Barcelona

La falta de finançament amenaça les obres de l'estació de l'AVE de la Sagrera

L'estació de tren que s'ha de construir a la Sagrera de Barcelona està amenaçada per falta de finançament. Sobre el terreny ja es treballa en la construcció del túnel de l'AVE i en el desviament de les vies de rodalies, que serà el pas previ a la construcció de la futura estació intermodal. A l'abril de 2009, quan estigui enllestit el projecte constructiu per a l'estació, s'hauria de licitar l'obra per poder-la començar a finals de l'any que ve. El problema és que el Ministeri de Foment confiava obtenir els diners d'una gran operació immobiliària que s'havia de fer a sobre de l'estació. Ara per ara, aquest projecte no és clar i l'Ajuntament tem que la construcció de l'estació quedi sense termini.

Actualitzat
El pressupost per construir l'estació intermodal de la Sagrera és de 592 milions d'euros, dels quals el Ministeri de Foment preveia obtenir-ne més del 60%, 369 milions, amb el benefici de la venda dels hotels i oficines que es faran al damunt de l'estació.

En l'actual context de crisi econòmica hi ha el perill que el projecte quedi compromès i, davant d'aquesta possibilitat, l'Ajuntament de Barcelona ha demanat a Foment que assumeix el cost total de l'obra. El Ministeri ja preveia aportar els 223 milions d'euros restants.

L'alcalde de la ciutat, Jordi Hereu, considera que l'estació és un projecte "prioritari" per a la ciutat i s'hauria d'impulsar a través de l'esforç públic per evitar que la crisi impedeixi la seva construcció. I ha declarat: "En un moment on el mercat, la situació econòmica, aquesta conjuntura dificulta el finançament privat d'aquesta estació, em sembla que és el moment d'assumir un lideratge públic, i a partir de la inversió pública fer possible que a partir de l'any que ve s'iniciï la construcció de l'estació intermodal de la Sagrera".

Segons Hereu, els diners, per tant, haurien de sortir de les inversions en infraestructures a Catalunya, i aquesta quantitat es dividiria en tres o quatre anualitats. L'Ajuntament creu que un cop acabada l'estació, d'aquí a uns tres anys, la iniciativa privada farà les oficines i els hotels, i el Ministeri recuperarà la inversió.

Reaccions dels grups de l'oposició

El portaveu de CiU a l'Ajuntament de Barcelona, Joaquim Forn, ha advertit que no es pot construir "a cop de plusvàlua", i ha demanat al govern municipal que "lluiti" pels interessos de la ciutat. Forn ha defensat que Barcelona necessita recursos de l'Estat, que "s'havia compromès a fer una despesa" per a les obres de l'estació "que ja estaven anunciades des de fa molt temps".

El president del PP al consistori, Alberto Fernández, s'ha unit a les crítiques de manca de lideratge de l'alcalde i ha exigit a Hereu que es posi al capdavant de la reivindicació de l'estació de la Sagrera, que ha d'executar-se "amb o sense crisi immobiliària". També ha demanat que aconsegueixi del govern central els pressupostos necessaris per executar l'obra.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut