Els efectes de les grans explotacions de porcs sobre la sequera i el medi ambient a "Nits sense ficció", que estrena "Porca misèria"
Demà, a partir de les 22.05, "Nits sense ficció" estrenarà el documental "Porca misèria", una producció de 3Cat produïda per Nanouk Films que descobreix el mapa de les 900 grans granges catalanes recorrent l'autovia dels porcs, del Segrià a l'Empordà.
Tot seguit, a les 23.20, l'espai estrenarà "Compartim la collita". Un documental que explica la història d'agricultors que s'oposen a la compulsió de creixement del nostre sistema i trenquen les estructures de l'agricultura convencional.
"Porca misèria"
Per què la indústria càrnia no és també en el punt de mira de la lluita contra la sequera i el canvi climàtic? Actualment, som més porcs que catalans. A Catalunya, se'n maten 23 milions l'any, només superat per Alemanya. Amb aquestes xifres, es podria alimentar cinc vegades i mitja Catalunya. Es produeix 35 vegades més carn de la que hauríem de consumir, segons l'OMS. Un de cada quatre quilos que ven Europa són produïts a Catalunya. Però, a quin preu? A Catalunya hi ha 900 explotacions grans de porcs i aus, segons el ministeri d'Agricultura, que emeten l'equivalent als gasos d'efecte hivernacle de mig milió de catalans: 31.000 tones de metà l'any, 6.000 d'amoníac. I això sense comptar 4.600 explotacions més petites que queden fora del registre, ni tampoc les de vaques.
"Porca misèria" descobreix el mapa de les grans granges catalanes, recorrent l'eix transversal del Segrià a l'Empordà: l'autovia dels porcs. Com és aquest negoci que factura 9.000 milions d'euros i genera 35.000 llocs de treball directes? Qui és qui en aquest grup de potents empresaris que, aixecant la primera indústria agroalimentària, s'han erigit en una mena d'aristocàrnia catalana?
És només del consumidor la responsabilitat de mitigar l'impacte d'aquestes grans explotacions per al canvi climàtic i la sequera, la nostra salut, el benestar animal, les condicions dels treballadors i el despoblament del món rural?