FUTBOL TERRITORIAL

El miracle de Vilanova

L'equip de futbol d'un petit poble de 60 habitants té un equip de futbol que manté a ratlla el d'una capital de comarca de 12.000. Podria ser la Gàl·lia d'Astèrix i Obèlix, però parlem de Vilanova de l'Aguda. Des de fa 40 anys consecutius, aquest municipi de la Noguera manté un equip de futbol federat a la territorial lleidatana. La seva poció màgica?; el bon rotllo.

Jordi BentanachsActualitzat

Any 2019, al grup 14 de Tercera Catalana, els municipis que hi juguen tenen més de 1.000 habitants. La Seu d'Urgell, 12.000, Solsona, 9.000, Bellpuig, 3.000.

Tots? No, un grup d'irreductibles a Vilanova de l'Aguda resisteix des de fa 40 anys amb un equip federat amb una poció màgica que els fa invencibles. El bon ambient.

Podria ser l'inici d'un còmic de ficció, però es tracta de la realitat. La Unió Esportiva de l'Aguda va néixer l'any 1979 quan un grup de pagesos que, des de sempre, havia aprofitat l'època de la sega per col·locar improvisades porteries i jugar a futbol, es va decidir a formalitzar la inscripció de l'equip a la seu de la Federació Catalana de Futbol a Lleida.

Contra les adversitats, il·lusió

Segons dades de la Federació Catalana de Futbol del centenar de camps de futbol que hi ha Lleida, només en queden 3 de terra. Un és el de la UE VIlanova de l'Aguda. Cada quinze dies, una hora abans del partit i de forma rotatòria, un pagès hi passa el tractor perquè la terra estigui en les millors condicions possibles. Això, com explica l'entrenador de l'equip Ramon Bernaus, no ajuda a trobar jugadors per a l'equip:

"Els més joves, si tenen la possibilitat de jugar en un camp amb herba artificial on la pilota bota impecable, doncs no s'ho pensen."

 

 

El problema més gran que han de combatre és la despoblació rural. En els últims 50 anys, la població que viu tot l'any al municipi s'ha reduït dràsticament. De 600 habitants l'any 1950 a 60 en l'actualitat. Ho explica molt gràficament Vicent Esteve, el primer golejador de l'equip l'any 1979:

"Al poble hi havia carnisseria, hi havia forn de pa, hi havia colmado, hi havia bar... i de tot això només queda l'equip de futbol."

Davant de tantes adversitats, com és possible que durant 40 anys no hagin fallat ni una sola temporada a la seva cita amb el futbol territorial? Ramon Bernaus, l'entrenador de l'equip, ho té clar:

"La clau aquí és el bon ambient. No tenim la pressió dels resultats. Aquí es ve a jugar i a passar-s'ho bé."

 

Les dificultats econòmiques han fet que hagin hagut de renunciar a ascensos de categoria perquè implicaven pagar àrbitre i liniers. Això si, el sopar dels divendres després de l'últim entrenament de la setmana és irrenunciable, com reconeix Vicent Esteve:

"Altres equips potser els paguen la gasolina i aquí no ho poden assumir, però un tall de cansalada o un tros de carn encara el tenim."

Orgullosos pel 40è aniversari

Aquest 2019 la UE Vilanova de l'Aguda compleix 40 anys. Per celebrar-ho van fer una reunió de poble i van demanar a tots els veïns del petit municipi que fessin un esforç extra, que s'ha traduït en el fet que 9 jugadors de la plantilla siguin fills del municipi.

Quatre dècades dures, de molt de treball, de molt sacrifici, que ara poden celebrar amb la il·lusió que no tenen tants i tants pobles de la comarca que van tenir equip de futbol un dia però el van deixar de tenir.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut