L'expresident del Barça Sandro Rosell
L'expresident del Barça Sandro Rosell
Futbol

Sandro Rosell apareix en l'Informe Garcia sobre presumptes irregularitats en les concessions dels mundials a Rússia i Qatar

L'expresident del Barça té un paper rellevant en el document que denuncia pràctiques irregulars de la FIFA

Actualitzat

L'agost de l'any 2012 l'exFiscal General dels Estats Units, Michael J. Garcia, president de la branca d'investigació de la Comissió d'Ètica de la FIFA, va anunciar la seva intenció d'investigar el procés de concessió a Rússia i Qatar dels Mundials del 2018 i el 2022, que havia culminat a finals del 2010. A finals del 2014 el president de la Comissió Ètica, Hans-Joachim Eckert, va impedir la publicació del seu informe.

Ara, però, el text ha vist la llum. Després de les filtracions que ha començat a publicar el diari alemany "Bild", la mateixa FIFA ha acabat penjant-lo a la seva web. I un dels que surt molt assenyalat és l'expresident del FC Barcelona Sandro Rosell. A partir de la pàgina 186 de l'Informe Garcia s'explica que Rosell va assessorar la candidatura de Qatar 2022 durant el procés. A finals del 2008 i començaments del 2009 va elaborar un estudi sobre les probabilitats de guanyar d'aquest projecte.

Posteriorment, li va ser encarregada una presentació detallant l'estratègia de la candidatura, amb un sou de 2000 euros al dia. Sandro Rosell es va comprometre a donar propostes sobre un canvi de dates al gener i per aconseguir la col·laboració dels països veïns. Eren ben conegudes les bones relacions de l'expresident del FC Barcelona, cap de negocis de Nike al Brasil, amb el president de la confederació brasilera (CBF) i membre del comitè executiu de la FIFA Ricardo Teixeira, arran d'un controvertit acord de patrocini.

El gener del 2010 Rosell va organitzar una trobada entre l'emir de Qatar amb Teixeira i altres membres sud-americans del Comitè Executiu de la FIFA. Una segona trobada es va produir l'agost del 2010, ajudant la candidatura a construir una bona relació amb el brasiler. Poc abans, el juny del 2010, Sandro Rosell havia estat escollit president del Barça.

L'informe assenyala que algunes de les aportacions de Rosell a la candidatura no són clares. Parla de correus electrònics agraint a finals del 2009 una "transferència des de Qatar", sense especificar la causa de la mateixa. En el missatge dirigit al president del projecte diu que "podré invertir aquests diners en el meu interès, que espero que finalment sigui el seu". Al que va enviar al màxim executiu, li diu que "espero que tot el que estem fent, en tots els sentits, sigui bo per tots nosaltres. Dedicaré tots els meus esforços a fer realitat el vostre somni".

Michael J. Garcia troba tot això sospitós, i menciona l'ingrés de 2,26 milions d'euros a un compte a nom de la filla de 10 anys de Teixeira fet el juny del 2011, tot i que no va trobar cap evidència que estigui relacionat amb Qatar 2022. Rosell va ingressar a la presó el 25 de maig d'aquest 2017, acusat del blanqueig de 6,5 milions d'euros de la venda dels drets audiovisuals de la selecció brasilera.

Anar al contingut