Un vaixell volador davant de Barcelona?

Dijous al matí es va veure des de Collserola, dissabte al matí des de Gavà

Néstor GómezActualitzat

Un vaixell per sobre de l'horitzó del mar, un vaixell "volador". Especular i sorprenent fotografia feta dijous per Alfons Puertas des de l'Observatori Fabra de Barcelona i feta, al detall, per demostrar que no és un miratge superior. El fenomen s'ha repetit aquest dissabte, com podeu veure en el vídeo de Xavi Cabo, gravat des de Gavà.

El vaixell sembla que voli, però en realitat navega per una mar completament plana, creant un efecte mirall i prenent el color del cel. En canvi, més a prop de la costa hi ha una mar arrissada amb certa ondulació. Cosa que provoca la desaparició de l'efecte mirall i el mar recupera el color blavós.

Vaixell 'volador' davant de Barcelona (Alfons Puertas)

Una situació del mar que pot portar a confusió amb fenòmens òptics com el miratge superior o la Fata Morgana.

Miratge superior i Fata Morgana

Si bé és un fenomen òptic més propi de regions fredes, perquè cal una temperatura del mar molt freda.

Els miratges superiors inverteixen la imatge i l'objecte té els contorns difuminats i tremolosos. Es formen per la diferència de densitat de l'aire produïda per la inversió tèrmica. Ara és l'època de l'any amb la temperatura del mar més freda: l'aigua refreda l'aire que hi està en contacte, de manera que es forma una capa inusualment freda sota d'una de més càlida. La diferència de densitat de les diferents capes de l'aire fa que els raigs de llum facin una inflexió quan travessen aquestes capes. Per aquest motiu, és un fenomen que es dona més en els mesos freds de l'any.

 

Hi ha diversos graus de complexitat en el procés i que tenen com a conseqüència efectes diferents sobre la imatge. Alguns objectes semblen flotar a l'aire (efecte "looming"), altres es veuen molt deformats verticalment (efecte "towering").

L'anomenada Fata Morgana implica una complexitat encara més gran, i una superposició d'imatges sobreelevades, deformades i invertides que distorsionen completament la imatge.

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut