La nevada del 8 de març del 2010, una nevada històrica per afectació i extensió

Alberto Alcántara / Néstor GómezActualitzat

Aquest 8 de març és una data assenyalada per als aficionats i professionals de la meteorologia: és l'aniversari d'una de les nevades més importants de les que es recorden a Catalunya, tant per la seva extensió, com per la intensitat i el grau d'afectació en la població i les infraestructures.

Nevada del 08/03/2010 a l'Estartit
Nevada del 08/03/2010 a l'Estartit (Josep Pascual)

Situació meteorològica

Els ingredients meteorològics que van desencadenar la nevada van ser una massa freda en altura i una zona de baixes pressions que es va formar a la Mediterrània, impulsora d'aire humit. En aquest mapa d'arxiu podeu veure la situació en el nivell de referència de 500 hPa -uns 5.500 metres d'altura- amb una temperatura de -30 °C, i també les isòbares dominants a la superfície.

Anàlisi de la Tº a 500 hPa i la pressió en superfície del 8/3/2010
Anàlisi de la Tº a 500 hPa i la pressió en superfície del 8/3/2010 (Topkarten)

L'episodi va deixar més de 100 mm en 24 hores, amb acumulacions de neu de més de 30 cm en cotes relativament baixes. Tot plegat acompanyat de molta activitat tempestuosa, un fet que va intensificar les nevades de manera local. Aquest és un mapa amb alguns registres destacats:

 

 

 

El temporal de vent i mar també va ser notable, i es van registrar onades de fins a 8 metres a la Costa Brava. L'efecte del vent, combinat amb una nevada humida, va provocar la caiguda de branques i cables elèctrics, que va causar danys importants als boscos i a la xarxa elèctrica, sobretot al nord-est de Catalunya.

Quan la pertorbació es va retirar cap a l'est, va entrar una massa d'aire sec, però encara més fred, que va portar les temperatures de muntanya a valors rècord per a un mes de març, a tocar dels -21 ºC.

Afectacions i polèmica

Com sol passar en aquestes situacions de neu a cotes baixes, es va produir una barreja de reaccions, entre l'entusiasme dels amants de les situacions meteorològiques singulars i el malson per a moltes persones que es van veure afectades pels diferents desgavells que va causar l'episodi. Per exemple, la xarxa viària va quedar completament aturada a gran part del territori. Es va suspendre el transport per carretera amb França i van caure a terra fins a 33 torres d'alta tensió.

Gràcies a vosaltres, podem recuperar moltes imatges d'aquells dies:

També és habitual que hi hagi debat sobre la precisió de les prediccions i les tasques de prevenció. Un bon exemple el trobareu a l'emissió del programa "Divendres" fet en el primer aniversari de la nevada: veureu imatges de l'episodi, quin pronòstic es va fer i una anàlisi dels fets per part de Dani Ramírez:

D'altra banda, les xarxes socials encara no funcionaven com ara. El portal d'El temps no existia com a tal, però els usuaris del portal de notícies van poder dir-hi la seva, com recorda aquesta notícia feta l'endemà de la nevada:

ARXIVAT A:
Meteorologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut