El Sona9 obre les inscripcions per trobar els grups musicals emergents en llengua catalana del 2023

Ja estan obertes les inscripcions per participar en la 23a edició del Sona9, el concurs de nous talents d'Enderrock, TV3 i Catalunya Ràdio. Fins al 15 de maig hi ha temps per formar part del certamen, que repartirà més de 50.000 euros en premis amb la gravació en un estudi, una gira de concerts i videoclips. Aquest 2023 hi haurà 10 concerts preliminars descentralitzats a Catalunya, València, Palma i Andorra. El Sona9 té el suport dels governs de Catalunya, del País Valencià i d'Andorra, a més del patrocini d'Estrella Damm

Els artistes musicals emergents que vulguin concursar al Sona9 d'aquest any es poden inscriure al web www.sona9.cat, on hauran de completar el seu perfil amb tres cançons en català. La 23a edició aposta per descentralitzar els concerts preliminars arreu dels territoris de parla catalana; n'hi haurà deu que s'estendran des de Barcelona –a l'Antiga Fàbrica Estrella Damm– fins a sales de Manresa, Lleida, Girona i Tarragona, a més de Palma, València i, per primera vegada, també s'incorpora Andorra. 

Una altra novetat és que es passarà de 18 a 30 artistes seleccionats, que actuaran en directe durant els mesos de juny i juliol. Les comarques catalanes aportaran 21 candidats, que se sumaran als 3 del País Valencià, 3 de les Illes Balears i 3 d'Andorra, de manera que es garantirà que a la següent fase estiguin representats tots els territoris musicals dels Països Catalans. 

A més, tornaran els concerts semifinals amb les 12 propostes seleccionades pel jurat. Els concerts, que es van deixar de realitzar durant la pandèmia, tindran lloc al festival Acústica de Figueres, les Festes de Santa Tecla de Tarragona, el Mercat de Música Viva de Vic i les Festes de la Mercè a Barcelona. 

Més premis  

L'apartat de premis també s'amplia amb dos nous guardons. Es mantenen els premis Sona9 i Joventut per al primer i segon classificats i es recupera el premi Èxit per al tercer. El premi Verkami i serà atorgat a l'artista guanyador de la votació popular i el Premi Cases de la Música prendrà entitat pròpia i serà per al grup o solista amb més projecció de futur seleccionat entre els 12 grups classificats a la fase semifinal. 

El Sona9 està organitzat pel Grup Enderrock, les emissores de Catalunya Ràdio-iCat i TV3, amb el suport dels Departaments de Cultura i Joventut de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana, el Govern de les Illes Balears i el Govern d'Andorra, a més de la col·laboració de Cases de la Música, SGAE i AIE i el patrocini d'Estrella Damm. L'aliança amb el Ministeri de Cultura del Govern d'Andorra permetrà que els artistes andorrans emergents tinguin una nova plataforma de promoció i visibilitat més enllà del seu país. 

LES FASES DEL XXIII SONA9 

Inscripcions
Fins al 15 maig de 2023: Recepció de propostes al web
www.sona9.cat. 

Concerts preliminars 
Juny-juliol del 2023: Els 30 artistes seleccionats pel jurat realitzaran un concert preliminar de 20 minuts a sales de Barcelona, Lleida, Tarragona, Girona, Manresa, Palma, València i Andorra. Els concerts s'emetran en directe a través dels webs del Sona9 i Enderrock. 
 
Final vot popular
Juliol del 2023: Votació popular en línia amb els grups participants als concerts preliminars. El grup que obtingui més vots serà el guanyador per Votació Popular i passarà directament a la fase semifinal del Sona9. 
 
Proves semifinals 
Setembre del 2023: Les 12 formacions semifinalistes hauran de fer un concert a quatre dels grans certàmens catalans, com són l'Acústica de Figueres, el Mercat de Música Viva de Vic, les Festes de Santa Tecla de Tarragona i les Festes de la Mercè a Barcelona. En aquesta fase, els grups i solistes hauran d'adaptar al català una cançó enregistrada per un altre artista i musicar el poema d'un autor proposat per l'organització. De les 12 propostes semifinalistes, el jurat del Sona9 escollirà les 6 que passaran a la fase final. 

Fase final 
Octubre del 2023: En aquesta fase, els sis classificats oferiran un concert de petit format al programa "Sona9" d'iCat, on també hauran d'interpretar la versió o el poema. També faran una estada a les Cases de la Música per preparar el directe amb un productor i director d'escena. De les sis propostes, el jurat del Sona9 n'escollirà tres, que passaran a la final. 

La final 
Novembre del 2023: L'última etapa del Sona9 2023 serà la gran final en directe amb els tres artistes classificats, que acollirà per primera vegada l'Antiga Fàbrica Estrella Damm de Barcelona. 

Palmarès recent del Sona9 
 
2022 - Figa Flawas  
2021 - Dan Peralbo i El Comboi 
2020 - Reïna 
2019 - Maria Jaume 
2018 - Sandra Bautista 
2017 - Senyor Oca 
2016 - Lakaste 
2015 - Est Oest 
2014 - Trau 
2013 - Copa Lotus 
2012 - Empty Cage 
2011 - Nyandú 
2010 - La iaia 

 

#23Sona9

Anar al contingut