Dimecres, a les 23.30

Educació sexual, salut mental i Pau Riba, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.30, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. L'educació sexual a la recerca del plaer, la salut mental i el músic Pau Riba, protagonistes d'un nou capítol marcià

La sexualitat és un dels elements essencials dels humans. Per aquest motiu, els marcians estaven convençuts que preparen els humans per a això des de ben petits, però no és ben bé així. Les generacions actuals continuen lamentant haver tingut una educació sexual molt escassa. Torna a Barcelona el musical "El despertar de la primavera", sobre l'etapa del despertar sexual. A més, una de les sèries més comentades d'aquest començament d'any és "Sex Education". Tot i que les dues històries estan situades amb més d'un segle de diferència, trobem la mateixa situació: uns joves que comencen a sentir el desig sexual i que troben a faltar que els adults no els hagin donat la informació que voldrien. Jofre Font indaga en la poca preparació sexual que encara reben els joves amb el director del musical, Marc Vilavella, l'educador sexual i activista trans Teo Pardo, la periodista i divulgadora sexual Marta Molas, i les autores del llibre "Sola me gusto", que reivindica la masturbació femenina, Larissa Pagán i Nazareth dos Santos.

Si els marcians volguessin conèixer totes les arestes de la dimensió humana, segurament en tindrien prou de visitar la pròxima edició del Saló del Còmic, que comença aquest divendres. La salut mental és un dels grans temes de què s'ocupen algunes novetats editorials que s'hi presenten aquest any, com "Manicomio", on la guionista Montse Batalla, amb la col·laboració de la seva parella i dibuixant Xevi Domínguez, explica en primera persona la seva malaltia mental i denuncia el tracte sanitari rebut. Una altra serà "Yo, loko", la distòpia que Antonio Altarriba i el dibuixant Keko han fet per denunciar la mala praxi de les farmacèutiques i l'estandardització del concepte de normalitat. També l'autora colombiana Amalia Andrade, a "Cosas que piensas cuando te muerdes las uñas", explica amb un to distès el seu trastorn d'ansietat i com sobreviure'l. I el reportatge també compta amb la participació del Dr. Santi Escoté, director del Servei de Psiquiatria i Salut Mental del Consorci Hospitalari de Vic.

El 2019 se celebra el 50 aniversari de "Dioptria", l'àlbum de debut de Pau Riba i un dels discos més importants de la música popular del país. El 12 d'abril, al Teatre Joventut de l'Hospitalet i dins del festival Barnasants, Pau Riba comença una gira per commemorar l'aniversari d'un disc revolucionari. I els marcians l'abdueixen perquè els expliqui què era aquella revolució que proposava fa mig segle, com han canviat els humans des d'aleshores i com serà la història de l'univers que està escrivint.

Per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" fa un seguit de propostes culturals, perquè si els marcians aterren avui mateix puguin triar. Aquesta setmana, les propostes són: La Mostra Igualada, fira d'espectacles infantils i juvenils, a  Igualada; el concert de Luísa Sobral, a Luz de gas; l'espectacle "Soy mujer que tú", a l'Antic Teatre, a Barcelona, i l'espectacle "Constel·lació Big Bouncers" al Mercat de les Flors, de Barcelona.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des d'on es pregunta per què passen les coses que passen i la gent fa el que fa. I n'estem convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut