L'efecte hivernacle i l'escalfament a Catalunya

Dani RamírezActualitzat

La cimera pel clima COP25 segueix el seu curs a Madrid, just quan la crisi climàtica està en primer pla de l'actualitat. Podeu seguir totes les notícies que s'estan generant a la cimera en l'especial del portal de notícies del 324 i al portal del Temps. Però hem volgut recordar quin és l'origen d'aquesta situació crítica i quines són algunes de les dades claus.

L'escalfament global

En l'origen del problema hi ha l'escalfament global provocat pels gasos d'efecte hivernacle, que han augmentat des de la revolució industrial. Des del segle XVIII fins ara, l'activitat humana ha canviat la composició atmosfèrica del planeta amb:

  1. Un augment del 40% del CO2
  2. Un augment del 150% del gas metà (CH4)
  3. Un augment del 20% de l'òxid nitrós (N2O)

Per l'efecte hivernacle, la temperatura ha pujat 1,1ºC a nivell global.
 

 

 

Les perspectives respecte al balanç de les emissions de gasos d'efecte hivernacle d'aquest 2019 no són positives, més aviat al contrari: a finals d'any es preveu un nou rècord global.

 

Tot i això, en alguns indrets, com per exemple a Europa, en aquest segle XXI el ritme d'emissions puja, però ho fa de manera més lenta. Des de 1990 al 2014, les emissions de CO2 han baixat en un 24%, a causa de diversos factors que suposen una certa resposta al problema:

  1. La despesa de combustibles fòssils es manté o baixa lleugerament
  2. Hi ha un increment de les energies renovables
  3. Hi ha l'objectiu d'acostar-se als nivells establerts per l'Acord de París: emissions zero l'any 2050 i evitar un augment de la temperatura global no superior a 1,5-2ºC.

 

L'efecte hivernacle a Catalunya

A Catalunya, la font de dades oficial sobre l'escalfament global és el Tercer informe sobre canvi climàtic a Catalunya. Segons aquest estudi, Catalunya, amb un 16% de la població i un 19% del PIB aporta el 13% de les emissions de gasos d'efecte hivernacle de l'estat espanyol. Les quantitats i les fonts d'emissió són:

  1. Emissions: 1370 Gt de CO2 derivats de l'ús de combustibles fòssils: un 67% del sector energètic i un 27% del transport.
  2. Incendis i tales: 660 Gt de CO2 derivats de la desforestació.
  3. Emissions per càpita: 5,56 tones CO2 emeses per habitant anualment.

L'escalfament a Catalunya

Segons les dades del mateix informe, entre 1950 i 2014 s'han registrat aquests augments de la temperatura a casa nostra:  

  1. La temperatura màxima ha pujat 0,28 ºC per decenni
  2. La temperatura mínima ha pujat 0,17 ºC per decenni
  3. La temperatura mitjana ha pujat 0,22 ºC per decenni
  4. La temperatura mitjana de l'estiu ha pujat 0,33 ºC per decenni

Aquestes tendències a l'alça són més rellevants a les muntanyes del nord, al Pirineu, i durant l'estiu. 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàtica
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut