Les Canàries viuen un dels pitjors episodis de calima dels últims vint anys

Alberto AlcántaraActualitzat

Una espectacular tempesta de sorra ha fet activar l'alerta a les illes Canàries. Es tracta d'un episodi de calima excepcional, que comporta forts vents i temperatures elevades, a més de l'evident empobriment de la qualitat de l'aire per les partícules de pols provinent del Sàhara.

 

 

Situació meteorològica

La dinàmica meteorològica de les últimes hores a les Canàries ve determinada per dos factors, perfectament dibuixats en el següent mapa, una anàlisi de la situació a les 00 UTC de diumenge en dos nivells, el de la superfície i el nivell de referència de 500 hPa.

Anàlisi superfície / 500 hPa de diumenge a les 00 UTC
Anàlisi superfície / 500 hPa de diumenge a les 00 UTC (GFS/Topkarten)

 

El primer element a considerar és el potent anticicló, centrat entre les Açores i la península Ibèrica, que abraça el nord d'Àfrica i bombeja vent fort de l'est sobre les Canàries. Aquest vent és el que arrossega la pols del Sàhara. Al mapa també veiem que hi ha una DANA --Depressió Aïllada en Nivells Alts-- que es va desplaçant cap a l'oest de les illes.

Cops de vent i reescalfament

Els vents reescalfats van deixar ratxes de més de 160 km/h. En aquesta piulada, l'Agència Estatal de Meteorologia destaca els valors més destacats:

 

Tot plegat també va afectar la temperatura. Per exemple, a Mogán, al sud-oest de Gran Canària, van assolir una màxima de 31 ºC passades les nou del vespre. Una mica més cap al sud, a Maspalomas, van arribar als 28 ºC a les vuit del vespre.

Episodi de contaminació

Pel que fa a la concentració de partícules PM10, el Centre d'Investigació Atmosfèrica d'Izaña va enregistrar un augment espectacular a l'estació de Santa Cruz. En aquesta piulada podeu veure el gràfic que ho representa, amb una situació de valors normals durant la primera part del dia i un brusc augment a partir de primera hora de la tarda. El màxim es va detectar entre les set i dos quarts de vuit. La concentració va passar de menys de 20 μg/m3 fins a uns 1.500 μ​g/m3.  El valor que marca el nivell de contaminació és 50 μ​g/m3.

 


Segons les dades de @Efemeridesmeteo (Efemèrides Meteorològiques Canàries), per trobar episodis semblants cal anar fins al dia de Reis del 2002 o fins al febrer del 1998. Les concentracions màximes de PM10 van arribar al voltant dels 1.800  μ​g/m3 i 1.300 μ​g/m3, respectivament.

 

Paisatge marcià

La irrupció de pols va deixar imatges dantesques, gairebé de paisatge marcià, com es va fer evident a les xarxes socials. Per acabar de complicar la situació, també s'hi afegeix un incendi forestal a Gran Canària. Tot plegat fa que hi hagi molts fronts oberts a les Canàries.


Previsió

La següent animació és una previsió de l'evolució de la concentració de les partícules PM10 entre diumenge i dimarts al vespre, que serà quan la situació tendirà a millorar de manera més ostensible. De moment, l'AEMET manté avisos per calima i vent almenys fins dilluns.

Source: Windy.com
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut