Dimarts, a les 22.05

Els efectes de les grans explotacions de porcs sobre la sequera i el medi ambient a "Nits sense ficció", que estrena "Porca misèria"

Demà, a partir de les 22.05, "Nits sense ficció" estrenarà el documental "Porca misèria", una producció de 3Cat produïda per Nanouk Films que descobreix el mapa de les 900 grans granges catalanes recorrent l'autovia dels porcs, del Segrià a l'Empordà.

Tot seguit, a les 23.20, l'espai estrenarà "Compartim la collita". Un documental que explica la història d'agricultors que s'oposen a la compulsió de creixement del nostre sistema i trenquen les estructures de l'agricultura convencional.

"Porca misèria"

Per què la indústria càrnia no és també en el punt de mira de la lluita contra la sequera i el canvi climàtic? Actualment, som més porcs que catalans. A Catalunya, se'n maten 23 milions l'any, només superat per Alemanya. Amb aquestes xifres, es podria alimentar cinc vegades i mitja Catalunya. Es produeix 35 vegades més carn de la que hauríem de consumir, segons l'OMS. Un de cada quatre quilos que ven Europa són produïts a Catalunya. Però, a quin preu? A Catalunya hi ha 900 explotacions grans de porcs i aus, segons el ministeri d'Agricultura, que emeten l'equivalent als gasos d'efecte hivernacle de mig milió de catalans: 31.000 tones de metà l'any, 6.000 d'amoníac. I això sense comptar 4.600 explotacions més petites que queden fora del registre, ni tampoc les de vaques.

"Porca misèria" descobreix el mapa de les grans granges catalanes, recorrent l'eix transversal del Segrià a l'Empordà: l'autovia dels porcs. Com és aquest negoci que factura 9.000 milions d'euros i genera 35.000 llocs de treball directes? Qui és qui en aquest grup de potents empresaris que, aixecant la primera indústria agroalimentària, s'han erigit en una mena d'aristocàrnia catalana?

És només del consumidor la responsabilitat de mitigar l'impacte d'aquestes grans explotacions per al canvi climàtic i la sequera, la nostra salut, el benestar animal, les condicions dels treballadors i el despoblament del món rural?

Fitxa tècnica

Direcció, guió i realització: Anna Sanmartí i Albert Segura
Producció executiva NANOUK FILMS: Ventura Durall
Producció executiva 3Cat: Silvia Pairó Vila
Direcció de fotografia: Anna Sanmartí i Vep Culleré
Muntatge: Vep Culleré
Direcció de producció: Maria Colomer
Música: Quimi Portet
Lingüista: Jordi Torra
Grafisme: Vep Culleré
Veu en off: Albert Segura

"Porca misèria" és una producció de 3Cat produïda per Nanouk Films.

 

"Compartim la collita"

En aquest documental, el cineasta i activista Philipp Petruch fa un recorregut per mostrar tres iniciatives d'agricultura solidària a Alemanya, que estan unides per un objectiu clar: amb l'ajuda de les comunitats, creen un cicle de subministrament local d'acord amb els valors de l'ecologia i el bé comú. Amb valentia, sentit de comunitat i una nova relació entre consumidor i productor, es pot canviar l'agricultura i, també, un trosset de món.

L'agricultura es troba avui en una gran crisi. Es necessiten nous conceptes i idees per produir i consumir els nostres aliments d'una manera més estacional, regional, ecològica i justa. L'agricultura solidària implementa exactament això i demostra que hi ha solucions i maneres més enllà de la destrucció del medi ambient i la cobdícia de beneficis.

Molta gent ja no vol donar suport a l'actual sistema de subministrament d'aliments (3Cat)

Fitxa tècnica

Direcció i producció: Philipp Petruch
Producció i dramatúrgia: Marlene Rudloff
Editor: Kamil Goerlich
Càmera: Kevin Schaub i  Linus Berberich
Disseny de so: Andreas Nesic
Banda sonora musical: Affen
Classificació de colors: Johannes Rudloff
Animació: Hannes Dreyer

El documental ha estat produït pel col·lectiu de cinema comunitari de Berlín.

3cat/sense-ficcio

Anar al contingut