Madrid

La rebaixa d'impostos anunciada per Montoro dispara les crítiques i l'escepticisme de tècnics, oposició, agents socials i d'Europa

La rebaixa d'impostos anunciada per Montoro dispara les crítiques i l'escepticisme de tècnics, oposició, agents socials i d'Europa

RedaccióActualitzat

El govern espanyol va anunciar aquest divendres amb tota la pompa una baixada d'impostos que beneficiarà, remarquen, a tothom. Però aquesta panacea que ha de permetre a rics, classes mitjanes i pobres tenir més diners a la butxaca a partir de l'1 de gener del 2015 ha rebut una allau de crítiques i moltes veus la posen en dubte, com els sindicats, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, el comissari europeu, Olli Rehn, la mateixa patronal i diversos experts.

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va avançar els grans titulars de la reforma fiscal després del Consell de Ministres que havia donat llum verda a l'avantprojecte. La lletra petita la va deixar per dilluns, però insisteix que és un sistema tributari més just i equitatiu i assegura que no es posa en risc ni l'objectiu de dèficit públic que marca Brussel·les, ni el compliment dels serveis propis de l'estat del benestar. Amb la nova reforma fiscal, l'Estat deixarà d'ingressar prop de 8.000 milions d'euros.

Càstig per a les classes mitjanes

Tècnics del mateix Ministeri d'Hisenda alerten que aquesta reforma és regressiva i que obligarà les classes mitjanes a esmorteir la rebaixa fiscal de les classes altes, el 0,3% de contribuents que cobren més de 150.000 euros l'any i que són, segons ells, els més beneficiats per la baixada d'impostos. A més, subratllen que els 11,5 milions de treballadors i pensionistes que guanyen menys d'11.200 euros anuals no es veuran afectats per la rebaixa.

També alerten que no s'ha explicat amb prou claredat com es compensarà aquesta caiguda dels ingressos i apunten que es podria fer a través de copagaments o la privatització parcial d'ens públics com Aena.

La Comissió Europea tampoc se n'acaba de refiar. Per boca del comissari Olli Rehn assegura que Espanya no li ha consultat en profunditat la reforma i adverteix que ara s'haurà de comprovar si s'ajusta a les seves recomanacions.

El conseller català d'Economia, Andreu Mas-Colell, alerta des de Califòrnia, on està de viatge oficial, que s'està posant en risc l'estat del benestar. Sindicats i altres partits titllen la reforma d'electoralista, i la CEOE recrimina al govern que no hagi entrat a regular l'elevat nivell de les cotitzacions empresarials.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut