Mas-Colell a Los Angeles.
Mas-Colell a Los Angeles.
Los Angeles

Mas-Colell afirma que la reforma fiscal no afavoreix les necessitats de l'estat del benestar

Mas-Colell ha declarat que, si no millora substancialment la quantitat de recursos, no podrem aguantar ni la qualitat ni l'extensió dels serveis socials

RedaccióActualitzat
El conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha valorat des de Califòrnia la reforma fiscal anunciada pel ministre Montoro. Després d'un esmorzar amb empresaris catalans i californians, organitzat per Acció i la Cambra de Comerç de Los Angeles, Mas-Colell ha afirmat que els números presentats "no encaixen" si pretenen un camí de reducció del dèficit i un finançament suficient dels serveis de l'Estat del Benestar. Ha afegit que esperava equivocar-se.

Mas-Colell ha assegurat que una reforma fiscal que no miri el finançament dels serveis públics de l'Estat del Benestar, íntimament lligats al finançament autonòmic, no és seriosa.

Pel conseller, la reforma fiscal no té en compte les necessitats de finançament addicional de l'Estat del Benestar:

"No vull pensar que això es deu al fet que el govern del PP ha posat una pantalla entre els serveis públics i l'executiu central i aquesta pantalla són les comunitats autònomes."

Pel responsable de les finances catalanes, una reforma fiscal ha de tenir un sentit global i donar garanties de resoldre diversos problemes: per una banda, uns tipus impositius molt elevats, però una recaptació insuficient i, d'altra banda, la falta de finançament dels serveis de l'Estat del Benestar.

Per a Mas-Colell, aquesta ha de ser "la consideració central": Si no, ha dit, hi haurà una planificació desequilibrada i, al final, la reforma serà imperfecta i no resoldrà els problemes.

Si no millora substancialment la qualitat de recursos, no podrem aguantar ni la quantitat ni l'extensió dels serveis socials i això no ho sabrem fins que no hi hagi un nou sistema de finançament, ha afegit.

Incertesa amb l'impost de dipòsits bancaris

Preguntat sobre l'impost de dipòsits bancaris, Mas-Colell ha dit que encara hi ha incertesa, però que l'Estat preveu un tipus del 0,03%, és a dir, una desena part del tram més baix de l'impost que ha dissenyat la Generalitat, que va del 0,3% al 0,5%.

"Uns tipus del 0,5% comporten una recaptació al voltant de 500 M d'euros que permetria recuperar la paga extra als servidors públics, ara bé, amb el tipus que l'Estat vol imposar només es recaptarien 30 M".

Mas-Colell ha dit que aquests diners es destinarien a compensar la paga extra dels funcionaris, però ho considera una burla per a les CA que han introduït l'impost.

 

 

Anar al contingut