Illes Samoa

Un centenar de persones podrien haver mort per un tsunami a les illes Samoa, al Pacífic

Almenys un centenar de persones podrien haver mort com a conseqüència d'un terratrèmol que ha sacsejat les illes Samoa, a l'oceà Pacífic. De moment, s'han recuperat 36 cossos, tant a la Samoa independent com a la part que pertany als Estats Units, però el centre de rescat estima que les víctimes podrien arribar al centenar. El sisme, de 8 graus a l'escala de Richter, s'ha localitzat a 50 quilòmetres de profunditat i a uns 200 quilòmetres de Samoa. El terratrèmol marí ha provocat un tsunami amb onades de més de 3 metres d'altura. L'illa més afectada és la d'Upolu, la segona més gran de l'arxipèlag, però altres illes també han rebut danys.

Actualitzat
El Centre d'Avisos de Tsunami al Pacífic, una branca de l'Agència d'Oceanografia i Atmosfera Nacional dels Estats Units, ha llançat l'avís per risc de tsunami a Nova Zelanda i també per a altres illes com Hawaii, Papua Nova Guinea i altres illes petites del Pacífic. L'alerta s'ha desactivat cap a la mitjanit, hora catalana.

L'organisme ha destacat que l'avís no comportava que es produís indefectiblement un tsunami com a conseqüència del terratrèmol. Ara bé, sí que avisava que un moviment sísmic de la magnitud de 8 graus com el que s'ha detectat a les illes Samoa té la potència necessària per generar un tsunami destructiu. L'epicentre del moviment sísmic s'ha situat a 190 quilòmetres al sud-oest de la Samoa Nord-americana.

Les Samoa se situen entre Nova Zelanda i Hawaii i hi viuen unes 65.000 persones.

L'any 2004, un terratrèmol a l'oceà Índic va provocar un potent tsunami que va causar la mort de més de 230.000 persones en indrets com les illes de Sumatra i Phuket.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut