El concurs Sona9 selecciona els 30 grups i cantants de la 23a edició del certamen de música emergent en llengua catalana

Els artistes elegits pel jurat de la 23a edició del Sona9 actuaran als 10 concerts preliminars de Catalunya, València, Mallorca i Andorra. El certamen, que repartirà més de 50.000 euros en premis amb la gravació en un estudi, una gira de concerts i videoclips, està organitzat per Catalunya Ràdio-iCat, TV3 i Enderrock, amb el patrocini d'Estrella Damm

La 23a edició del Sona9 es va posar en marxa el mes d'abril i ha rebut 127 candidats de tots els estils musicals i d'arreu dels Països Catalans. Aquest any presenta un projecte descentralitzat arreu del territori, amb 10 concerts preliminars amb 30 artistes que actuaran a Barcelona, Tarragona, Lleida, Manresa, Girona, Palma, València i Ordino durant els mesos de juny i juliol. Tan sols el 9% de les propostes rebudes han estat projectes liderats per dones i un 21% de grups mixtos, davant del 60% de propostes masculines. La majoria han estat procedents de les comarques barcelonines (36%) i, un 20%, de Barcelona. La mitjana ha estat de 29 anys i de 3 membres de mitjana per grup. 

Una de les novetats d'aquesta edició és que s'ha passat de 18 a 30 artistes seleccionats. Les comarques catalanes aporten 21 candidats, que se sumen als 3 del País Valencià, 3 de les Illes Balears i 3 d'Andorra, de manera que està garantida la participació de representats de tots els territoris musicals dels Països Catalans. 

Els 3 artistes de les comarques lleidatanes escollits són Asori, Naki i Neptú; els 3 de les comarques gironines, D'Marius, Oxigen i Santa Mandra; els 3 de les comarques tarragonines, Xerrich, Maria Fort i Eloi Duran; els 3 de les Illes Balears, Ánimos Parrec, David Cabot i Negre; els 3 del País Valencià, Oceäns, Sa Pena i Seserino; els 3 d'Andorra, Juli Barrero, Rokyo i Quim Salvat; i els 12 de les comarques barcelonines, Compte, Dama Carmesina, Foss, Iglú, Ill, Montflorit, Nene, Núria Duran, Roserona, Sabana, SOSUN.dance i Ypnosi. 

Els concerts del juny i juliol a les sales de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona, Manresa, Ordino, Palma i València es podran seguir per streaming als webs del Sona9 i Enderrock, i tant el públic com per internet es podrà votar el grup preferit. Les propostes més votades passaran directament a la final del Premi Verkami per Votació Popular, que es realitzarà en línia el mes de juliol.  

Les semifinals reuniran a 12 grups i solistes, 11 escollits pel jurat i 1 per la votació popular. En aquesta eliminatòria, que tindrà lloc al setembre, els participants hauran versionar un tema en català i musicar el poema. Les proves s'avaluaran al festival Acústica de Figueres, el Mercat de Música Viva de Vic, les Festes de Santa Tecla de Tarragona i La Mercè de Barcelona. 

La recta final del Sona9 es realitzarà a l'octubre amb dues proves amb els 6 artistes classificats amb un showcase de petit format als estudis d'iCat per al programa "Sona9" i una estada de formació a les Cases de la Música per preparar el directe amb un productor i director d'escena. El recorregut de la 23a edició del Sona9 acabarà el 16 de novembre a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm amb el concert on actuaran els 3 finalistes que hagin superat totes les proves. 

Més premis 

L'apartat de premis s'ha ampliat amb dos nous guardons. Es mantenen els premis Sona9 i Joventut per al primer i segon classificats i es recupera el premi Èxit per al tercer. El premi Verkami serà atorgat a l'artista guanyador de la votació popular i el Premi Cases de la Música prendrà entitat pròpia i serà per al grup o solista amb més projecció de futur seleccionat entre els 12 grups classificats a la fase semifinal. 

El Sona9 està organitzat pel Catalunya Ràdio-iCat, TV3 i Grup Enderrock, amb el suport dels Departaments de Cultura i Joventut de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, el Govern de les Illes Balears i el Govern d'Andorra, a més de la col·laboració de Cases de la Música, SGAE, AIE i el patrocini d'Estrella Damm. 

Els concerts de la fase preliminar 

Dissabte 3 de juny, 19.00: Lleida, Espai Orfeò 

Asori (Indie-Pop, Vilanova de Bellpuig) 
Neptú (Synthpop, Lleida) 
Naki (Pop-Rock, Solsona) 

Dimarts 6 de juny, 19.00: Barcelona, Antiga Fàbrica Estrella Damm 

Montflorit (Indie-Rock, Barcelona) 
Iglú (Pop, Barcelona) 
Ypnosi (Rock, Barcelona) 

Dissabte 10 de juny, 18.30: Palma, Teatre Municipal Xesc Forteza 

Negre (Synthpop, Santa Maria del Camí) 
Ánimos Parrec (Rock&Roll, Sant Joan) 
David Cabot (Indie Pop, Palma) 

Dimarts 13 de juny, 19,00: Barcelona, Antiga Fàbrica Estrella Damm 

Compte (Drill · Torrelavit) 
Ill (Música Urbana · Barcelona) 
SOSUN.dance (Electropop · Barcelona) 

Dijous 15 de juny, 21.00: València, Sala 16 Toneladas 

Oceäns (Música Urbana, Xerraco) 
Sa Pena (Música Urbana, Pedreguer-Gandía) 
Seserino (Pop, Alcoi) 

Dissabte 17 de juny, 19:00 hores: Manresa, Stroika 

Sabana (Pop, Granollers) 
Roserona (Pop, Cardedeu) 
Foss (Indie-Folk, Barcelona) 

Dimarts 20 de juny, 19:00: Barcelona, Antiga Fàbrica Estrella Damm 

Núria Duran (Indie-Folk, Barcelona) 
Nene (Pop-Folk, Barcelona) 
Dama Carmesina (Pop, Barcelona) 

Dijous 22 de juny, 19.00: Ordino, Auditori Nacional d'Andorra 

Rokyo (Indie-Pop-R&B, Escaldes-Engordany) 
Juli Barrero (Cançó-Folk d'Autor, La Massana) 
Quim Salvat (Cançó d'Autor, Andorra la Vella) 

Divendres 30 de juny, 19.00: Tarragona, Capsa de Música 

Xerrich (Pop d'autor, Cambrils) 
Maria Fort (Pop R&B, Tarragona) 
Eloi Duran (Indie Pop, Tarragona) 

Divendres 7 de juliol, 21.00: Girona, La Mirona 

Santa Mandra (Rock, Les Preses) 
D'Marius (Rap Alternatiu, Girona) 
Oxigen – (Pop, Girona) 

Les fases del XXIII Sona9 

Concerts preliminars 

Del 3 de juny al 7 de juliol del 2023:  Els 30 artistes seleccionats pel jurat realitzaran un concert preliminar de 20 minuts a sales de Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona, Manresa, Palma, València i Andorra. Els concerts s'emetran en directe a través dels webs del Sona9 i Enderrock.

Final vot popular 

Juliol del 2023: Votació popular en línia amb els grups participants als concerts preliminars. El grup que obtingui més vots serà el guanyador per Votació Popular i passarà directament a la fase semifinal del Sona9.

Proves semifinals 

Setembre del 2023: Les 12 formacions semifinalistes hauran de fer un concert a quatre dels grans certàmens catalans, com són l'Acústica de Figueres, el Mercat de Música Viva de Vic, les Festes de Santa Tecla de Tarragona i les Festes de la Mercè a Barcelona. En aquesta fase, els grups i solistes hauran d'adaptar al català una cançó enregistrada per un altre artista i musicar el poema d'un autor proposat per l'organització. De les 12 propostes semifinalistes, el jurat del Sona9 escollirà les 6 que passaran a la fase final. 

Fase final 

Octubre del 2023: En aquesta fase, els sis classificats oferiran un concert de petit format al programa "Sona9" d'iCat, on també hauran d'interpretar la versió o el poema. També faran una estada a les Cases de la Música per preparar el directe amb un productor i director d'escena. De les sis propostes, el jurat del Sona9 n'escollirà tres, que passaran a la final. 

La final 

Novembre del 2023: L'última etapa del Sona9 2023 serà la gran final en directe amb els tres artistes classificats, que acollirà per primera vegada l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona. 

Palmarès recent del Sona9

2022 - Figa Flawas  
2021 - Dan Peralbo i El Comboi 
2020 - Reïna 
2019 - Maria Jaume 
2018 - Sandra Bautista 
2017 - Senyor Oca 
2016 - Lakaste 
2015 - Est Oest 
2014 - Trau 
2013 - Copa Lotus 
2012 - Empty Cage 
2011 - Nyandú 
2010 - La iaia 

   

#23Sona9 

Anar al contingut