Sabadell

Manuel Bustos: "La meva gestió ha estat sempre honesta, transparent i complint estrictament la llei"

També estaria imputada la tinent d'alcalde d'Economia, Montserrat Capdevila, tot i que Daniel Fernández ho ha negat. Hi ha una dotzena de detinguts i vuit són empresaris, entre els quals Jordi Soriano, exregidor del PP, i Melquiades Garrido, oncle de Bustos i president del Gremi de Constructors d'Obres. La investigació va començar fa dos anys a partir d'una denúncia d'ICV per pràctiques "anòmales" com el cobrament de comissions a constructores per obtenir l'adjudicació d'obres públiques.

RedaccióActualitzat
Manuel Bustos, alcalde de Sabadell i president de la Federació de Municipis, està imputat en un presumpte cas de corrupció urbanística que investiga el jutjat número 1 de la ciutat vallesana. Bustos ho ha avançat als micròfons d'"El matí de Catalunya Ràdio" coincidint amb els registres que els Mossos d'Esquadra porten a terme a diverses dependències policials. Segons l'alcalde, se l'acusa d'omissió del deure de perseguir delictes. Tot plegat, en el marc d'una suposada trama organitzada des de l'ajuntament que cobrava comissions per l'adjudicació d'obra pública. En total hi hauria 26 imputats, els quals s'acusaria dels delictes de tràfic d'influències, suborn i prevaricació, entre d'altres.

En una compareixença davant dels mitjans, Bustos, que no ha pronunciat en cap moment la paraula "imputat", ha explicat que "he estat denunciat" i ha reiterat el que ja havia avançat als micròfons de Catalunya Ràdio: que és innocent. Segons ha dit, té la consciència tranquil·la perquè està segur que al seu consistori no s'ha comès cap irregularitat: "Vull deixar ben clar que la gestió ha estat sempre honesta, transparent i complint estrictament la llei."

I ha afegit: "Si algú no ha estat legal, que el pes més dur de la llei caigui sobre ell". "Ara, confio que tots han actuat segons la llei", ha reblat. Bustos ha afegit que si mai es demostra que no és així, dimitirà.

No dimiteix

Mentrestant, però, ha assegurat que no deixarà cap responsabilitat institucional: "Un innocent no ha de dimitir de les seves responsabilitats, les ha d'afrontar".

L'alcalde ha explicat que del seu despatx, els agents se n'han emportat documents oficials de la Diputació de Barcelona i que no en podia donar més detalls perquè el cas està sota secret de sumari. Ha mostrat la seva màxima disposició a col·laborar amb la policia i la justícia, estaments que ha elogiat per com estan gestionant fins ara el cas. Bustos és diputat adjunt a la vicepresidència cinquena de la Diputació i, des d'aquest mes de novembre, exerceix aquest càrrec amb "dedicació exclusiva".

Una denúncia d'ICV

Bustos ha dit que l'operació, impulsada per la Fiscalia Anticorrupció, sorgeix d'una denúncia d'un partit polític presentada fa uns anys. El cas s'hauria iniciat a partir d'una denúncia d'ICV del 2010. La portaveu dels ecosocialistes a l'Ajuntament de Sabadell, Carme Garcia, ha confirmat a l'ACN que la formació va posar en coneixement de la fiscalia l'existència de pràctiques "anòmales" entre l'Ajuntament de Sabadell i diversos empresaris. Diversos empresaris haurien explicat al partit que des de l'ajuntament se'ls exigia el pagament de comissions per accedir amb avantatge a concentracions públiques.

Carme Garcia ha explicat també que van presentar una denúncia davant dels Mossos, el gener del 2010, per un intent de robatori a la seu del partit a Sabadell. Els intrusos es van endur les torres de dos ordinadors i diversos expedients de la caixa forta. Segons relata la denúncia, els panys no estaven forçats i això fa sospitar que les persones que van entrar podrien ser dos exmembres que van ser expulsats per deslleialtat i que, posteriorment, van ingressar al PSC.  

Sigui com sigui, l'alcalde ha assegurat que entén que s'ha d'investigar si hi ha base per a la denúncia, però ha demanat a la justícia que sigui ràpida a l'hora d'aclarir els fets, ja que considera que són situacions que generen "desassossec". Bustos ha estat contundent a l'hora d'afirmar que s'ocuparà "en cos i ànima de netejar la imatge de l'Ajuntament de Sabadell".

Deixa el càrrec de secretari de Política Municipal

Bustos també ha explicat a Catalunya Ràdio que ja ha informat la direcció del PSC que mentre no s'aclareixin els fets i per no perjudicar el partit deixa en suspens la seva activitat com a secretari de Política Municipal de la formació. No deixa, però, cap responsabilitat al consistori, que encapçala des del 1999.

En declaracions a "L'oracle" de Catalunya Ràdio, el portaveu del PSC, Jaume Collboni, ha anunciat que el PSC ha acceptat de forma preventiva suspendre l'alcalde de Sabadell, Manel Bustos, com a secretari de política municipal "per separar i per no involucrar la direcció política del PSC amb aquest cas".

La notícia ha saltat aquest dimarts al matí, quan s'ha sabut que els Mossos d'Esquadra estan escorcollant diverses dependències de l'Ajuntament de Sabadell en el marc d'un presumpte cas de corrupció urbanística. La tinent d'alcalde d'Economia i diputada electa del PSC al Parlament de Catalunya, Montserrat Capdevila, també està imputada i hi ha una dotzena de detinguts.

En una roda de premsa aquest dimarts a la tarda, el secretari d'organització del PSC, Daniel Fernández, ha dit que, segons les seves informacions, Capdevila "no està imputada", sinó que simplement "li han registrat el seu despatx" de l'ajuntament sabadellenc.
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut