Madrid

Zapatero i Rajoy acorden la renovació del Consell General del Poder Judicial i del Constitucional

Somrients i aparentment més relaxats que en les últimes trobades, José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy han protagonitzat la seva primera reunió de la legislatura. Una trobada que ha estat valorada com a "positiva" pel president espanyol i de "satisfactòria pel líder de l'oposició. A la trobada, s'ha arribat a un seguit d'acords en matèria antiterrorista i per acordar la renovació del Consell General del Poder Judicial i del Tribunal Constitucional al setembre. Sobre el que no hi ha hagut acord, però si voluntat d'entesa i de diàleg -segons les paraules de Zapatero- és sobre un dels temes més candents de l'actualitat: la crisi econòmica.

Actualitzat
Com sempre passa en aquestes reunions, tots els ulls estaven posats aquest matí en els gestos que poguessin fer José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy en la seva primera trobada d'aquesta legislatura. Sembla que bufen nous vents en les relacions entre l'executiu espanyol i el principal partit de l'oposició. Ho confirmaven les declaracions dels populars ahir, que valoraven positivament l'actuació que ha permès desarticular el "complex Biscaia" d'ETA i donanaven suport a l'executiu en la lluita contra ETA. Però la prova de foc de l'estat d'aquestes relacions era la reunió d'avui i la valoració posterior que en fessin els protagonistes.

Desacord en matèria econòmica

A l'inici de la reunió, els gestos ho han dit tot. Zapatero ha baixat les escales de La Moncloa per rebre Rajoy a peu de cotxe. Després, somrients, tots dos han posat davant les càmeres encaixant les mans. I a continuació, a la feina, perquè no són pocs els temes a tractar. El primer i més urgent, però també el que estava cridat a provocar més divergències, la crisi econòmica. Malgrat els somriures dels dos protagonistes, especialment el de Rajoy, res feia pensar que hi pogués haver acord a l'hora de consensuar mesures per pal·liar l'actual situació econòmica. No s'ha d'oblidar que el líder popular ha acusat Zapatero de falta de lideratge i de propostes a l'hora de fer front a la crisi.

En la roda de premsa posterior, Zapatero ha explicat que ha traslladat a Rajoy les previsions amb les que treballa l'executiu i les actuacions previstes per fer front al que ha anomenat "dificultats serioses de la nostra economia". Ha dit que els criteris d'actuació del seu govern en aquest context són dos: austeritat i solidaritat. És a dir, rigor en els comptes i manteniment de les polítiques socials. El president espanyol ha manifestat la seva voluntat de mantenir el diàleg amb el PP sobre aquesta qüestió, però lluny d'això, de la voluntat de consens, cap acord en matèria econòmica.

Mariano Rajoy, ha afirmat estar "molt preocupat per com veu" la situació econòmica "el govern d'Espanya", visió que és molt diferent al diagnòstic que fa el PP. El líder de l'oposició ha fet arribar a l'executiu i també al Congrés un paquet de mesures "urgents" per solucionar la crisi, "perquè jo crec que hi ha una crisi econòmica", ha matisat Rajoy. Entre aquestes hi ha limitar el creixement de la despesa pública per sota del 2%, aprovar un pla d'austeritat a les administracions públiques, incrementar la deducció de l'habitatge habitual del 15% al 25% per ajudar als més de 8 milions d'espanyols que tenen una hipoteca. "Sense una bona política econòmica no hi ha una bona política social", ha afegit el líder de l'oposició.

Rajoy ha retret també a Zapatero que no digui les coses com són als espanyols: "Estem en una situació difícil i no té sentit no afirmar la veritat".

Política antiterrorista

El consens, en canvi, sembla haver estat més fàcil en matèria antiterrorista. Zapatero i Rajoy han arribat a una entesa en la lluita contra ETA basada en cinc principis: la necessitat de la unitat dels demòcrates i de fer una estratègia compartida per fer front al terrorisme, el suport a les víctimes, la confiança en l'Estat de Dret i en les forces i cossos de seguretat, la certesa que l'únic destí d'ETA és desistir de la violència sense cap via política i la potenciació de la cooperació internacional.

Capítol especial ha merescut la llei de solidaritat amb les víctimes del terrorisme, en què s'ha acordat la inclusió d'una disposició referent a la retirada d'objectes, monuments... que exaltin el terrorisme. El govern espanyol i el PP estudiaran, a més, conjuntament, la legislació per reformar les penes per terrorisme amb l'objectiu de defensar les víctimes un cop els terroristes surtin de la presó. Volen evitar així situacions com la de l'etarra Iñaki de Juana Chaos, que sortirà de la presó a l'agost i viurà molt a prop d'una víctima del terrorisme.

El president espanyol ha assegurat que informarà d'aquests principis a la resta de forces parlamentàries perquè s'uneixin al consens.

La renovació del CGPJ i el Constitucional

Pel que fa a la renovació dels òrgans judicials, Zapatero i Rajoy han anunciat que han arribat a un acord sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial i dels magistrats del Tribunal Constitucional. Una renovació que es farà efectiva al setembre i que serà llavors quan es donaran a conèixer els noms de les persones que entraran al Consell.

El govern i l'oposició també han acordat adoptar mesures per modernitzar i millorar el funcionament de la justícia. Entre ells està la informatització i la connexió dels diferents jutjats. A més, es potenciaran els judicis ràpids en matèria civil i penal. "El 2007 ha acabat amb més de 270.000 sentències penals sense executar", ha apuntat Rajoy.

També han acordat abordar conjuntament l'enduriment de les penes per delictes sexuals i la creació d'un registre de pederastes per evitar casos com el de la nena de Huelva Mari Luz Cortés.

Per dur a terme totes aquestes reformes, el govern espanyol augmentarà el pressupost de justícia en els pròxims 5 anys.

De les vuit reunions de la legislatura passada no en va sortir cap acord important. Al contrari, les trobades entre el cap del govern i el líder de l'oposició van convertir-se en un diàleg de sords. Ara les circumstàncies són diferents i l'apropament entre Zapatero i Rajoy en temes considerats d'estat semblen més probables.

Després de rebre Rajoy, Zapatero es trobarà la setmana que ve, per separat, amb els caps de la resta de grups parlamentaris.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut