Possible supercèl·lula al Berguedà

Alberto AlcántaraActualitzat

Aquest dimecres no ha estat un dia típic de tempestes d'estiu. Les característiques de la situació meteorològica han estat més aviat d'altres èpoques de l'any per la presència d'una pertorbació per les capes altes atmosfèriques (DANA). El resultat ha estat la formació de nuvolades molt potents i d'estructures més organitzades que no pas els típics ruixats dispersos de tarda, com la possible supercèl·lula que es va veure sobre el Berguedà.

Grans estructures

Aquest tipus de tempestes es caracteritzen per un gran desenvolupament vertical, per la rotació del núvol, i pels fenòmens violents que porten, com ara tornados, esclafits o pedregades. De fet, una de les zones més típiques de formació de supercèl·lules és l'anomenat "carreró dels tornados" dels Estats Units.

L'exemple del Berguedà

Sense tenir les dimensions de les monstruoses supercèl·lules típiques nord-americanes, la tempesta del Berguedà presentava algunes característiques comunes, com, per exemple, la rotació: els companys del Servei Meteorològic de Catalunya la van detectar amb l'ajuda de les eines del radar meteorològic.


Diversos observadors van gravar i fotografiar la tempesta i els seus efectes: en aquest cas, poca pluja, alguna calamarsada i forts cops de vent.

 

 

Més pluja a l'Urgell

Tres dels observatoris que van registrar més pluja ahir van ser a l'Urgell: Nalec, Sant Martí de Riucorb i Tàrrega, on van caure entre 30 i 51 mm. També cal destacar el registre de 40 mm al Parc Natural dels Ports i el d'Alforja, amb 36 mm.

Pluja acumulada dimecres (Meteocat / Meteoclimatic/ MeteoPirineus / @eltemps)

Una situació poc típica

La presència d'una depressió aïllada en nivells alts (DANA) d'aquestes característiques és més habitual a la primavera o la tardor, quan el corrent en jet és més feble i pateix més ondulacions, cosa que provoca les irrupcions d'aire fred més marcades a casa nostra. Durant l'estiu, és més habitual que aquest corrent en jet estigui situat més cap al nord.

Els aiguats i les pedregades de dimarts al centre i sud d'Espanya també van estar relacionats amb possibles supercèl·lules generades amb l'ajuda d'aquesta DANA.

 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut