tota mena llibres de caire didàctic o narratiu, auques, cartells, etc. Des d'"El meu pardal" (1964) fins avui, Pilarín Bayés ha publicat prop de 1.000 títols de llibres il·lustrats.

Besneta del pintor Joaquim Vayreda, els seus dibuixos es caracteritzen sobretot per un to aparentment infantil i candorós, que vessa gràcia i ironia. Sempre amb la difusió del coneixement com a via irrefutable, les seves obres mostren una visió desmitificada –i alhora prou engrescadora– del món. Múrria, entremaliada, apassionada per l'art i per la història, hi ha qui la considera l'àvia de Catalunya.

Si bé la seva producció va principalment dirigida a un públic infantil i juvenil, ha assajat també la caricatura en publicacions periòdiques com ara "El correo catalán", "Oriflama" o "El 9 nou".

El 2017 es va incorporar a les llistes de Junts per Catalunya.

Algunes de les citacions de l'entrevista a "(S)avis"

"Quan era molt petita, m'agradava molt dibuixar i devia tenir alguna influència egípcia, perquè dibuixava tothom de perfil."

"Jo tinc l'esperança que en tot aquest procés llarg de fer-nos càrrec de la nostra pròpia identitat, de tenir ganes de ser més nosaltres com som, que això, com a poble, ens ha fet millors."

"Quan em diuen, és que ets una mica bleda, és que ets una mica tova, és clar que em fan mal, i quan em diuen, és que ets sanguinària, cruel, també em fa mal. També em fa mal, sí, però també em fa rumiar, perquè dius, home, potser sí que tenen una mica de raó."

tv3.cat/savis

@Savis_33

Anar al contingut