Madrid

Els ministeris tindran 27.300 milions d'euros menys el 2012

La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, ha anunciat que els pressupostos de l'Estat pel 2012 inclouen una retallada del 17% en la despesa dels ministeris. Saénz de Santamaría ha afegit que es congela el sou dels funcionaris i es manté el nivell de les pensions. El Consell de Ministres també ha aprovat que es paguin taxes per mantenir la justícia i que s'apugi el cost de la llum. S'incrementen els ingressos per l'impost de societats i per l'impost especial sobre el tabac.

Catalunya RàdioActualitzat
La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Saénz de Santamaria, ha justificat la retallada de gairebé el 17% de la despesa dels ministeris en els pressupostos del 2012 per la "situació límit" de l'economia espanyola i per la voluntat de fer reformes que no afectin el "creixement". "Hem començat per ajustar els comptes de casa", ha explicat la vicepresidenta sobre un ajust als ministeris que és superior al que ja havia anunciat Mariano Rajoy ara fa uns dies.

Els pressupostos de l'Estat pel 2012 mantenen el nivell de les pensions, congelen el sou als funcionaris, no apugen l'IVA però sí que preveuen un ajust a l'impost de societats.

El Consell de Ministres també ha aprovat l'avantprojecte de llei de taxes per a la justícia, que preveu una pujada generalitzada de les taxes entre 50 i 750 euros per pal·liar la saturació dels jutjats i sufragar la justícia gratuïta. La vicepresidenta ha explicat que això s'aplicarà en l'àmbit civil, un contenciós administratiu i en segona instància l'àmbit social.

Els comptes preveuen ingressar, en total, més de 12.000 milions per la via dels impostos que s'han anunciat aquest divendres més l'increment de l'IRPF del desembre. Una altra via per aconseguir més ingressos és el gravamen especial que s'aplicarà per afavorir que aflori el diner negre.

Més ingressos per l'impost de societats i del tabac

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha xifrat l'ajust dels pressupostos aprovats aquest divendres en 27.300 milions d'euros i ha qualificat els comptes com "els més austers de la democràcia", necessaris per reduir el dèficit fins al 5,3% del PIB, com exigeix Brussel·les. Montoro ha desgranat alguns dels àmbits on es farà l'ajust, com ara cooperació, defensa, el fons destinat a la integració d'immigrants, els diners destinats a la llei de dependència o les transferències a educació.

Pel que fa a la pujada d'impostos, el ministre ha explicat que s'apujarà la recaptació de l'impost de societats rebaixant-ne les deduccions i ha afegit que també s'incrementarà l'impost especial sobre el tabac amb un canvi del sistema tributari, tot i que no ha detallat la pujada de l'impost. Per contra, el govern espanyol ha explicat que no s'apujarà l'IVA.

La llum, un 7% més cara

El govern de Rajoy també ha donat llum verda a una pujada del 7% de la tarifa de la llum per a les llars. L'electricitat serà més cara a partir de l'1 d'abril. L'encariment es fa per complir una resolució del Tribunal Suprem que dóna la raó a las elèctriques en el conflicte sobre el preu de la llum. Pel que fa a les pimes, el rebut de la llum se'ls apujarà un 4,1%.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut