Visor de la concentració de NO₂ a la ciutat de Barcelona
Lobelia Earth i el KNMI han dissenyat un visor interactiu de la concentració de NO₂ als carrers de Barcelona abans i durant el confinament
Visor de la concentració de NO₂ a la ciutat de Barcelona

Visor de la concentració de NO₂ a la ciutat de Barcelona

Lobelia Earth i el KNMI han dissenyat un visor interactiu de la concentració de NO₂ als carrers de Barcelona abans i durant el confinament

Enric Agud Actualitzat
TEMA:
Coronavirus
Fins a quin punt el confinament està reduint la contaminació?

L'empresa catalana Lobelia en col·laboració amb l'Agència Meteorològica Holandesa KNMI, ha presentat un aplicatiu que mostra un clar descens de la concentració de NO₂ durant el confinament a Barcelona i també a Madrid.

Gran part del diòxid de nitrogen (NO₂) que respirem cada dia el generem nosaltres mateixos. Un 80% del NO₂ als carrers de les ciutats prové dels vehicles de motor, la gran majoria dels dièsel. El pic d'NO₂ es produeix a les zones de més trànsit de vehicles en hores punta. L'OMS (Organització Mundial de la Salut) estableix una mitjana anual màxima de 40 µg/m³ de NO₂ i permet un màxim de 18 capítols l'any de més de 200 µg/m³ en una hora. El 2019, les estacions barcelonines de mesura de l'Eixample (50 µg/m³) i Gràcia - St. Gervasi (44 µg/m³) van incomplir la normativa mitjana anual segons l'informe del 2019 del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

L'NO₂ està relacionat amb una major incidència de problemes respiratoris. Inflama el revestiment dels pulmons i pot reduir la immunitat a les infeccions pulmonars, preparant el camí per refredats, grip i bronquitis. En persones amb asma, pot causar atacs més freqüents i intensos. Nens amb asma i persones grans amb malalties del cor són els més exposats.

En el cas de Barcelona, amb les restriccions imposades per l'estat d'alarma, s'ha detectat un fort descens (40% segons l'empresa Lobelia) en l'aportació particular del trànsit a la qualitat de l'aire registrada en zones cèntriques, on hi havia pics de contaminació abans del confinament. En el següent interactiu podeu visualitzar la concentració per hores i movent vosaltres mateixos el separador entre abans (del confinament amb el trànsit habitual) i durant el confinament. És evident la baixada de contaminació. Fixeu-vos en les rondes, principals avingudes, carrers cèntrics... com canvia.

Aquest segon producte genera l'evolució de la concentració del contaminant entre l'1 de març i avui. És un producte que s'actualitza cada dia.

 

Aquests productes els podeu consultar a la web de Lobelia i fins i tot podeu afegir els widgets a la vostra web. Cada dia s'actualitzaran les dades automàticament.

ARXIVAT A:
Coronavirus Contaminació
Anar al contingut