Campament de refugiats rohingyes a la frontera entre Birmània i Bangladesh
Diumenge, a les 21.55

"Genocidi a Birmània", diumenge, 25 de febrer, a "30 minuts"

Diumenge, 25 de febrer, a les 21.55, "30 minuts" estrenarà "Genocidi a Birmània", un reportatge de Nicolas Bertrand i Thomas Donzelle sobre la neteja ètnica que s'està produint a Birmània del poble rohingya.

El poble rohingya, una minoria musulmana de Birmània, de més d'un milió de persones, viu sota la persecució de la policia, l'exèrcit i les autoritats birmanes. Segons els informes de l'Alt Comissionat pels Drets Humans de l'ONU, els estan aplicant una "neteja ètnica de manual".

L'any passat, milers de persones van ser assassinades, i els seus poblats, incendiats i arrasats, fet que va obligar 700.000 rohingyes a fugir i a buscar refugi a Bangladesh, travessant el riu Naf, que fa de frontera entre tots dos països.

Des de fa uns quants mesos, ja són centenars de milers les persones que malviuen en condicions extremes als camps de refugiats que l'ACNUR ha instal·lat per fer front a aquesta crisi humana i que viuen pendents d'una repatriació, acordada amb l'ONU, que temen.

Els rohingyes s'han vist històricament discriminats per la majoria budista, que els considera estrangers. De fet, 1 de cada 7 apàtrides reconeguts al món per les Nacions Unides són rohingyes, després de l'aprovació d'una llei, el 1982, que els va negar la nacionalitat birmana. Tot i que fa centenars d'anys que viuen a Birmània, els rohingyes són privats del dret a la lliure circulació i a l'educació superior, i se'ls va obligar a firmar el compromís de no tenir més de dos fills. Els rohingyes han estat, a més a més, subjectes a treballs forçats i reclosos en camps de concentració.

Els enfrontaments violents entre totes dues comunitats després d'un atac que va patir la policia birmana de fronteres, atribuït a un grup insurgent rohingya, va ser el detonant d'una persecució que, pels observadors internacionals, s'ha de considerar un veritable genocidi.

Un reportatge de Nicolas Bertrand i Thomas Donzelle
Producció: Caravelle 

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 23 de febrer del 2018

Anar al contingut