Vielha, 14 graus més que al Pont de Suert a causa del vent

El vent refreda, però també pot provocar un efecte escalfador

Néstor GómezActualitzat

Aquest matí hem tingut a Catalunya una dada de temperatura ben curiosa i que sobresortia molt respecte a la resta de valors que es donaven al Pirineu a la mateixa hora.

A les 6 del matí la temperatura a Vielha marcava 18 ºC, mentre que a la resta del Pirineu no arribaven als 10 ºC i en concret, al vessant sud del túnel de Vielha, la temperatura de Senet era de 6 ºC i al Pont de Suert, de 4 ºC. 14 graus de diferència que sorprenen. Podeu veure les dades actuals a través del nostre visor del temps.

 

Vent d'Espanya

Amb aquest nom es coneix el vent de sud a la Vall d'Aran i altres punts del Pirineu. És un vent de component sud, càlid per definició, que en travessar el Pirineu arriba al fons de les valls reescalfat. Aquest fenomen meteorològic de temperatures altes al vessant nord i sense precipitacions al vessant sud del Pirineu es coneix amb el nom de "fals fogony".

El vent de sud deixa acumulats els núvols al vessant sud del Pirineu, cap a l'Alta Ribagorça, on el cel és cobert. Per això les humitats en aquest costat del Pirineu són tan elevades, per sobre del 85%. El vent de sud que bufa avui a Catalunya ha fet que les temperatures al vessant sud pugessin, però ho han fet de manera moderada, a l'entorn d'uns 4 graus més altes que ahir. D'aquesta manera, els valors que trobàvem al vessant sud del Pirineu eren:

  • Senet, 6 ºC amb un 89% d'humitat i un vent encalmat.
  • El Pont de Suert, 4ºC amb un 98% d'humitat i un lleuger vent de sud.

Aquest vent de sud es veu forçat a remuntar la muntanya. A mesura que remunta l'aire carregat d'humitat i condensat es refreda molt a poc a poc. Un cop travessa la muntanya i cau cap a Vielha, l'aire és sec, sense humitat, i s'escalfa a un ritme més ràpid que quan remuntava la muntanya. I per això arriba reescalfat al fons de la Vall d'Aran i, alhora, fa que Vielha tingui una temperatura de 18 ºC amb un 34% d'humitat. Aquest fenomen es coneix amb el nom de vent d'Espanya quan bufa de component sud, i fogony o Föhn quan bufa de nord.

 

 

ARXIVAT A:
Meteorologia
Anar al contingut