Dilluns, a partir de les 23.00

"Corona: el virus i el pangolí" i "El colesterol, el gran bluf", a "60 minuts"

"60 minuts" és el programa que ofereix els millors documentals periodístics dedicats a l'aprofundiment i a l'anàlisi de l'actualitat, i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat d'arreu del món.

El dilluns 9 de novembre, a les 23.00, "60 minuts" estrena "Corona: el virus i el pangolí", una aproximació a les expectatives d'experts de tot el món sobre el fenomen dels virus que passen dels animals als humans i que causen malalties mortals. A continuació, a les 00.00, estrena "Colesterol. El gran bluf". De com el colesterol s'ha convertit en el culpable propici de les malalties cardiovasculars mitjançant una sèrie d'aproximacions científiques dels anys 50. Un dogma qüestionat ara per un nombre creixent d'investigadors que denuncien els perills de certs tractaments.

Corona: el virus i el pangolí

En un moment en què se'ns bombardeja amb tot tipus d'informació sobre la COVID-19, ens permetem un moment de claredat i recollim una advertència que no podem ignorar.

Ens connectem via Skype amb una icona de la conservació, Jane Goodall, amb el controvertit activista marí Paul Watson, i amb un grup d'experts de tot el món per escoltar les seves perspectives sobre el nostre pitjor malson fet realitat.

Els diàlegs i les històries rellevants es combinen amb imatges fresques i actualitzades i el metratge clàssic i inspirador de "Terra Mater", una pel·lícula per aturar-se, sentir i actuar.

A mesura que som  testimonis de les acusacions i culpes dels fracassos contra els diversos governs, mentre es multipliquen afirmacions sobre encobriments i conspiracions, aquest documental convida l'audiència a canviar d'enfocament: ens preguntem: Qui està realment darrera d'aquesta pandèmia?

Aquesta no és només una història d'avui mateix. De fet, no hi ha res de nou en el fenomen dels virus que passen dels animals als humans i que causen malalties mortals.

David Quanmen, autor d'un llibre escrit el 2012 que ens advertia sobre la pròxima pandèmia humana, ens recorda virus mortals com l'Ebola, el MERS o el virus del Nil. La sèrie va continuar amb el SARS-COV 2. La diferència és que la COVID-19 afecta a tot el món. Segons Paul Watson el nou virus "està afectant l'home blanc".

Els científics amb experiència pràctica en malalties zoonòtiques emergents com Tracey McNamara, qui va descobrir el virus del Nil Occidental a Nova York el 1999, observa les lliçons del que està passant. Durant dècades, ella i altres experts han demanat als governs que connectin la salut humana, animal i ambiental. "Feu més despeses en vigilància o no detectarem la pròxima amenaça viral fins que no tinguem moltes persones en una unitat d'emergències o cadàvers al dipòsit."

Per què el títol? Qui sabia què era un pangolí abans de l'epidèmia, abans dels informes que un pot o no ser portador dels SARS-COV2. L'activista xinès Jinfeng Zhou mostra imatges exclusives de pangolins que presumptament tenen coronavirus, mesos abans del brot conegut.

El pangolí esdevé el símbol del documental, un símbol del tràfic il·legal i brutal de la vida salvatge dirigit per delinqüents organitzats. La investigadora de delictes contra la natura Andrea Costa ens porta al punt de partida.

En la zona selvàtica de Gabon, en un campament de caçadors furtius, la llum de les torxes il·lumina els cadàvers dels animals sacrificats, amuntegats un sobre l'altre, barrejant fluids corporals. Aquí existeix clarament la possibilitat que els virus mortals saltin d'espècies. Andrea Costa ho compara amb una Caixa de Pandora. I hem obert la caixa.

Dirigit per Ruth Berry

"El colesterol, el gran bluf"

De com el colesterol s'ha convertit en el culpable propici de les malalties cardiovasculars mitjançant una sèrie d'aproximacions científiques dels anys 50. Un dogma qüestionat ara per un nombre creixent d'investigadors, que denuncien els perills de certs tractaments.

El colesterol, que tothom relaciona amb un excés de greixos dolents al cos, ha estat assenyalat per la comunitat mèdica des dels anys cinquanta com a responsable de malalties cardiovasculars. 

No obstant això, un nombre creixent d'investigadors mèdics denuncien el que consideren una enorme mentida, construïda tant per una sèrie de dubtoses aproximacions científiques com per poderosos interessos econòmics, principalment de certa indústria alimentària i de companyies farmacèutiques.

Segons aquests investigadors, els factors de risc provats són, de fet, el tabac, la hipertensió, l'obesitat i la manca d'exercici. Però des de la introducció de nous tractaments contra el colesterol, com les estatines el 1993, una immensa majoria dels metges confien cegament en les seves propietats abans de qualsevol altra mesura preventiva.

Consumides per 220 milions de pacients a tot el món, les estatines s'han convertit en pocs anys en el medicament més venut de la història de la medicina.

No obstant això, els mateixos fabricants comencen a reconèixer que poden causar efectes secundaris greus, com ara dolor muscular, problemes hormonals, pèrdua de memòria, depressió i, també, segons estudis recents, l'aparició de diabetis. Un reconeixement tardà que, estranyament, arriba quan les darreres patents en la matèria passen al domini públic i s'anuncia una nova molècula anticolesterol.

Per desmantellar el que durant més de mig segle ha estat un dogma inatacable, Anne Georget dona la paraula a quinze especialistes -investigadors mèdics, cardiòlegs, periodistes mèdics, nutricionistes ...- que expliquen tant allò que sabem del colesterol com el que consideren que són conclusions científiques esbiaixades.

tv3.cat/60minuts

Anar al contingut