José Montilla (Foto: EFE)
José Montilla en una imatge d'arxiu (Foto: EFE)
Barcelona

Montilla crida a la unitat catalana i insta el PSOE a no desvincular-se de l'encaix entre Catalunya i Espanya

El president català, José Montilla, ha encetat el ple monogràfic al Parlament sobre l'Estatut amb una crida a la unitat dels partits catalans, a qui ha demanat que, malgrat la proximitat de les eleccions, facin un esforç i estiguin a l'altura de les circumstàncies. També hi ha hagut missatge per als seus companys del PSOE, per demanar-los que no siguin passius en la resolució de l'encaix de Catalunya amb Espanya. El president ha assegurat que sap que Catalunya pot caminar sola, però ha afegit que, honestament, no creu que aquest sigui el seu camí.

Actualitzat
José Montilla ha començat la seva intervenció quan passaven cinc minuts de les nou del matí i ho ha fet dirigint-se a la resta de partits de la cambra catalana que han mostrat el seu rebuig a la sentència del Constitucional. Ha cridat CiU, ERC i ICV-EUiA a pactar "un full de ruta compartida" on es defineixi l'estratègia catalana per aplicar l'Estatut i com recuperar els aspectes esmenats per l'alt tribunal. Montilla considera que "hi ha marge suficient per a un denominador comú" i ha advertit que ja hi haurà temps perquè cada partit contrasti el seu horitzó de futur a les eleccions catalanes.

El president ha reconegut que "estem en una hora greu i exigent de Catalunya". Parla de falta de respecte, de pèrdua de confiaça i veu en la negativa a acceptar l'Estatut una vulneració del pacte democràtic.

L'encaix Catalunya-Espanya

Montilla demana una "resposta mesurada als problemes que afrontem", que no són altra cosa, segons ell, que l'encaix Catalunya-Espanya i la possibilitat d'autogovernar-nos en el marc d'un estat espanyol que empari i defensi la nació catalana. No descarta que per això calgui reformar lleis estatals i demana que la negociació serveixi també per reforçar el pacte constitucional. En aquest sentit ha instat el PSOE a no quedar-se passiu.

També ha dit que sap que Catalunya pot caminar sola, però que honestament no creu que aquest sigui el seu camí i que seria lamentable que el catalanisme, que fins ara sempre ha estat implicat a desenvolupar Espanya, ara se'n desentengués.

Per ell, cal aconseguir el reconeixement de la plurinacionalitat de l'Estat i planteja que quan es donin les circumstàncies necessàries "caldrà modificar la Constitució perquè es reconegui la nostra realitat com a nació".

Continuar fent com fins ara


Montilla també s'ha plantejat què cal fer ara després de la sentència sobre l'Estatut. Afirma que qui volia ensorrar l'Estatut no se n'ha sortit i que, per tant, el text segueix vigent i plenament operatiu. També subratlla que no s'ha de fer cap pas enrere, ni retornar competències transferides, ni tocar el català a les escoles, ni el model de la Corporació de Mitjans Audiovisuals.

De l'anàlisi del grup d'experts, el president n'extreu que la sentència s'extralimita en voler posar la seva visió per sobre de la del legislador. També considera l'actitud del tribunal quan es nega a acceptar el concepte "nació" considerant-lo irresponsablement excloent.

Anar al contingut