Diumenge 15 de gener, a les 22.05

"Animals i companyia", a "30 minuts"

El diumenge 15 de gener, a les 22.05, el programa "30 minuts" de TV3 estrena la producció associada "Animals i companyia", un reportatge de Joan Celdran Danés i Miki Martínez que explora la relació entre els éssers humans i els animals de companyia a través de diversos testimonis que revelen els beneficis i els costos socials de conviure amb animals

Menys fills, més animals de companyia 

Una de cada quatre famílies catalanes viu amb un gat o un gos a casa. És una tendència a l'alça. Cada vegada tenim menys fills i, per contra, més animals de companyia. Els gossos són majoria, però els gats guanyen terreny. Diversos estudis científics demostren que les persones que conviuen amb animals tenen més autoestima, menys estrès i més benestar psicològic. Però els animals domèstics també tenen uns costos socioambientals que no tothom està disposat a pagar. 

Els protagonistes  

L'equip del "30 minuts" ha seguit, entre d'altres, el cas de la Débora Sebastián i en Xavier López, una parella de Barcelona a qui l'estiu del 2021 van robar el Baloo, un dels seus dos chihuahues. El gos va desaparèixer a l'interior d'un bloc de pisos quan els dos joves visitaven un familiar i no n'han tingut cap més notícia. Tot i que han fet hores de vigilància davant l'edifici, han contractat un detectiu privat i gossos rastrejadors, continuen sense trobar pistes concloents per aclarir què va passar aquell dia. Tampoc han aconseguit que la policia investigui el cas, malgrat haver reunit més d'onze mil signatures de suport a les xarxes socials. 

Mantenir un animal de companyia costa una mitjana de mil euros l'any. Però això no sembla cap entrebanc perquè el nombre d'animals domèstics vagi a l'alça. Només a Catalunya n'hi ha censats més d'un milió i mig. Cada cop els cuidem amb més atencions, sovint exclusives o supèrflues. L'equip del programa ha visitat un dels primers cat cafès que hi ha a Catalunya. Aquests establiments, molt populars al Japó, són cafeteries que promouen la interacció entre els animals i les persones amb activitats recreatives com les classes de ioga amb gats que el reportatge mostra.  

L'equip del programa també ha visitat Tavèrnoles, a Osona, per conèixer el testimoni d'en Cesc Dachs, el ramader de Mas Serrabou que ara fa un any va perdre 221 xais per l'atac d'uns gossos deslligats. El mas s'ha pogut mantenir en funcionament gràcies a una campanya solidària que va recaptar fons per pal·liar la sotragada econòmica que la pèrdua del bestiar havia suposat. Com que el problema dels atacs de gossos a bestiar va a més, el cos d'Agents Rurals ha hagut de reforçar les campanyes de sensibilització arreu de Catalunya, com es pot veure en el reportatge. 

Costos socioambientals 

La convivència amb animals de companyia comporta diversos costos socioambientals. L'incivisme d'alguns propietaris fa créixer el nombre d'orins i excrements al carrer i incrementa el cost de manteniment de l'espai públic a la majoria de municipis de Catalunya. L'impacte acústic dels lladrucs o les agressions entre animals i d'animals cap a persones són algunes altres de les queixes recurrents contra els animals domèstics. Els gossos i gats abandonats poden ser, a més a més, un problema de salut pública i una amenaça ambiental. Els especialistes consideren els gats una espècie invasora que posa en perill la biodiversitat si viuen fora de casa. Totes aquestes incomoditats mantenen viu el debat sobre si els propietaris d'animals domèstics haurien de pagar impostos exclusius. El programa ha visitat Caldes de Montbui, un dels primers municipis de Catalunya que intenta minimitzar l'impacte dels animals de companyia amb l'anàlisi genètica dels excrements abandonats al carrer. Els infractors són sancionats amb multes de fins a 300 euros.  

Canvis a la llei 

Des del 1988, Catalunya té una llei de protecció dels animals pròpia. Aquí és obligatori identificar els gats i els gossos amb un microxip, donar-los d'alta al cens municipal, posar-los una placa al collar amb el nom i el telèfon del propietari i vacunar-los, així com desparasitar-los i donar-los alimentació adient i aixopluc, proporcionar-los exercici diari, recollir-ne les deposicions, portar-los periòdicament al veterinari i no abandonar-los. 

Ara el govern ha aprovat l'avantprojecte de llei que modificarà el Codi Civil per garantir amb més integritat el benestar dels animals de companyia. En situacions de separacions o divorcis, gats i gossos tindran un tractament propi que els diferenciarà dels drets dels objectes, com la possibilitat de custòdia compartida. A més, s'estén la prohibició de visita als animals en cas de maltractadors amb sentència ferma. L'avantprojecte, que s'haurà d'aprovar al Parlament, també preveu el benestar de l'animal un cop hagi mort la persona que en té cura. 

La reforma del Codi Civil ha coincidit amb un canvi legislatiu molt discutit que impulsa el govern espanyol, la llei de protecció i drets dels animals. La nova norma vol preservar el benestar dels animals de companyia, però també carregarà els propietaris i cuidadors amb noves obligacions, sovint molt polèmiques. La controvèrsia que ha provocat la nova llei n'ha retardat l'aprovació. El reportatge analitza un dels aspectes més controvertits de la nova norma: les botigues no podran vendre gossos, gats ni fures i només es podran comprar animals de companyia a criadors autoritzats.  

Ciutats amigues dels animals  

A Barcelona el nombre de gossos s'ha multiplicat per vuit en els últims 20 anys. L'Ajuntament acaba d'aprovar les zones d'usos compartits, espais de la ciutat on a certes hores del dia conviuran veïns i gossos deslligats. Aquests punts s'afegeixen al centenar d'àrees d'esbarjo per a gossos que ja existien, conegudes popularment com a "pipicans". Tot i aquestes mesures, Barcelona és encara lluny de ser del tot una ciutat pet-friendly (amiga dels animals). Aquest segell distingeix ciutats d'arreu del món que promouen el benestar dels animals de companyia i n'afavoreixen la integració amb iniciatives com l'admissió al transport públic i a bona part dels comerços, hotels i restaurants. Alhora, les ciutats pet-friendly controlen la tinença d'animals amb taxes i  normes estrictes. 

A la capital catalana hi ha 1.400 denúncies per la tinença irresponsable d'animals de companyia cada any. Adoptar o adquirir un gat o un gos implica deures i responsabilitats. L'any passat, 285.000 animals abandonats van arribar a protectores de tot l'estat espanyol. A Catalunya es calcula que són uns 25.000 els gossos i gats que s'abandonen cada any. Només la meitat són adoptats per una nova família. El programa ha acompanyat un grup de voluntàries de l'Associació Protectora d'Animals GATPI, de Pineda de Mar, en la tasca diària d'atenció als mil gats de carrer que hi ha al municipi. 

L'equip del "30 minuts" també ha visitat l'Hospital Sant Joan de Déu, el primer de l'estat espanyol que té una unitat d'intervencions assistides amb gossos.  

 

Un reportatge de: Joan Celdran Danés i Miki Martínez 

Producció executiva: Guillem Carol 

Una producció de TELEVISIÓ DE CATALUNYA amb la col·laboració d'INCÍS FILMS  

 

#MascotesTV3 

Anar al contingut