Especial "Bullying: no comptis amb mi!", al programa "Info K"

L'espai informatiu del canal Super3, l"Info K", ha preparat un programa especial per al dilluns 2 de maig, coincidint amb el Dia Mundial de la Lluita contra el Bullying. Amb una durada de 15 minuts, més llarga de l'habitual, aquesta edició portarà per títol "Bullying: no comptis amb mi!" i donarà veu a víctimes d'assetjament escolar i mostrarà diverses iniciatives per fer-hi front. L'"Info K", presentat per Laia Servera, s'emet de dilluns a dijous, a les 19.00, al canal Super3.

Nou de cada cent estudiants catalans d'entre 12 i 16 anys afirmen haver estat víctimes d'assetjament escolar, ja sigui patint insults reiterats, exclusió social o, fins i tot, maltractament físic, segons dades d'un estudi realitzat per Save the Children el febrer del 2016.

 

L'actualitat d'aquest any, a més, ha fet que, reiteradament, se senti parlar de casos de "bullying" de diferent consideració als mitjans de comunicació. Per tot plegat, l'"Info K" abordarà aquest tema de manera monogràfica el proper dilluns 2 de maig, Dia Internacional de la Lluita contra el Bullying. L'especial, que rep el nom de "Bullying: no comptis amb mi!", tindrà una durada de 15 minuts, superior a la durada habitual del programa.

 

Aquest especial girarà al voltant d'una idea defensada cada vegada més pels experts en assetjament escolar: més enllà de modificar la conducta del possible agressor o de la víctima, el que és realment efectiu és adreçar-se a la resta d'alumnes. Una gran majoria silenciosa que, en el pitjor dels casos, es posa de banda del líder o agressor, i aïlla completament la persona agredida. Si aquests alumnes trenquen el silenci, denuncien els fets o intervenen a favor de la persona que pateix els abusos, serà l'agressor qui quedarà aïllat i l'assetjament perdrà el sentit.

 

L'"Info K" parlarà amb una noia que ha patit assetjament i que ha aconseguit superar-lo, en part, gràcies a una altra estudiant que va decidir trencar el silenci per ajudar-la. Es tracta d'una persona amb qui ara comparteix amistat i que també serà entrevistada en aquest especial.

 

Dos reportatges més aniran dirigits a descobrir com s'ho fan els centres per lluitar contra aquest tipus de conflictes. A Catalunya, les escoles actuen sovint a través d'un taller anomenat "tutoria entre iguals" i a processos d'apadrinament entre alumnes. A l'"Info K" també s'explicaran altres recomanacions fomentades pel Departament d'Ensenyament i s'abordarà  el cas dels països nòrdics, que han posat en funcionament un sistema, anomenat Kiva, que està tenint molta repercussió arreu del món gràcies als seus èxits.

 

L"Info K" també vol mostrar als nens com persones que actualment es consideren exitoses han estat víctimes "bullying" al llarg de la seva etapa escolar, i com ara aquestes persones hi lluiten. És el cas de la cantant Taylor Swift.

Aprofitant l'èxit de la saga de llibres "Wonder", el protagonista de la qual és menyspreat a classe a causa d'una malaltia que li deforma les faccions, l'"Info K" entrevistarà l'autora, R. J. Palacio, i una de les poques nenes de l'estat espanyol que té aquesta mateixa malaltia. La Zaïda, a més, visita regularment centres educatius per explicar als alumnes la seva experiència amb el "bullying". És per això que el seu testimoni és tan representatiu.

Finalment, es fomentarà un debat entre els alumnes i es tractarà del "cyberbullying", que multiplica la repercussió dels casos d'assetjament convencionals, amb l'ajuda del famós youtuber Rubius, que també ha lluitat diverses vegades contra el "bullying".

super3.cat/infok

 

Anar al contingut