Luís García Berlanga
Luís García Berlanga, a "Inèdits"
Demà, a les 21.55

El 33 estrena la tercera temporada d'"Inèdits", dedicada al cinema, amb una entrevista a García Berlanga

Demà, dimarts 15 de juny, a les 23.55, el 33 estrenarà la tercera temporada d'"Inèdits", el programa que recupera els arxius d'entrevistes de TV3 que mai s'havien emès senceres.

Aquesta temporada, que s'allargarà fins al 14 de setembre, està dedicada a una de les grans perles de l'arxiu de TVC: el fons d'originals de càmera d'entrevistes de cinema.

En aquest primer capítol es recupera una entrevista al director valencià Luis García Berlanga, per commemorar el centenari del seu naixement. El canal 33 se suma d'aquesta manera als actes d'homenatge que aquests dies es faran a l'autor de "Bienvenido, Mister Marshall", "Plácido" i "La escopeta nacional".

Després d'una primera temporada dedicada a catorze poetes i escriptors, i una segona, a humanistes, "Inèdits" arrenca la tercera edició dedicada a catorze personatges que han dedicat la seva vida al setè art.

Una gran font d'arxiu, "Cinema 3"

Durant molts anys, actrius, actors o directors de l'escena més internacional del món cinematogràfic van ser entrevistats per Jaume Figueras i els seus col·laboradors. La majoria de vegades ho feien per al programa "Cinema 3", un dels més longeus i estimats de la graella de la cadena.

Les entrevistes acostumaven a durar tant com ho permetia l'agenda del protagonista i, molt sovint, com les fetes a Jacqueline Bisset, Joan Fontaine o Roman Polanski, per posar uns exemples, de la mitja hora llarga de conversa només se'n van emetre uns minuts.

L'accés a les gravacions del rodatge permet ara oferir aquelles entrevistes de forma íntegra.

Les novetats d'aquesta temporada

Els capítols d'aquesta edició s'ofereixen en versió original (VO) i subtítols opcionals en català i en l'idioma del protagonista. D'aquesta manera, l'espectador podrà escoltar tots el matisos de la veu de Shirley MacLaine o de Kirk Douglas i decidir si vol subtítols o no, i en quina llengua.

Totes les entrevistes van precedides d'un resum biogràfic del protagonista.

I a més, aquesta temporada es pot dir que les entrevistes són il·lustrades, ja que el marge negre de pantalla, que ja s'ha convertit en part de la identitat del programa (i on s'hi escriuen com si fos una pissarra dades que amplien el que diu l'entrevistat), acull, per primera vegada, fotografies i altres elements visuals, com cartells de pel·lícules.

Les entrevistes i els entrevistats

Seguint la tònica del programa, les entrevistes s'emetran senceres a partir de les cintes originals de càmera. I totes tenen durades diferents en funció del temps de què disposava l'entrevistat.

Els catorze personatges que protagonitzen aquesta tercera temporada són (per ordre d'emissió): Luis García Berlanga (1989), Kirk Douglas (1991), Shirley MacLaine (1989), Federico Fellini (1985), Claude Chabrol (1993), Jacqueline Bisset (1986), Joan Fontaine (1990), Samuel Fuller (1984), Micheline Presle (1987), Roman Polanski (1986), Kim Basinger (1987), Douglas Fairbanks Jr. (1989), Peter O'Toole (1988), i Robert Mitchum (1988)

L'estrena: García Berlanga. Demà, dimarts, a les 23.55

Aquest primer capítol d'"Inèdits" està dedicat al director valencià Luis García Berlanga, que el dia 12 hauria celebrat el seu centenari.

El canal 33 se suma d'aquesta manera als actes d'homenatge que aquests dies es faran a l'autor de "Bienvenido, Mister Marshall", "Plácido" o "La escopeta nacional".

Luis García Berlanga (València, 1921 - Pozuelo de Alarcón, 2010)

"Inèdits" recupera els originals de càmera d'una entrevista feta a Luis García Berlanga l'any 1989 de l'arxiu de Televisió de Catalunya.

La meitat de la gravació, que ara es veurà íntegra, es va emetre al programa "El món del cinema", del canal 33. El seu director, Octavi Martí, va entrevistar Berlanga amb motiu de l'emissió, aquell any, de "Los jueves, milagro" (1957). El cineasta valencià parla de la censura de l'època, de les anècdotes del rodatge i reflexiona sobre la seva biografia cinematogràfica.

Inèdits

Els arxius de Televisió de Catalunya atresoren gravacions des que TV3 va començar les emissions, el1983. Milers d'hores de gravacions que donen fe de l'esforç de divulgació cultural que han realitzat les diferents cadenes de la Corporació. "Inèdits" ha volgut treure a la llum algunes d'aquestes gravacions fetes a personatges de rellevància cultural.

Les entrevistes emeses a "Inèdits" són ja més que un vídeo conservat al Departament de Documentació, són documents històrics que formen part de l'arxiu identitari de la societat. "Inèdits" els posa a disposició dels espectadors i també dels estudiosos i ho fa presentant el document de forma íntegra a partir dels originals de càmera.

La tercera temporada d'"Inèdits" consta de 14 capítols que s'emetran tots els dimarts, al 33. Els capítols emesos es podran recuperar a TV3alacarta.

Fitxa tècnica

Direcció i realització: Josep Mulet
Producció: Imma Segarra
Documentació: Àngels Serres
Veu en off: Marina Reyes
Postproducció d'àudio: Joan Esquirol
Coordinació de continguts: Jordi Serra
Producció executiva: Elisabet Méndez / Dani López

tv3.cat/33
tv3/inedits/

#Inèdits33
#Berlanga100

Anar al contingut