Washington

L'FMI manté la seva previsió per a Espanya pel 2011 però redueix la del 2012

El Fons Monetari Internacional, que ha fet públiques les seves previsions de creixement per aquest any i l'any vinent, ha advertit que Europa i els Estats Units podrien tornar a caure en recessió l'any que ve. En el cas d'Espanya, ha mantingut el creixement del 0,8% per aquest any, però ha rebaixat les xifres de l'any que ve. Pel 2012, han pronosticat que el creixement serà cinc dècimes inferior del que havia previst: l'han situat en l'1,1%. Segons els responsables de l'FMI, Espanya ha de tirar endavant noves mesures d'austeritat per poder reduir el dèficit fins al 3%. Espanya i el Japó són els únics països del món als quals l'FMI no ha empitjorat la seva estimació per aquest any.

Actualitzat
Tot i així, les previsions de la institució que dirigeix Christine Lagarde continuen sent força més pessimistes que les del govern espanyol, que preveu un creixement de l'economia de l'1,3% i del 2,3% pel 2011 i 2012, respectivament.

En aquesta línia, l'FMI creu que l'economia espanyola recuperarà impuls a finals del 2012, ja que en el quart trimestre de l'any augmentarà un 1,7% en comparació amb el mateix període del 2011, quan preveu que l'economia creixerà 7 dècimes en relació amb el període comprès entre l'octubre i el desembre del 2010.

D'altra banda, el Fons Monetari Internacional pronostica que la inflació a Espanya se situarà el 2011 en el 2,9%, mentre que els preus registraran l'any que ve un augment de l'1,5%.

Així mateix, la institució internacional augura que la desocupació tancarà el present exercici en el 20,7%, sis dècimes per sobre de la dada del 2010, encara que començarà el seu retrocés el 2012, quan es podria situar en el 19,7%, el nivell més elevat entre les economies avançades.

Noves mesures

L'FMI ​​reconeix els progressos realitzats tant per Espanya, com per l'eurozona en general, a l'hora d'adoptar i implementar sòlids plans de consolidació fiscal a mitjà termini, encara que també adverteix el govern espanyol que encara ha d'adoptar "noves mesures per aconseguir els seus objectius".

L'FMI ​​també situa Espanya entre els països europeus que és probable que creixin a un ritme inferior al que ho feien abans de la crisi i afegeix que, juntament amb Itàlia, són les dues economies que s'han vist afectades pel contagi de la perifèria de la zona euro i que estan experimentant increments en la volatilitat del mercat i veient com augmenten les seves diferencials.

D'altra banda, també fa una breu referència al mercat immobiliari espanyol i destaca que els preus de l'habitatge no ha mostrat senyals d'estabilització entre les principals economies afectades per la crisi, com Espanya i els Estats Units.

Europa i els EUA podrien entrar en recessió l'any que ve

Europa i els Estats Units podrien tornar a caure en recessió l'any que ve, si no s'enfronten amb rapidesa a uns problemes econòmics que podrien contagiar la resta del món. L'FMI ​​ha indicat que la volatilitat financera havia augmentat considerablement, paral·lelament al creixement de la preocupació dels inversors per la crisi de deute a la zona euro i pel debilitament de la recuperació als Estats Units.

Aquestes dues regions representen el risc més elevat en el panorama econòmic global, ha dit el Fons, advertint que els enfrontaments polítics podrien bloquejar que es prenguin mesures. L'FMI ​​ha demanat un pla més ambiciós per aconseguir una reducció del deute públic japonès.

En el seu informe, el Fons ha reduït la seva projecció sobre el creixement global d'aquest any i el pròxim a un 4%, després de rebaixar les seves estimacions per a gairebé totes les regions del món. Fa tot just tres mesos, l'entitat havia projectat una expansió del 4,3% per aquest any i del 4,5% pel 2012.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut