Depressió aïllada en nivells alts (Model WRF/ TVC)
Depressió aïllada en nivells alts (Model WRF/ TVC)

El temps de la A a la Z: embossament d'aire fred o DANA o gota freda

Alberto AlcántaraActualitzat

Sovint, quan parlem de canvis de temps, no ens referim a les típiques borrasques, sinó que parlem de l'arribada d'aire fred per les capes altes i mitjanes de l'atmosfera. En alguns casos parlem de solcs d'aire fred, però en altres ocasions parlem d'un embossament d'aire fred, una DANA o una gota freda. Què vol dir exactament aquest terme?

Corrents en jet

Per començar, cal recordar que, en els nivells alts trobem els anomenats corrents en jet ("Jet stream" en anglès), un corrent d'aire en forma tubular, d'uns centenars de quilòmetres d'ample i pocs quilòmetres de gruix vertical.

El corrent en jet més determinant per a nosaltres és el corrent en jet polar, situat al voltant dels 60º de latitud. Es mou d'oest a est al voltant de la Terra, a gran velocitat (fins a més de 500 km/h) i a prop de la tropopausa, la zona que separa la troposfera de l'estratosfera.

Aquest tub delimita una zona d'aire més fred, cap al pol, i una d'aire més càlid, cap a l'Equador.

Depressió aïllada en nivells alts

En ocasions, aquest "tub" s'ondula en sentit nord-sud i, fins i tot, pot arribar a trencar-se. Quan això passa, una mena de "bossa" que conté aire fred queda aïllada al sector d'aire més càlid, i passa a evolucionar de manera independent. En aquesta piulada podeu veure com els models meteorològics dibuixaven una d'aquestes "bosses" el mes de gener de 2016.

 

L'embossament d'aire fred té una circulació tancada i amb un gir d'aire en el sentit contrari a les agulles del rellotge. És, per tant, una pertorbació en alçada o DANA, que és l'acrònim de Depressió Aïllada en Nivells Alts de l'atmosfera. A diferència de les borrasques de la superfície, la DANA pot ser estacionària durant hores o dies, o també pot evolucionar en direcció contrària al flux general, que va d'oest est.

El terme DANA el va introduir l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), com a acrònim i  com a homenatge al meteoròleg Francisco García Dana. Abans, d'aquestes "bosses", en dèiem "gotes fredes", terme assimilat de l'escola alemanya.

L'AEMET va estimar oportú marginar el concepte de gota freda quan aquest terme es va popularitzar de forma incorrecta i es feia servir per a qualsevol situació de pluja abundant, sobretot al Mediterrani. Moltes d'aquestes depressions aïllades no comporten pluja, sinó que van combinades amb altres ingredients.

Vida de la DANA

Quan neix, la DANA no es detecta als mapes isobàrics de superfície, però, amb el temps, la pertorbació pot propagar-se cap als nivells baixos de l'atmosfera. Fins i tot pot arribar a tenir un reflex com a borrasca a nivell superficial. En aquest cas, l'anomenaríem borrasca freda aïllada. La DANA mor quan és reabsorbida per la circulació general o bé quan es barreja amb l'aire que l'envolta.

La DANA és un element que complica força el pronòstic meteorològic i fa que la incertesa associada a les previsions sigui més gran.

 

 

ARXIVAT A:
El temps de la A a la Z
Anar al contingut