"Mies on scence. Barcelona en dos actes"
"Mies on scence. Barcelona en dos actes"
DISSABTE, A LES 23.00

"El documental" estrena al 33 "Mies on scene. Barcelona en dos actes"

Demà, a les 23.00, "El documental" torna aquest any amb l'estrena de "Mies on scence. Barcelona en dos actes", un llargmetratge documental sobre l'edifici de Mies van der Rohe a Barcelona, que reflexiona sobre la capacitat transformadora de l'art.

Tot seguit, a les 00.10, s'emetrà "Temps de caritat", un documental que recull el testimoni i evoca la infantesa de les dones i homes que van viure a l'antiga Casa de Caritat de Barcelona.

"Mies on scence. Barcelona en dos actes" (dissabte, a les 23.00)

Quan només tenia 8 mesos de vida, el pavelló de Barcelona, obra mestra en la qual Ludwig Mies van der Rohe i Lilly Reich van posar en escena les seves idees revolucionàries l'any 1929, va marcar i influenciar generacions d'arquitectes d'arreu del món. La seva història, llegat i posterior reconstrucció el 1986 segueixen envoltats de mites i interrogants. "Mies on scene", dirigida per Xavi Campreciós i Pep Martín, descobreix els secrets d'un edifici que va deixar d'existir durant 57 anys, però que va canviar la història de l'arquitectura per sempre.

L'edifici és un retrat en dos actes de la ciutat de Barcelona: el primer, el que va fer possible la seva construcció, el 1929, i, el segon, la reconstrucció de l'any 1986.

La producció de la Fundació Mies van der Rohe i Nihao Films deixa l'espectador immers en una reflexió sobre la capacitat transformadora de l'art, la percepció emocional de l'espai i el concepte d'obra mestra.

"Temps de caritat" (dissabte, a les 00.10)

Cada dijous, una grup de gent gran es retroba al bar del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB). La seva història està íntimament lligada a aquest espai, ja que hi van viure de petits, quan l'espai era l'antiga Casa de la Caritat, un centre de beneficència creat el 1802.

Els protagonistes de "Temps de caritat" eren orfes, fills de mares solteres, algunes víctimes d'abusos sexuals, de famílies que no tenien prou recursos per cuidar-los, nens abandonats o que la Guerra Civil havia deixat desemparats. Entre els anys 30 i 50 del segle XX, van ser hospicians de la Casa de la Caritat, situada entre els carrers de Montalegre i Valldonzella de Barcelona. Abans d'esdevenir el CCCB, el MACBA, la Universitat Ramon Llull o altres edificis de la zona, va ser un espai d'acollida per a infants abandonats que la Mancomunitat de Catalunya (1914-1925) va reorganitzar i modernitzar a principis del segle XX. Des d'aquell impuls modernitzador fins ara han passat 100 anys, i en tot aquest temps les transformacions d'aquell espai han estat un reflex fidel de les transformacions de la ciutat. La seva història, però, havia quedat oculta o explicada només a trossos fins que s'ha produït "Temps de caritat", dirigida per Joan López Lloret.

 

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut