Una gran borrasca hivernal deixa almenys 5 morts als Estats Units

Alberto AlcántaraActualitzat

Els Estats Units han viscut una setmana marcada pel pas d'una pertorbació molt profunda que ha generat, entre altres coses, un temporal marítim molt considerable, com proven les imatges que acompanyen aquesta notícia. Més de 160 milions de persones han estat sota avisos de condicions meteorològiques adverses, segons el Servei Meteorològic Nacional (NWS). S'han reportat 5 morts pel temporal.  

Onatge a la costa de Maine i New Hampshire

A la zona d'Owls Head, a l'estat de Maine, una cabana va ser arrossegada per les ferotges onades que van assotar el litoral. A Malden Island, al mateix estat de Maine, un edifici situat a primera línia de mar, molt més gran, es va enfonsar. Hi ha altres exemples d'incidents semblants per la zona.


Més cap al sud, a Hampton Beach, New Hampshire, les carreteres es van inundar i van quedar cobertes d'escuma marítima. Són inundacions per sobreelevació del nivell del mar, per l'efecte de la baixada de la pressió atmosfèrica i del vent, de manera anàloga a quan passa un huracà.

 

Gran borrasca hivernal

El temporal estava associat a una pertorbació que va arribar a tenir una pressió central de 974 hPa. En aquesta anàlisi isobàrica, corresponent a dimecres a les 12 UTC, podeu intuir la ventada a moltes zones de la costa atlàntica. Vents de ponent al sud de la pertorbació, i vents del sud i sud-est a la part davantera, precisament en els indrets que corresponen a les imatges que comentem.

Mapa isobàric del dimecres 10 de gener a les 12 UTC(Tropicaltidbits)

La borrasca va provocar, a més a més, del temporal marítim, fortes pluges i nevades, fins i tot va generar alguns tornados en els estats del sud-est, tot plegat amb fortes afectacions en la xarxa elèctrica, amb més de 400.000 abonats sense llum, i en els transports, amb més de 659 vols cancel·lats només dimecres.  


 

 

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut