Del 24 al 29 de novembre

El Zoom Festival inaugura demà la divuitena edició amb una àmplia participació de TV3

Amb la preestrena mundial del documental "100x100 Tito", que TV3 emetrà pròximament, demà s'inaugura el Zoom Festival Internacional de Continguts Audiovisuals de Catalunya, que se celebra del 24 al 29 de novembre en format virtual.

Més d'una desena de produccions amb la participació de TV3 competiran a la Secció Oficial i optaran als Premis Zoom de les categories respectives: la sèrie "Buga buga" competirà en Ficció; els programes "Manduka" i "L'ofici de (sobre)viure", en Cultural i Divulgatiu; "Tabús" i "El suplent", en Entreteniment; "Actius" i "El miracle de Vilanova", en Esports; el reportatge "Dins del coronavirus", del "30 minuts", i els programes "Planta baixa" i "Quatre gats", en Informatius. Altres produccions de Televisió de Catalunya i els seus professionals també participen en altres seccions del festival, com la Zoom Class i el Talent Campus, el MeetZoom Pro i Contents We Believe In.

Demà, dimarts 24 de novembre, a les 20.00, la 18a edició del Zoom Festival s'inaugurarà amb una preestrena mundial: la projecció del documental "100x100 Tito", produït per Barça Studios i que s'emetrà aviat per TV3. El Cinema Ateneu d'Igualada acollirà l'acte inaugural, amb l'accés limitat i seguint les mesures sociosanitàries per la pandèmia, que comptarà amb la presència de persones de l'entorn pròxim de l'entrenador blaugrana Tito Vilanova.

El documental "100x100 Tito", dirigit per Cristina Collado i Marta Busquets, és una història de lluita i de superació explicada pels mateixos protagonistes: jugadors com Leo Messi, Gerard Piqué, Cesc Fàbregas, Carles Puyol, Xavi Hernández, Andrés Iniesta o Thierry Henry, així com directius, amics i, per primera vegada, la família de Tito Vilanova, que recorden l'entrenador del Barça que va aconseguir la memorable Lliga dels 100 punts mentre lluitava per la seva vida.

 

Produccions amb la participació de TV3 a la Secció Oficial

Les propostes seleccionades que competiran a la Secció Oficial del Zoom són 45, repartides en les categories de Ficció, Entreteniment, Informatius, Esports, i Cultural i Divulgatiu. Alemanya, els Països Baixos, Espanya, Itàlia, Andorra, Turquia, Colòmbia, l'Argentina o el Perú són els països d'on provenen les produccions que participen en el festival, que donarà a conèixer els guanyadors dissabte, 28 de novembre, durant la cerimònia de clausura d'aquesta edició.

En la categoria de Ficció, amb set produccions, totes estrenes a Catalunya, hi ha la sèrie catalana "Buga buga", d'Alba Simón i Ana Millán, que es podrà veure l'any que ve a TV3. Amor, sexe, secrets, assetjament, soledat i ruptures són alguns temes d'aquesta ficció, que mostra les trobades entre diferents personatges en una ubicació en comú: la bugaderia on porten a rentar la roba. "Buga buga" és el projecte que la productora Aguacate & Calabaza Films va presentar a la segona crida de projectes per al 33, que va ser escollit en l'apartat de ficció.

Pel que fa a la secció de Cultural i Divulgatiu, hi ha dos programes de TV3 en l'apartat de divulgació: "L'ofici de (sobre)viure", dirigit per Gaspar Hernàndez i produït per Incís Films, una sèrie de quatre programes amb eines per abordar les conseqüències psicològiques i emocionals de la crisi de la Covid-19, i el programa de cuina infantil "Manduka", del canal Super3, dirigit per Òscar Nogueira i presentat per la jove xef Paula Alós.

En la categoria d'Entreteniment, dos programes de TV3 opten al premi: "El suplent", un "docutaiment" del Departament de Nous Formats, dirigit per Sònia Cansado, en què una persona famosa es converteix en professora de batxillerat per un dia, i "Tabús", una producció de TV3 amb la col·laboració d'El Terrat (The Mediapro Studio), dirigida  per Chema Argente i Adan Bonet, un format valent i arriscat que dona visibilitat a col·lectius que conviuen amb molts tabús (persones cegues, amb malalties terminals o diversitat funcional, entre d'altres).

En l'apartat d'Esports, participen en la Secció Oficial dues produccions del Departament d'Esports de TV3: el programa "Actius", dirigit per Lluís Riola i Mireia Vicente, que gira al voltant dels beneficis de l'esport i l'activitat física per a la gent gran amb testimonis en primera persona, i el reportatge "El miracle de Vilanova", dirigit per Jordi Betanachs, que commemora els 40 anys consecutius de futbol federat de la UE Vilanova de l'Aguda, en un treball que s'emmarca en el projecte "360" d'històries poliesportives transversals.

En la secció d'Informatius, de TV3 s'ha seleccionat el reportatge "Dins del coronavirus", una producció pròpia del programa "30 minuts", que mostrava el seguiment de la gestió que s'havia fet de la pandèmia a Catalunya amb un equip del programa com a testimoni privilegiat en moments i indrets clau de la crisi. També hi ha el programa "Planta baixa", un magazín d'actualitat social i política amb reporters a peu de carrer, dirigit per Ricard Ustrell i Xavi Rossinyol, i "Quatre gats", un format televisiu que combina el gènere de l'entrevista i el documental, dirigit i presentat Ricard Ustrell.

 

Contents We Believe In

El Zoom Festival aposta també per la difusió de productes audiovisuals innovadors amb la secció Contents We Believe In, que inclou dues propostes de TV3: el portal Esports360 i la pàgina web de la sèrie "Jo també em quedo a casa".

 

Zoom Class i Talent Campus

Pel que fa a l'apartat Zoom Class, amb classes magistrals de formats de televisió impartides per professionals del sector audiovisual, dimecres, 25 de novembre, a les 9.30, s'analitzaran tres casos de programes de ficció realitzats durant la pandèmia, entre els quals hi ha la sèrie "Jo també em quedo a casa" de TV3. Hi participarà Sergi Cervera, director i actor d'aquesta tragicomèdia de format innovador que s'adapta a la situació de confinament excepcional. Amb aquesta producció de YuMagic Produccions per a Televisió de Catalunya, TV3 apostava per un format de sèrie innovador que s'estrenava simultàniament a la televisió i a les plataformes digitals de la cadena (TV3alacarta, YouTube i Instagram).

Dimecres també, a les 11.00, el programa "Tabús" serà el protagonista de la sessió per explicar un format valent i arriscat per donar visibilitat a col·lectius que normalment han de conviure amb molts tabús. D'aquesta producció de TV3 amb la col·laboració d'El Terrat (The Mediapro Studio), hi participa David Lillo, productor executiu d'El Terrat.

Dijous, 26 de novembre, a les 9.30, serà el torn de les receptes per a formats de cuina amb tres programes originals, entre els quals "Manduka", del canal Super3, amb la participació del seu director, Òscar Nogueira.

En el Talent Campus de Formats de TV, una oportunitat per desenvolupar idees pròpies de nous formats per a televisions o altres canals, amb el guiatge i la col·laboració de professionals del sector, hi participa com a tutor Mario Daza, productor executiu d'Entreteniment de TV3 a programes d'èxit com "Preguntes freqüents", "Polònia", "Joc de cartes", " El foraster" o "Cuines", entre molts d'altres.

 

MeetZoom Pro

En la trobada professional de l'audiovisual online MeetZoom Pro, que es farà divendres, 27 de novembre, s'abordarà la transformació digital i el canvi radical en els hàbits de consum, sobretot entre els joves de la Generació Z. En aquest debat sobre noves audiències, hi intervindran Cristian Trepat, cap d'Entreteniment de TV3; Geni de Vilar, adjunta a direcció de Mitjans Digitals de la CCMA, i Ferran Clavell, cap d'Audiències Digitals de la CCMA.

 

El festival

El Zoom és el festival internacional que dona visibilitat als continguts audiovisuals de qualitat, en diversos formats i creats per a tot tipus de plataformes, des de la televisió fins a espais digitals. A més de la Secció Oficial, el certamen també premia continguts audiovisuals a les xarxes socials, amb els guardons Millor youtuber i Millor instagramer, i enguany inclou una categoria per a produccions audiovisuals fetes durant el confinament, recollides a les xarxes socials amb l'etiqueta #ZoomdesdeCasa.

El festival va néixer l'any 2003 a Igualada amb l'objectiu de donar visibilitat i reconeixement a la ficció televisiva. Essent el primer certamen de l'estat espanyol que va apostar pel cinema creat per a la petita pantalla, l'any 2019 es va reinventar i va ampliar la participació a la Secció Oficial a altres formats i continguts més enllà de la ficció (documentals, programes culturals, esportius, informatius). El Zoom, organitzat per l'Ateneu Igualadí, compta amb el suport de l'Ajuntament d'Igualada, la Diputació de Barcelona, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i de l'associació de festivals i mostres de cinema Catalunya Film Festivals.

 

tv3.cat

Anar al contingut